Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem maminkám, mám skoro 13ti měsíčního syna který nechce začít chodit, nevím si s ním rady, když ho chytnu za ruce tak se chvilku snaží ale pak se začne vztekat a jde do kolen. Raději leze a objevuje, než by se namáhal chodit. Je na tom někdo podobně jako já? Nevím co si o tom mám myslet, jestli je jen pohodlný, nebo se mu nechce.
Ahoj. Mám 14timěsíční, taky nechodí, vůbec mi to nevadí a nikam nespěchám
. Za ruce ji nevodím a vodit nebudu, dokud nezačne chodit sama - i kdyby to mělo být v 1,5 roce.
Pokud dítě začne chodit dřív, než je na to připravené, může mít později velké problémy (s držením těla, se zády, ploché nohy..). A to, že je na to připravené, se podle mě pozná podle toho, že začně chodit samo
.
Luci, ještě k tomu prostě nedospěl
Fakt není kam spěchat. Dlouhé procházky by ti stejně neušel.
Tak to taky nebudu řešit, prostě až začne tak začne. Jen naší doktorce se to zdá divný že ještě nechodí, prostě není tabulkové dítě a hned v tom vidí problém. Jinak díky za odpověd
Tak mi zacali chodit sice brzo,ale Samikuv bratranek az v 17ti mesicich.Neboj,vsak on se chodit nauci,znam spoustu deti,co chodili az pozdeji a ted litaj jak era ![]()
má dost času užívej si to, že jen leze… je to stále klidnější období. Míša utekla roku a pokud budeme mít druhé dítko nechám ho se povalovat, dokud to jen půjde ![]()
Lucík83 píše:
Tak to taky nebudu řešit, prostě až začne tak začne. Jen naší doktorce se to zdá divný že ještě nechodí, prostě není tabulkové dítě a hned v tom vidí problém. Jinak díky za odpověd
Ve 13 měsících se dr zdá divné, že ještě nechodí? ![]()
Vždyť tam takových dětí musela mít hodně. Setkala jsem se s hodně dětmi, které začaly chodit i později a jsou úplně v pohodě ![]()
Můj syn začal chodit ani ne před měsícem (tj. ve svých 16 měsících) …
Nemáš co řešit, opravdu. Nech ho, až se rozchodí sám.
Ahoj, tak mám 14-ti měsíčního kluka a nechodí. Jsem ráda, že leze, stoupá si a až bude připraven na chůzi, tak začne. Podle doktorky na neurologii je „jedno“ kdy dítě začne chodit, do 18 měsíců se to neřeší a je to v normě. Takže času dost. Za ruce bych nevodila, dochází k vychýlení páteře a následnému vadnému držení těla. Až bude připraven na chození, tak začne, vydrž
.
říkala jsem si to samé
a pak najednou z ničeho nic začal šlapat ze dne na den!! ted bych klidně i brala jeden den aby to neuměl ![]()
Za ruce nevodit, jen at leze co nejdele, to je pro deti nejlepsi, hezky si zpevni svaliky.. Nase zacala taky az v 16 mesicich a bylo to v norme.
Přidávám se k pozdně chodícím. Syn začal v 17 měsících, takže těsně před deadline, ale za týden lítal jak šus, takže ted je k neudržení a vzpomínám na dobu plazení a lezení se slzou v oku ![]()
Lucík já chodím s malým na RHB, jelikož se v 9m přetáčel pouze ze zad na bříško a to navíc přes jednu stranu a co vím, tak dr. říkala nechat být - nevodit za ruce, že to není dobrý pro záda a navíc si osvojí špatný postoj - jak jsou prohlí, takže bych ho nechala být. Od známé syn ve 2 letech uměl psát značky aut, ale chodil až v 18ti měsících - takže není kam spěchat a každé dítě je jiné. Náš taky nechodí a když chci, aby někam přešel, tak radši sleze na zem a doleze ![]()
tak je to asi v pořádku, jinak v postýlce je na nohou každou chvilku, umí ji i pěkně obejít. Děkuji všem za odpovědi, pá
Ve 13 měsících je opravdu ještě hodně brzo na nějaký znepokojování. Pokud si stoupá, nikdy s pohybem problémy neměl a nemá, tak jednoduše jen není připravenej a je mu příjemnější, pohodlnější a jistější se dostat tam kam potřebuje po 4. Nedělala bych si s tím hlavu.
Navíc podle těch zmíněných tabulek by obecně dítko mělo začít chodit do 18m.
U nás potíže byly a dcerka ve 13 měsících ještě ani neseděla a nelezla. Teď (23m) běhá jak Zátopek ![]()