Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na Facebooku je skupina Nadané děti. Je skvělá, doporučuji! Určitě vám tam pořadí.
@Anonymní píše:Šikovných dětí nastupuje do tříd spousta, i těch nenadaných, všechny mají nárok na pozornost svých učitelů, na vzdělání, na péči dle svých individuálních potřeb. Předpokládám, že asistentka ve třídě není z důvodu nenadání dvou žáků, ale protože mají nějakou diagnózu, takže paní učitelka bude mít dost práce i s nimi - na druhou stranu v počtu 22 žáků lze s dětmi dobře pracovat individuálně. Nevím, jaké máš srovnání, co se týče nadání tvého syna, maminky si často myslí, jak jejich dítě není nadané, ale nakonec se ukáže, že je naprosto normální - jen by dost rády, aby se to o jejich dětech přinejmenším říkalo. Já si myslím, že nadané dítě by své nadání mělo ukázat hlavně samo - taková prosazující matka, která zjišťuje nároky svého dítěte ještě před nástupem do školy směrodatná není. Určitě máš možnost, abys své dítě rozvíjela nad rámec základní školy individuálně ty sama, protože základní škola má možnosti skutečně hodně omezené - a to i tím s papírem z poradny.
Není tu nějaká skupina pro šikovné děti? Nevím, jestli syn plňuje podmínky pro nadané dítě. Je šikovný, to víme, ale víc jsme nezkoumali. Jde do škoy a ráda bych si s někým vyměňovala zkušenosti. Třeba i na to, na co máme nárok. Jestli jde něco samo, nebo musíme do PPP. Syn bude ve třídě, kde bude 22 dětí a asistentka kvůli 2 nenadaným. Takže se na něj žádné ohledy brát nebudou. Zajímá mě, jak postupovat, abych mu neznechutila školu. Syn není průbojný, tak klidně bude „trpět“ a podřídí se.
@mooch vždyť píšu, že šikovný. Jina škola nejde, musel by dojíždět. Učitelka nebere ohledy. U nás obecně škola šikovné děti nepodporuje. Prostě všichni jedou stejně, ani nemohou číst svoje, ale musí dělat to samé jako ostatní děti. Syn plynule čte. Sám přečetl už tak 5 knížek. Čte teprve od dubna. Do té doby piloval slova a kratší texty. To stejné s matematikou a prvoukou.
@hanka.br. obě děti jsou na úrovni praktické školy. S jejich rodiči jsem chodila do školy a v průběhu nás opustili a šli na zvláštní školu. Určitě nějaká dg bude. A je mi jasné, že kvůli nim bude mít víc práce, proto nebude tolik času na ty, které budou bezproblémové.
A ano, řeším to, protože jsem si tím prošla. Byla jsem dál než spolužáci a kvůli tomu jsem si prošla šikanou. Nakonec jsem se sekla a přestala jsem se snažit.
A srovnání mám. V matematice je na úrovni druhé až třetí třídy. Čte plynule. Tiskacím píše foneticky bez chyb. Chápe spodobu znělosti a některá i/y (zeptal se jednou, vysvětlila jsem mu, že po k se píše tvrdé a on si to pamatuje).
@hanka.br. mně by úplně stačilo, kdyby si mohl číst své knihy a v matematice počítat tezsi příklady. Nemám problém sama koupit nejaky pracovní sešit a klidne budu sama kontrolovat. Samozřejmě až potom, co se zapojí do práce s ostatními. Protože přizpůsobit se musí.
@Anonymní píše:
@hanka.br. obě děti jsou na úrovni praktické školy. S jejich rodiči jsem chodila do školy a v průběhu nás opustili a šli na zvláštní školu. Určitě nějaká dg bude. A je mi jasné, že kvůli nim bude mít víc práce, proto nebude tolik času na ty, které budou bezproblémové.
A ano, řeším to, protože jsem si tím prošla. Byla jsem dál než spolužáci a kvůli tomu jsem si prošla šikanou. Nakonec jsem se sekla a přestala jsem se snažit.
A srovnání mám. V matematice je na úrovni druhé až třetí třídy. Čte plynule. Tiskacím píše foneticky bez chyb. Chápe spodobu znělosti a některá i/y (zeptal se jednou, vysvětlila jsem mu, že po k se píše tvrdé a on si to pamatuje).
Pokud je na tom az tak, ze umi vse a opravdu by mohlo hrozit, ze se ve skole bude nudit a deti by ho za to mohly vyloucit z kolektivu, protoze proste bude jinde nez ony, tak je moc dobre, ze to resite driv.. Zavolala bych do poradny a poradila se s nimi. Existuji skoly, ktere by ho rozvinuly, je pravda, ze to ale bude znamenat s nim treba dojizdet dal, ale stoji to za to.. At uz dite je nadane, sportovne ci intelektualne, ale i kdyz je postizene, musi vetsinou rodice dost otacek a hodne obetovat. Znam rodiny, ktere se kvuli tomu musely prestehovat do vetsich mest, kde jsou bohuzel vetsi moznosti. Kazdopadne je moc dobre, ze to nenechate spat a resite to.. A co skolka, jak ta probihala??
