Děti na pohřbu

Anonymní
23.6.24 07:05

Děti na pohřbu

Ahoj. Po roce trápení, kdy byla babička v kómatu, nám odešla. :-( Další týden bude pohřeb. Mám 10.letého syna. Je to chytrý kluk. Sám byl za babičkou asi 6krát v nemocnici, co byla na těch přístrojích. Chtěl sám. Otázka je jak pohřeb? Mám ho vzít? Všechny tety jsou zásadně proti, že i starší 13+ vnoučata nebudou. Můj syn je vlastně pravnouček. Měl babičku rád. Sám ale neví, neumí si pohřeb představit. Manžel říká, že půjdou. Ale budou stát vzadu. Protože já budu se svojí maminkou vepředu jako podpora. Sama nevím jak ten den zvládnu. :,( Jeho myšlenka je: Co když to zítra budeme my(rodiče), co odejdem a náš syn tam nepůjde? Měli bychom ho připravit na život, že lidi přichází ale i odchází..

Děkuji za názory.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
kocourGarfield
23.6.24 07:11

Já jako dítě byla prababičce na pohřbu cca v 11 letech. Když pak umřela babička bylo mi tedy už 13 let ale nikoho nenapadlo, že bych nešla. Naše děti tedy byly asi o chlup starší, ale byly taky. Vždy tedy měli u sebe někoho z dospělých. Chtěla jsem jít a rozloučit se. Ale tedy u nás to probíhalo tak nějak normálně, nikdo tam nekolaboval, atd… pak jsme vždy měli posezení.

Příspěvek upraven 23.06.24 v 07:14

• Citovat
  • Upravit
31010
23.6.24 07:11

Moc nevím, proč nebrat 10 lete dítě. Určitě bych ho vzala. Bereme děti od vekz, kdy se vydrží spolecensky chovat po potřebnou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
23.6.24 07:16

Mým dětem bylo 7 a 9 když jim umřel děda. Normálně na pohřeb šly, jen nešly úplně blízko k otevřené rakvi. Pokud by byla zavřená, tak žádný problém. Samozřejmě byly smutné, my jsme byli smutní, brecelo se, jako na pohřbu. Zvládly to v pořádku a jsem ráda, že se mohly zúčastnit a rozloučit se s dědou. To k životu patří i to že vidí, že jsou ostatní smutní, pláčou. Zvažovala bych účast ditete pod 5 let, ale 10. lete určitě vem, ať se může rozloučit, nechápu proč by z tohoto obřadu měly být děti vyloučeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2860
23.6.24 07:17

Je to vaše rozhodnutí, syn je starý dost, chodi i mladší děti. Nechala bych to na něm. Pokud se rozhodne že půjde, není důvod postavat někde vzadu! Jste nejbližší rodina, at se posadí klidně někde za tebou. Svoji mamce řekni že on se chce s babickou rozloučit, asi bude ráda. Chytrým příbuzným bych řekla že tvůj syn chce jít a rozloučit se stejně jako oni, takže půjde. Řekla bych jim to předem aby divně neciveli. V jiné situaci bych neměla potřebu jim něco vysvětlovat. Upřímnou soustrast, snad máte útěchu že ji je ted lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17024
23.6.24 07:19

Když zemřela prababička, byly mi 4 roky a na pohřbu jsem byla. Dodnes si pamatuji, jak jsme se loučili, před samotným smutní aktem jsme byli ještě vedle v místnosti, kde byla otevřena rakev za sklem a ona tam ležela. Krásná, jako by spala.

Víc si nepamatuji, ale rozhodně to v ničem špatné nebylo, i když vím, že se děti prý brát nemají, nevím proč :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
23.6.24 07:21

Mě nedávno umřel strejda a kluci (5 a 8 ) na pohřbu byli. Manžel tedy stal s mladším vzadu, ale já jsem seděla vepředu se starším synem. Samozřejmě jsme si vsechno doma vysvětlili, proč se loucime a jak to probiha a bylo to úplně v pohodě. Takže bych se nebála vzít ditko na pohreb, když má uz 10 let. Je to součást zivota.

Příspěvek upraven 23.06.24 v 07:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1830
23.6.24 07:21

Cekala jsem diskuzi ohledne batolete na hodinove msi. V tomhle pripade nevidim duvod, proc ne. Pokud dite nebude rusit proces a samo ma zajem, pomuze to take jemu s loucenim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.24 07:22

Tady je moc hezká o hřbitovech, pohřebnictví atd… A pan co pracoval jako hrobník tam říká, že děti na pohřby patří, je to součást života… Ale samozřejmě záleží na dítěti…https://youtu.be/Nm6WCDQ9O2Y?si=b_S7875OLBfKsSfe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
23.6.24 07:25

Moje holky (tehdy 5 a 7) byly na pohřbu mého táty (dědečka) a zvládly to bez problémů. Částečně byly součástí i zařizování, telefonování a domlouvání :nevim: Ani mě nenapadlo, že bych je nebrala. Desetileté dítě to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2097
23.6.24 07:28

Já byla s dětmi rok a necelé 3 na pohřbu moji babičky a úplně v pohodě. Oni byli ještě malí a nevnímali to. Ale je to součástí života i pohřeb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13289
23.6.24 07:30

Samozřejmě, že ano, pokud on sám chce. Čekala jsem mnohem menší dítě. nebrat tam 13 leté už mi přijde jako nehorázný úlet, opičí rodičovství a neschopnost nechávat čelit děti běžným životním situacím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.6.24 07:31

Já váhám, byla jsem spíš pro ano. Ale potom co tety říkají, že tam děti nemaj co dělat… Mám z nich trošku respekt a hlavně oni to pak budou vyčítat mojí mamce. Cituji „Že jsem malému způsobila trauma. A že malé děti tam nemaj co dělat.“

Byl by s tatínkem vzadu. Synova obava je, že tam budou všichni brečet tudíž on taky. Nebo si ho mám vzít dopředu? Ať jsme spolu? I s manželem? Opravdu to ponesu i já hodně těžce. Nebo první varianta je lepší?

@K. Rocánková dekuju za krasnou zpravu, plnou povzbuzeni! :srdce: Je to jak rikate, jedina utecha je, ze uz je ji snad lepe. :,(

A vy, co mate uz nejaky ten pohreb zazity, to posezeni po pohrbu musi byt? Ja si to neumim predstavit. Ja druhy den poradne nejim. Myslite, ze je nevhodne tam nejit?

• Citovat
  • Upravit
335
23.6.24 07:32

Zeptala bych se syna. V 10 letech je dost stary na to se rozhodnout.
Partneruv syn v 10 letech nebyl na pohrbu sveho milovane babicky (jeho mama se sestrou si to nepraly a vsichni jsme to respektovali) a kdyz o par mesicu pozdeji zemrela partnerova babicka (maleho prababicka), tak si „vydupal“, ze chce jit, ze se svou babickou nerozloucil a ze ho to moc mrzi a ze tady chce byt.
Pokud nebude chtit, nenutila bych, ale pokud bude chtit, tak v tomto veku v tom opravdu nevidim problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
23.6.24 07:36

U posezení záleží, jaké máte vztahy. Pokud rodina měla babičku ráda, tak je škoda nejít. Lidem se po pohřbu uleví, začnou vzpomínat, smát se. Může ti to pomoct…
Pokud bohužel budete na sebe prskat a obviňovat se, tak tam prostě nechoď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová