Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo Poslední dobou mám pocit, že jsou šachy strašně oblíbené. U prvňáků, druhaku… Mě nebaví, ale musím je se synem hrát. A ten zrovna teda žádné nadání nemá. Spíš potíže.
@Sára 1 píše:
@zrcadlo Poslední dobou mám pocit, že jsou šachy strašně oblíbené. U prvňáků, druhaku… Mě nebaví, ale musím je se synem hrát. A ten zrovna teda žádné nadání nemá. Spíš potíže.
I u nás na obyčejné vesnické školce máme šachový kroužek spadají pod město kousek od nás a jezdi i na závody.
@Anonymní píše:
Naše škola se prý připojila k nějakému projektu, kde se řeší nadané děti.
Myslím si, že máme nadané dítě.
Podle všeho učitelka jejich třídy to odmítla řešit.
Zkusili byste se ozvat? Nebo byste to řešili po vlastní ose, nebo byste to neřešili vůbec?
Takto podpořené děti mají mít hodiny logiky navíc, mají mít možnost využívat tablety pro práci navíc, mají jim otestovat IQ a další věci. Vím to, protože syn kolegyně chodí do paralelní třídy a už si je pozvali do školy.
To si myslíte vy, že je dítě nadané nebo to máte potvrzené z poradny? Můžete si také dítě sama otestovat např. v Menze. U dětí, které jsou výrazně inteligentní ve všech předmětech, tam si to škola řeší sama, většinou tyto děti vyhrávají různé soutěže, olympiády…atd. A pro ně jsou určené i tyto školní programy. Pokud jde o jeden, dva předměty a zbytek je průměr, tak to nechávají učitelé být. Zkuste s třídní o tom promluvit a uvidíte.
@zrcadlo Nadání se právě bere jako to, co jsi psala o té znàmé s tím malým géniem. Tvé šikovné děti si myslím budou v nějaké širší normě a tam si myslím, že postačí když je budete rozvíjet vy jako rodiče, učitelka dá nějaké cvičení sama navíc, nebo podpoříte nějakým vědním kroužkem a pak pošlete dítě na víceleté gymnázium.
@coffewomen myslím si. Je to program, co se zaměřuje na odhalení nadání.
Učitelky tam mají samy navrhnout děti. Naše učitelka se na to vykašlala. Neřeší ani olympiády…
@ludmilaadamkova píše:
I u nás na obyčejné vesnické školce máme šachový kroužek spadají pod město kousek od nás a jezdi i na závody.
U nás kroužek nemají, hrají to o přestávkách a v družině. Takoví nadšenci nejsou, aby jezdili na závody. Sport přece jen vede.
@Sára 1 píše:
U nás kroužek nemají, hrají to o přestávkách a v družině. Takoví nadšenci nejsou, aby jezdili na závody. Sport přece jen vede.
Tím jsem chtěla říct že šachy teď celkem všeobecně frčí ![]()
@Anonymní píše:
Naše škola se prý připojila k nějakému projektu, kde se řeší nadané děti.
Myslím si, že máme nadané dítě.
Podle všeho učitelka jejich třídy to odmítla řešit.
Zkusili byste se ozvat? Nebo byste to řešili po vlastní ose, nebo byste to neřešili vůbec?
Takto podpořené děti mají mít hodiny logiky navíc, mají mít možnost využívat tablety pro práci navíc, mají jim otestovat IQ a další věci. Vím to, protože syn kolegyně chodí do paralelní třídy a už si je pozvali do školy.
Pokud máš pocit, že máš nadané dítě nech ho otestovat v PPP…
@ludmilaadamkova píše:
Tím jsem chtěla říct že šachy teď celkem všeobecně frčí
A taky rubikovky, u nás frčí obojí.
No ve skutečnosti jsou PPP na diagnostiku nadání často velmi marné, zejména pokud mají diagnostika dítě s dvojí či vícenásobnou výjimečností - tedy nadání + poruchy učení, autisitckého spektra či chování. A pokud na to má škola čerpat peníze, tak se to bohužel bez razítka v PPP neobejde, takže bývá spolehlivější najtí nejdřív psychologa s razítkem na diangostiku a do poradny dorazit se zprávou.