@Anonymní píše:
Smutné je, když se u dětí všemožně podporují nějaké výjimečnosti, ale ve finále se s nimi nepracuje tak, aby svou výjimečnost taky dokázaly pozitivně zužitkovat a ve finále se označí jako důvod k jejich trápení.
@Anonymní píše:
@hanka.br. mně by úplně stačilo, kdyby si mohl číst své knihy a v matematice počítat tezsi příklady. Nemám problém sama koupit nejaky pracovní sešit a klidne budu sama kontrolovat. Samozřejmě až potom, co se zapojí do práce s ostatními. Protože přizpůsobit se musí.
S tím by učitelé neměli mít problém.
@hanka.br. píše:
Bohužel spousta má. A to jsem to řešila před nástupem (na spadove) přímo s ucitelkama a zástupkyni. Stavěly se k tomu velmi vlažné. Dcera teď zírala, když ji kamarádka (co chodí do spadove školy) rikala, ze si ve škole nesmí číst knížku, když má práci hotovou). O přechodu do vyšších tříd na jiné předměty tady ani neslyšeli . U nás jsou třeba hlavní předměty souběžně v cele škole, aby se dalo přecházet mezi ročníky (tam i zpet). Bohužel je to na dojíždění, ale když vidím, jak je tam spokojena, když je nemocná, tak mě premlouva, aby už mohla do školy.
@hanka.br. píše:
U učitelky mého syna to problém je. Všichni musí dělat totéž, protože každá jiná práce ostatní ruší.
Může to doporučit poradna?
Když jsem se ptala na možnost, že by na matematiku chodil výš, tak mě doslova vysmáli a dozvěděla jsem se, že z něj nemam dělat něco víc.
@mooch píše:
Bohužel spousta má. A to jsem to řešila před nástupem (na spadove) přímo s ucitelkama a zástupkyni. Stavěly se k tomu velmi vlažné. Dcera teď zírala, když ji kamarádka (co chodí do spadove školy) rikala, ze si ve škole nesmí číst knížku, když má práci hotovou). O přechodu do vyšších tříd na jiné předměty tady ani neslyšeli . U nás jsou třeba hlavní předměty souběžně v cele škole, aby se dalo přecházet mezi ročníky (tam i zpet). Bohužel je to na dojíždění, ale když vidím, jak je tam spokojena, když je nemocná, tak mě premlouva, aby už mohla do školy.
To úplně nechápu proč. Navíc u nás to bereme spíš jako automatickou věc, že máme pro rychleji pracující věci připravenou baterii úloh navíc a vlastní knížku v lavici. Co jako ty děti dělají, když jsou rychle hotové? To přece musí rozčilovat v první řadě toho učitele, že mu děti ve třídě zlobí z nedostatku práce.
@Anonymní píše:
U učitelky mého syna to problém je. Všichni musí dělat totéž, protože každá jiná práce ostatní ruší.
Může to doporučit poradna?
Když jsem se ptala na možnost, že by na matematiku chodil výš, tak mě doslova vysmáli a dozvěděla jsem se, že z něj nemam dělat něco víc.
To je blbost. Ty jsi zakladatelka? Nepsala jsi, že syn do školy teprve půjde,
Známá ma nadprůměrně inteligentní dítě. Chodi do bezne školy, ale ma mimo školní aktiv aktivity. Hodně, denně. Je to zaprah pro rodiče. Teda byl, uz je větší a samostatný.
@Anonymní píše:
@mooch vždyť píšu, že šikovný. Jina škola nejde, musel by dojíždět. Učitelka nebere ohledy. U nás obecně škola šikovné děti nepodporuje. Prostě všichni jedou stejně, ani nemohou číst svoje, ale musí dělat to samé jako ostatní děti. Syn plynule čte. Sám přečetl už tak 5 knížek. Čte teprve od dubna. Do té doby piloval slova a kratší texty. To stejné s matematikou a prvoukou.
Tohle je těžké. Já přešla z vesnické zakládky na výběrovou jazykovku do Prahy. Zároveň to bylo vic nez hodinu dojíždění, rodiče brzy přestalo bavit mě vozit. Vlastně mě tím hrozně vytrhli z těch místních vztahů, protože vesnické děti jsem neznala a kamarádky bydlely buhvikde v Praze. I když úroveň studia byla jiná, ve výsledku mi nepřišlo, že bych získala nějaké významně lepší vzdělání, až na ten extra jazyk. Zároveň bych teda nechtěla, aby moje dítě bylo ve třídě, kde jsou dokonce dvě děti, které potřebují k fungování asistenku a tedy budou asi výrazně pomalejší. Takže v tomhle případě bych i já osobně sáhla po jiné škole.
@hanka.br. píše:
To je blbost. Ty jsi zakladatelka? Nepsala jsi, že syn do školy teprve půjde,
Ano jsem zakladatelka, ale synovu učitelku znám. Chodili k ní 4 děti z rodiny a nějaké děti kamarádek a ona má tento přístup. Plus jsme teď měli rodičák, tam se na to jedna maminka ptala a učitelka ji dost nepěkně setřela v tom smyslu, že jí řekla, že její dítě vlastně vůbec nečte a ať si nemyslí, že bude mít nějaký extra přístup.