Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Hezký den,
zajímalo by mě, jestli jste před plánováním dětí očekávali, jak moc vám změní život?
Nemyslím tím běžnou změnu, ale trošku větší změny, které se dotýkají fungování rodiny. Např. dítě s velkou nemocností, kdy jeden z rodičů musí zůstat doma. Případně nějaká lehčí diagnóza, kdy se řeší návštěvy odborníků a domácí cvičení - fyzioterapie, logopedie…
A s tím souvisí, jak hodně jste schopné obětovat pro děti? Změna práce? Přestěhovat celou rodinu kvůli dítěti? Prodali byste třeba dům, změnili oba práci a odešli 100 km, protože tam by byla pro dítě lepší škola? Např. logopedická, nebo naopak pro nadané děti? Často tady čtu, že se mají dát děti na jinou školu, ale když není v dosahu, opravdu byste byly ochotné se odstěhovat a naprosto změnit život? Nebo raději něco ozelite, ale zůstanete tam, kde vám je dobře a jste zvyklí.
pokud by to něco, co oželím měl být lepší zdravotní stav dítka nebo pro něj potřebná škola, tak neoželím. Můžu oželet něco, co se týká mě samé, ale ne, pokud jde o něco co nutně dítko potřebuje. To bych si neodpustila.
Takže změna zaměstnání, přestěhování kvůli dítku, za mě ano.
@Anonymní píše:
Hezký den,
zajímalo by mě, jestli jste před plánováním dětí očekávali, jak moc vám změní život?
Nemyslím tím běžnou změnu, ale trošku větší změny, které se dotýkají fungování rodiny. Např. dítě s velkou nemocností, kdy jeden z rodičů musí zůstat doma. Případně nějaká lehčí diagnóza, kdy se řeší návštěvy odborníků a domácí cvičení - fyzioterapie, logopedie…
A s tím souvisí, jak hodně jste schopné obětovat pro děti? Změna práce? Přestěhovat celou rodinu kvůli dítěti? Prodali byste třeba dům, změnili oba práci a odešli 100 km, protože tam by byla pro dítě lepší škola? Např. logopedická, nebo naopak pro nadané děti? Často tady čtu, že se mají dát děti na jinou školu, ale když není v dosahu, opravdu byste byly ochotné se odstěhovat a naprosto změnit život? Nebo raději něco ozelite, ale zůstanete tam, kde vám je dobře a jste zvyklí.
A ty? bylo by vhodné napsat aspoň svůj názor, když už něco tak tajného a osobního píšeš jako anonym
takto to působí jako sběr dat k následnému článku…
Zbytecne coby kdyby neresim, ale jinak jsem ochotna pro deti udelat hodne.
Ja ano. Nemam s tim problem.Ne ze bych byla tak free, ale deti me naucily, ze hodne veci neni problem.Ve finale to neni tak hrozny.Ja treba na 2× zrusila svou karieru a nemuzu rict, ze bych vylozene litovala. Jednou ty deti jsou. A diky nim se clovek mnohem lepe pozna. Zmeny nutne nemusi byt omezovani prece.
Přestěhovali jsme se kvůli dítěti ze Šp do De, kvůli prarodičům, kvůli školství a kvůli malému městu kde jsme bydleli. Zpětně toho trochu lituju hlavně kvůli počasí ![]()
Kvůli logopedicke škole nebo škole pro nadané deti bych to neudělala, kdyby šlo o něco zavazneho týkajícího se zdravotního stavu tak ano.
@Anonymní píše:
@Cuddy takže před dítětem jsi neočekávala komplikace?
@Keyllah nesbiram data na článek.
Pro mě to je aktuální téma. Ale nevím, jestli bych se dokázala přestěhovat. Opustit rodinu a vlastně jediné místo, kde mam hlídání a pomoc od rodičů.
A ty to resis ještě před dítětem? Na to se vykašli, nikdy nevíš co bude, je zbytečne se předem stresovat kvůli něčemu co zřejmě nenastane. Pravděpodobnější určitě je, ze takové stěhování potřeba nebude.
@Anonymní píše:že by jsi se nedokázala přestěhovat kvůli zdraví a lepšímu vývoji dítka? a jak daleko by to bylo? a musela by jsi měnit práci?
Pro mě to je aktuální téma. Ale nevím, jestli bych se dokázala přestěhovat. Opustit rodinu a vlastně jediné místo, kde mam hlídání a pomoc od rodičů.
@Anonymní píše:
Me se sice neptas, ale s dovolenim odepisu, ze ja s zadnyma komplikacema nepocitala.Ty stejne prijdou a musi se resit a nebo neprijdou a resis i ty mensi a unavujici,,komplikace,, rodicovstvi. Prece nebudu v tehotebstvi premyslet, jestli si jednou moje dite komplikovane zlomi ruku a budu s nim litat po operacich a rehabilitacich, nebo ze zdedi astma a budeme se muset prestehovat. Vlastne, peoc se ptas? Mas strach?
Jako díky bohu mám práci, která jde dělat z domova. Když to hodně prezenu a kdyby bylo nejhůř, mohla bych ji dělat i z jiného města a pravděpodobně i ze zahraničí.
Ale bydlet na vesnici a potřebovat pro děti speciální školku, školu atd., Tak se přestěhuju i změním práci. To je asi nejmenší, co bych pro děti mohla udělat. Jako babičky mám teď po ruce, obě v dosahu pár km a ani jedna se zvlášť nepretrhne takže asi tak. Pokud máš auto, není přece problém děti případně odvézt na víkend babičkam nebo babi sedne na autobus a přijede, všechno jde, když se chce.
Naštěstí bydlím v Praze, takze tohle řešit nemusím.
Ale jinak, samozrejme, ze kdyz chces deti, tak musis pocitat s tim, ze se budes muset prizpusobit jejich potrebam
I když jsme se setkali s událostmi, kvůli kterým bylo nutné vyhledat specializovaná lékařská pracoviště a léta tam 100km dojíždět, v určitém období i denně, v rámci České republiky není dojezd tak dramatický, abychom kvůli tomu museli měnit své bydliště. Totéž platí o školách - i když žijeme na menším městě, výběr je, alespoň pro mě.
@veria ne, mám už 2 děti a už jsem si právě vyslechla, že jsem měla počítat s tím, že to tak bude. Ale opravdu jsem nepočítala s tím, že syn bude tak nemocný, že nebudu moct pracovat.
Hezký den,