Stejně tak si s tím mnohdy neumí poradit ani školy a bohužel opravdu bývá na rodičích ochránit dítě před následky toho, že pedagog s tím neumí pracovat, což je časté.
Dále viz zprávu České školní inspekce.
https://www.csicr.cz/…nadanych-a-m
Příspěvek upraven 12.01.23 v 17:49
@Barbucha3 píše:
@zrcadlo Nadání se právě bere jako to, co jsi psala o té znàmé s tím malým géniem. Tvé šikovné děti si myslím budou v nějaké širší normě a tam si myslím, že postačí když je budete rozvíjet vy jako rodiče, učitelka dá nějaké cvičení sama navíc, nebo podpoříte nějakým vědním kroužkem a pak pošlete dítě na víceleté gymnázium.
Jenže tak to právě není. Ta příbuzná měla opravdu malého génia, ale „nadání“ ve smyslu posouzení toho nadaného žáka se posuzuje tak, jak jsem psala já, že je to schopnost dosahovat vysokého výkonu. Jako nadané děti by školy údajně měly posuzovat zhruba 10% dětí, aktuálně to je kolem 5%. Mimořádné nadání je potom na školách řešeno hluboce pod 1% (a to je ten příbuzný, ten když chodil na předměty o několik ročníků výš, tak učitelé říkali, že to je po asi deseti letech poprvé, kdy je ta potřeba vzdělávat se se staršími dětmi tak evidentní, že o ní nepochybuje vůbec nikdo).
Moje děti rozhodně nejsou mimořádně nadané, ale tak kdo jiný, než premiant, kterému to jde lehce (tzn. nemá to vydřené ani naučené, má logické myšlení a k tomu výbornou paměť) by měl patřit mezi těch 5-10% nadaných? Že by tam měly patřit děti, kterým se třeba nedaří ve všech oblastech a jejich nadání je skryté, to vůbec nepopírám a chápu, že někdy škola to nadání zadupe a pak je namístě, aby se toho chopil rodič a třeba do té poradny zašel a to nadání odhalil a svého dítěte se tak trochu zastal.
Já mám doma ty zjevně šikovné, no tak si užívám, že jim to jde snadno. Na druhé straně nemám potřebu tam odkrývat nějaké nadání a pak to dítě v tom enormně podporovat. Ať se děti věnují tomu, co je baví. Třeba já si myslím, že šachy by šly lépe jednomu dítěti, ale neprojevuje o ně zájem tolik jako to druhé, no tak je v nich aktuálně to druhé lepší (a já to první rozhodně nebudu nijak tlačit do toho, že kdyby chtělo, tak nás zválcuje všechny). Nemám žádné ambice místo dětí, ať si svou cestu najdou.
Takže souhlasím s tebou, že nebudu podnikat žádné akce. Ale pokud škola má brát nadání tak, jak je v různých metodikách pro ně uvedeno, tak jsem přesvědčená, že do té skupiny nadaných patří (protože buď si vezmeme to jedno dítě ze sta, nebo jich vezmeme 5-10).
Pokud na škole té zakladatelky chtějí věnovat nějakou pozornost nadaným dětem, tak nepředpokládám, že se chtějí věnovat tomu jednomu ze sta, ale vzít si třeba těch 10% nejnadanějších. A nemyslím si, že ve vzorku 100 dětí najdeš 10 dětí s opravdu mimořádným nadáním, které popisuješ ty.
