Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Babičce bych řekla, že si za to může sama, kdyby se chovala slušně, tak se jí to nestane. A dceři se nedivím, takže bych ji asi nic neříkala… Jo a očekávala bych dceru v noci doma, alespoň já bych se k babičce už fakt nevracela.
Co bys ji chtěla říkat? Babička ji dala facku, ona ji to vrátila, což je v pořádku. Příště si dá babka bacha.
Chápu, že má babička potřebu vychovávat ale má respektovat její věk, určitě to neměla řešit fackou. A že ji to dcera vrátila? Taky bych to udělala.
No, je jiná doba. Já bych v osmnácti vrátila facku jedině vrstevníkovi, sourozenci a tak. Ale určitě ne rodičům, nebo babičce. Jiná věc je, že bych k ní už nejela, ale vrátit ji facku, to fakt ne.
@Anonymní píše: Více
Asi jsem jiny oddil, i mne mama v 18.dala pres pusu, jsem se zastydela a fakt mne nenapadlo to mame vratit..sorry ale dat babicce facana je za me tezky brutal.
Hrozný ![]()
Babičce bych řekla, že podle mě to přehnaly obě dvě, přičemž ona tu situaci vyvolala, tak ať nežaluje a vyřeší si to s dcerou sama s tím, že jsou snad obě dospělé a svéprávné.
@lilith1 píše: Více
Jako promiň, ale to, že je někdo starší, mu nedává právo mladšího fackovat…
V 17 jsem facku (po letech bití a mlácení) poprvé matce vrátila, práskla dveřmi a přestěhovala se k babičce.. už jsem měla po maturitě a za měsíc jsem nastoupila do práce a ještě ten rok se vdala..
cesty k dospělosti jsou různé a násilí plodí násilí, takže si to holka nenechala líbit.. za mne OK, musí si to ony dvě vyřešit mezi sebou, já bych se do toho vůbec nemíchala ani nekomentovala.. Babička to přehnala, dcera také, je to fifty fifty.
Ani jedna si to nesměla dovolit, obě jsou dospělé. Tímto bych to uzavřela.
Babi bude trochu na hlavu ne? Asi bych tvou matku upozornila, že jestli si nevšimla, tak děvče je jít dospělé, takže ať si nechá kecy o krátké sukni od cesty a že dospělý lidé jiné dospělé lidí +a vůbec nikoho) nefackuji…
Takže se divím, že se jako fakt diví, že se dospělá holka nenechá bez reakce fackovat…
To že reakce holky byla taky přes čáru bych asi s babičkou aktuálně neřešila.
Tak to si snad děláš srandu ne??? Ty tady obhajuješ, že se tvoje dcera chová jako nějaký nevychovaný spratek s prominutím?
Dítě by mělo zachovávat úctu k rodičům - vnouče k prarodičům a tečka, přes to nejede vlak. Pokud ho rodiče stále živí a šatí, pokud se neosamostatnilo, tak musí poslouchat!
Navíc jako není dospělá, ale pouze plnoletá. Tyjo furt, to není to samé. Věk 18 let znamená pouze dosažení plnoletosti a má to dopady z právního hlediska.
Z psychologického hlediska, teprve věk od 20 let je klasifikován jako raná nebo časná dospělost. (Kdo nezná pojmy vývojové periodizace, tak může zalistovat v učebnici vývojové psychologie. Různí autoři stanovují různé věkové kategorie a existuje více rozdělení).
Ale, jako neexistuje, aby děcko mlátilo staršího dospělého.
Babička jí měla vrazit ještě jednu z druhé strany a poslat ji v té minisukýnce za tebou domů, nazdar.
@Anonymní píše: VíceTak nebyla jste u toho a at si to vyresi ty dve. O tom je dospelost. Kdyz mluvim za sebe mama to se mnou obcas mela těžké a facku jsem taky chytla akorat me nenapadlo ji vratit. Ale urazena jsem teda byla a do oblikani mi nikdo nemluvil a ani by to nemelo smysl v tom veku 🙂
Tak zalezi jak to probehlo. Nekdy je ta facka zpet proste reflex sebeobrany. Kdybys u toho byla, tam bys videla, zda se dcera treba te sve reakce lekla, nebo co bylo.
Však jsou obě plnoleté, dospělé, svéprávné. Ať si to vyřeší samy. Akorad bych se zeptala proč to přesně vygradovalo(možná).
Dnes mi volala moje matka. Moje dcera (čerstvě 18) jí odjela navštívit. Před chvílí šla na zábavu a babičce se nelíbilo, že má moc krátkou sukni. Dcera jí prý po krátké diskusi řekla, že je dospělá a bude si nosit co chce. Moje matka ji dala facku a dcera ji tu facku vrátila. Ale co mám dceři vlastně říct? Celá situace se mi nelíbí, ale moje matka ji podle mne také neměla co fackovat.