Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ucim na prumerne zakladce. Za nadane dite povazujeme tech malo, co neodesli na vicelety gympl, a jsou tahouni tridy, Jsme za ne vdecni, pracujeme s nimi nad ramec bezne vyuky.
@Anonymní píše:
Co popisuješ budou mimořádně nadané děti. To je trochu něco jiného.
Když si vezmeš, kolik má být nadaných dětí, tak je jasné, že všechny nebudou vyhrávat olympiády.
Právě na tyto děti škola občas dostane peníze a může s nimi pracovat v rámci vzdělávacích programů o něco víc, je to smutné, ale jedničkáři se berou jako průměr, který jede v kolejích běžné třidy.
@coffewomen píše:
Právě na tyto děti škola občas dostane peníze a může s nimi pracovat v rámci vzdělávacích programů o něco víc, je to smutné, ale jedničkáři se berou jako průměr, který jede v kolejích běžné třidy.
Podle toho, jaký je syn kolegyně, tak tentokrát jde o běžné jedničkáře.
U něj bych o žádném nadání ani neuvažovala. Vše mají vydřené. Vím, že se denně učí.
Nevím zda to tu už proběhlo ale tady jsou stránky pro nadané děti a jejich rodiče
@Anonymní píše:
Rád čte. Má rád běžnou prózu, ale i encyklopedie. V první třídě přečetl první dva díly HP a pokračuje dál. Teď jede i Verneovky.
Pokud ho něco zaujme, zjistí si o tom vše. Třeba aktuálně ho zajímá období První republiky, takže viděl několik dokumentů a načetl si i literaturu.
Líbí se mu konstrukční činnosti. Od roku sám skládal Duplo, ve čtyřech letech přesedlal na Lego a skládal věci od 8 let - sám. V první třídě dostal nějaký model od 16 let.
Má rád i Puzzle, 1000 dílků dá za 2 večery tak od druhé třídy.
Má rád jiné filmy a seriály než děti v jeho věku. Teď třeba sjíždí Red Dwarf, Heureku, Star Gate. Nejde s hlavním proudem.
Má rád různé logické hry a samozřejmě i šachy a hlavolamy.
Je mu 10 let.
Inteligentní dítě. Nech ho žít, soupni ho na gympl, doprej mu individuální lekce jazyků.
@Aleriga píše:
Inteligentní dítě. Nech ho žít, soupni ho na gympl, doprej mu individuální lekce jazyků.
To je v plánu. Na jazyky chodí. Na gympl ho chceme přihlásit.
Ale škola ho nebaví, že je lehká. Věci, co se učí v přírodovědě letos, uměl už v první třídě. V matematice pomáhá o 3 roky starší sestřenici.
Tady by dětem měli nabídnou něco navíc.
Včera jsem si volala s třídní učitelkou.
Nemá v plánu nikoho ze třídy vyplňovat. On je sice nejchytřejší ze třídy, ale rozhodně není nadaný, protože se nehlásí. Kdyby byl nadaný, chce se prý podělit o znalosti.
Měla jsem pocit, že se jí to prostě nechce řešit.
@Anonymní píše:
Nemá v plánu nikoho ze třídy vyplňovat. On je sice nejchytřejší ze třídy, ale rozhodně není nadaný, protože se nehlásí. Kdyby byl nadaný, chce se prý podělit o znalosti.
Tak to je fakt pecka ![]()
By si pí učitelka měla zopakovat těch pár semestru z psychologie a spec. pedagogiky…
Podle toho jak jsi psala, bych se buď domluvila že speciální pedagožkou, psycholožkou ve škole, nebo ho nechala otestovat v Mense…
A pokud se opravdu potvrdí, že je nadaný, tedy dítě s vyšším IQ, tak bych pak chtela vidět výraz jeho učitelky ![]()
@Anonymní píše:
Tak o to více bych se ozvala sama. Buď to řešit s ředitelkou, učitelkou z vedlejší třídy apod…
Ať škola vidí, že když se připojila k projektu s nadanými dětmi a očividně se chce ukázat, že na škole nadané děti má, tak že tam mají jednu učitelku, která na děti kašle a hodnotí si je sama podle sebe, zda nadaný jsou nebo ne
Jeste by nebylo od veci zjistit, kdo projekt organizuje a financuje, a zkusit se poptat primo u zdroje, co delat ve tve situaci.
Mozna nebudes sama, kdo toto resi.
@Lucie_Sx píše:
Jeste by nebylo od veci zjistit, kdo projekt organizuje a financuje, a zkusit se poptat primo u zdroje, co delat ve tve situaci.
Mozna nebudes sama, kdo toto resi.
Včera jsme to řešili s chlapem a rozhodli jsme se, že nám to za to nestojí, abychom se doprošovali.
Budeme si ho rozvíjet sami.
@Anonymní píše:
Nemáte na škole někoho, kdo řeší nadání, psychologa, speciálního pedagoga, který řeší problémy dětí? Obrátila bych se s dotazem na něj.
Nemyslím si, že všechny učitelky nadání poznají. To, že nemá potřebu se hlásit přece neznamená, že nemá nadání. Opravdu to vypadá, že učitelka řekla první, co ji napadlo, jen aby nic nemusela řešit.
I proto bych to řešila. S jejím přístupem nejspíš nebude řešit ani případné problémy. Nebo nebude chtít řešit přípravu na víceletý gympl, no přece žádné nadané dítě ve třídě nemá…
Stav po měsíci. Dneska nám přišla zpráva, že naše dítě bylo vytipované, že by mohlo mít nadání. Bude schůzka s PPP, kde se dozvíme víc.
@Anonymní píše:
Stav po měsíci. Dneska nám přišla zpráva, že naše dítě bylo vytipované, že by mohlo mít nadání. Bude schůzka s PPP, kde se dozvíme víc.
A kdo to teda nakonec inicioval?? Vzbudila se třídní učitelka po vašem apelu? Chystáte se zároveň na přijímačky na 8G přestože by syna mohli zapojit do programu?
@Hrnekmleka píše:
A kdo to teda nakonec inicioval?? Vzbudila se třídní učitelka po vašem apelu? Chystáte se zároveň na přijímačky na 8G přestože by syna mohli zapojit do programu?
Asi třídní.
Na gympl to zkoušet bude.