Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 8 měsíčního chlapečka a zajímá mě co bych měla začít dávat k jídlu? Co by jsme měli začít zkoušet? Co jej učit? Kam chodit?
Děkuji za tipy a vaše zkušenosti ![]()
Promin ze reaguji, i kdyz ti nemuzu poradit - mam teprve trimesicni holcicku ![]()
Ale moc rada si poslechnu rady ostatnich a jinak by mi to mejl nechodilo ![]()
Tak u nás v 8m už dítě jedlo zeleninu, maso, přílohy, ovoce, chleba, jogurty. Chodili jsme plavat a na cvičení dětí od 6m do roka a cíleně jsme neučila nic, ale jak si s dítětem hraješ, povídáš, zkoumáš hračky a knížky, tak se pořád něco učí. Asi jsem moc neporadila. Ale nemyslím, že bys „měla“ někam chodit nebo ho "měla " něco učit. Určitě vám nic neuteče, když se mu budeš věnovat a na kroužky je času mooooře. To je jen teď takový trend. My chodili, protože máme všichni rádi vodu a jsme rádi mezi lidma. JInak s jídlem doporučuju jako všichni tady kojení.net
Tak já mám stejně starého syna a ještě občas (hlavně v noci a ráno) kojím nebo si dá se mnou k snídani chleba…pak svačinka ovoce doma dělané nebo přesnídávka…v poledne příkrm masozelenina nebo jen zelenina (střídám)… svačina kojení a potom jogurt s přesnídávkou (ten dávám také poslední týden), večeře kaše (tu dávám poslední týden) a tak za 3 hodiny Sunar. A v noci kojení podle potřeby (takže často
) ![]()
Ahoj!Taky mame 8 mesicniho chlapecka
.Tady posilam odkaz,je tam vse o prikrmech,hezky rozepsany.
http://www.kojeni.net/prikrmy.php
Umi paci paci,jak je velikej,pa pa.Miluje hru na schovavanou..Chodime do plavani miminek,tam se mu moc libi.
Zatím jsi jen kojila? nebo nerozumím otázce
, jestli ještě nikdy nic jiného neměl než mléko, tak se koukni na www.kojeni.net - co se týče stravy.
Pokud se týká ostatních aktivit, tak to záleží přeci na tobě
povídej si sním, hraj si, zpívej mu, jdi do MC, můžeš chodit plavat, sledovat kachny na rybníku, co je ti libo a baví i jeho ![]()
tak naše holčička má teprve 7 měsíců, ale jíme ovoce ke svačině (zatím ze skleniček, syrové měla jen jablíčko) a masozeleninu k obědu. Jinak jen UM
a nechodíme nikam, i když plavání mě trochu láká
a doma děláme tak normálně, pár říkanek jako paci paci, různý hračky, snažíme se ji přesvědčit, aby promluvila a tak ![]()
Co k jídlu? Výborně zpracováno je to na kojeni.net
Co začít zkoušet? Nechpu otázku…
Co jej učit? Takhle malé dítě nic moc nenatučíš, ale mojemu synovi se třeba líbilo ukazovat v knížce zvířátka a předvádět u toho zvuky.
Kam chodit? V podstatě kromě preventivních pohlídek u doktora není nic povinné, dobré je chodit na procházky
. My chodíme plavat, protože mám syna vodníka ![]()
vevertka píše:
Tak u nás v 8m už dítě jedlo zeleninu, maso, přílohy, ovoce, chleba, jogurty. Chodili jsme plavat a na cvičení dětí od 6m do roka a cíleně jsme neučila nic, ale jak si s dítětem hraješ, povídáš, zkoumáš hračky a knížky, tak se pořád něco učí. Asi jsem moc neporadila. Ale nemyslím, že bys „měla“ někam chodit nebo ho "měla " něco učit. Určitě vám nic neuteče, když se mu budeš věnovat a na kroužky je času mooooře. To je jen teď takový trend. My chodili, protože máme všichni rádi vodu a jsme rádi mezi lidma. JInak s jídlem doporučuju jako všichni tady kojení.net
Tak zeleninku jíme docela málo, ale lepší se to, ale třeba kamarádka co má ještě o 14 dní mladší holčičku, tak už jí cpe snad všechno. Špagety, maso jako kusy, rohlík, chleba a já nevím co všechno, tak si říkám zda nejsme pozadu nebo ona napřed ![]()
Taky mě zarazila otázkou - „vy ještě nechodíte na písek?“
… nevím kam spěchat, myslím že teď to není něco co by ho zas až tak bavilo. Písku si ještě užije dost ![]()
Jinak chodíme na cvičení, občas jdeme na bazén, teda do dětského bazénku který slouží i jako vířivka
tak si to i užiju
a doma samozřejmě hrajeme na schovávanou, učím jej paci paci, pápá apd. Ale třeba mě zajímá kdy zkusit malého posadit na nočník?
Deny teda už leze a to fofrem
a ťapká kolem nábytku v tom je docela napřed, ale zatím třeba krom slova „mam“ a „ebu“ toho moc nenakecá ![]()
v 8 měsících už můžeš dát chleba, jogurt, zkoušet čerstvé ovoce…
na písek máte ještě čas, na nočník taky - ten se doporučuje zkoušet až tak v roce a půl…
Tak já tě ubezpečuji, že na vaší straně je vše v pořádku a normální
Tuším až okolo toho desátého jsem mu dala i kousek chleba s Lučinou
jinak ve vašem věku už by mohl i jogurt.
Písek neviděl ani náš, takže nic zmeškáno nemáte
myslím, že do žaludku je těžký a hrát si s ním tedy zatím asi nebude umět ![]()
mom.kri píše:
v 8 měsících už můžeš dát chleba, jogurt, zkoušet čerstvé ovoce…na písek máte ještě čas, na nočník taky - ten se doporučuje zkoušet až tak v roce a půl…
Jogurt jíme každé ráno, ten mu chutná moc. A čerstvé ovoce jaké? Můžu třeba ananas?
Dnes jsem zkusila mu dát kousek rohlíku, ale po chvíli co si ukousl menší kousíček tak začal kašlat
… mám docela strach, aby mu nezaskočilo ![]()
ananas ne, ale jablko, banán…
rohlík - ze začátku jsem dávala jen ten vnitřek a po kouskách přímo do pusy, a co dětské sušenky a křupky?
Ananas snad jo,existují i přesnídávky, ale stejně musíš počítat s případnou reakcí, to je u všeho. Rohlík bych mu nedávala, doteď se s ním Honzín dusí, lepší mu to dávat po kouskách, ne do ručky ![]()
tak zrovna rohlik bych takhle malemu nedavala. a ananas je alergen
vseobecne nechapu krmeni takhle malych deti rohlikem, jeho vyzivova hodnota je nula nula nic
to radsi porid pohankove/ryzove/kukuricne krupky (neslane).
z ovoce jablka, hrusky, banany, my vyzkouseli jahody, nastesti alergicka nebyla. ty mela pak hooodne rada.
precti si to kojeni.net, tam je to fakt skvele napsane.