@Anonymní píše:
@coffewomen myslím si. Je to program, co se zaměřuje na odhalení nadání.Učitelky tam mají samy navrhnout děti. Naše učitelka se na to vykašlala. Neřeší ani olympiády…
Myslet znamená ho*no vědět. Pokud tě věc zajímá, choď za učitelkou a poptej se. Pokud jseš skálopevně přesvědčená o nadání dítěte, doporučuji objednat se do PPP na testy - máme to teď za sebou na doporučení školky, stálo to 1200.-, tolik do svého dítěte můžeš investovat. Takto mám jenom dojem, že tě štve že kámošky dítě je mezi nadanými a tvoje ne ![]()
Mám šikovné a nejspíše i inteligentní děti - 2 jsou na 8letem gymplu, nejmladšího poslali do PPP na testy… Na matematické soutěži měl syn o 30% víc bodů než druhý nejlepší ze třídy (v 8G třídě!). To ale neznamená, že jsou géniové. Obě děti meli štěstí na ZŠ - rozšířená výuka jazyků, asistentka v každé třídě, denne úkoly pro „rychliky“, takže lze to i mimo speciální třídy. A jsem ráda, že nejsou v kategorii „extrémně nadané děti“, těm to bohužel často myslí jenom „jedním směrem“.
Bohužel ti nepomůže si jenom stěžovat, budeš muset pro to něco udělat ![]()
Anonym - info o dětech.
@Anonymní píše:
@coffewomen myslím si. Je to program, co se zaměřuje na odhalení nadání.Učitelky tam mají samy navrhnout děti. Naše učitelka se na to vykašlala. Neřeší ani olympiády…
Pokud nemá učitelka ve třídě děti, které mají nadprůměrnou inteligenci, tak prostě žádné dítě nenavrhne. Pokud si vy jako rodič myslíte opak, obrátila bych se na porandu, která dítě otestuje a navrhne, jak s nim pracovat, nad rámec běžné výuky a klidně může zmínit i program, který ve škole probíhá. Pokud dítě vyjde jako průměr, budete mít jistotu, že učitelka nic nezanedbala. Chytré dítě ještě neznamená, že je nadprůměrně inteligentní. Je spousta dětí co mají samé jedničky a i tak spadají do průměru. Ty opravdu chytré většinou ve třídě dost výrazně vyčnívají.
@coffewomen píše:
Pokud nemá učitelka ve třídě děti, které mají nadprůměrnou inteligenci, tak prostě žádné dítě nenavrhne. Pokud si vy jako rodič myslíte opak, obrátila bych se na porandu, která dítě otestuje a navrhne, jak s nim pracovat, nad rámec běžné výuky a klidně může zmínit i program, který ve škole probíhá. Pokud dítě vyjde jako průměr, budete mít jistotu, že učitelka nic nezanedbala. Chytré dítě ještě neznamená, že je nadprůměrně inteligentní. Je spousta dětí co mají samé jedničky a i tak spadají do průměru. Ty opravdu chytré většinou ve třídě dost výrazně vyčnívají.
Tak zakladatelce jde asi hlavně o to, že to učitelka neřeší vůbec, tzn. nemusí to být tak, že si o žádném dítěti nemyslí, že je nadprůměrně inteligentní (to by byla docela náhoda, že by se složila třída, kde by se ani jedno nadprůměrné dítě neobjevilo, a v jiných třídách by jich mělo být o to více, gaussovka je v tomto dost spolehlivá), ale spíš to, že se tím vůbec nezabývá.
Být jí, tak se zeptám učitelky, klidně jí řeknu, že jsem se doslechla o přístupu v paralelní třídě a jestli je to věc třídy nebo celého ročníku a co pro to můžu udělat, kdybych měla o tuto podporu pro dítě zájem. Pokud by učitelka řekla, že nic takového škola nemá, zeptala bych se ještě té učitelka v paralelní třídě, abych si to potvrdila. Může to být opravdu iniciativa jedné konkrétní učitelky.
@zrcadlo iniciativa jedné učitelky to není. Je v tom zapojena celá škola. Kolegyně se ptala.
Právě se mi líbí, že se to řeší hned. Pokud bych řešila s PPP, tak objednací doba je cca půl roku.
@coffewomen podle vyjádření učitelky je naše dítko daleko nad celou třídou. Nemá tam nikoho, kdo by dosahoval jeho znalostí v matematice, přírodovědě, angličtině, vlastivědě. V češtině je také mezi nejlepšími.