Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Teď jsem četla v jednom časopise, že rodiče kvůli obavám nepouští děti sami ani na zahradu, že děti raději tráví čas u počítače, už to není jako za nás asi před patnácti lety, že málokdo chodil do kroužků ale po dědině jsme lítali všichni od předškoláků po patnáctileté. Pochopím to ve městě, tam co bydlí kámoška fakt nic není, jen hlučná ulice, aby se děcka dostaly na hřiště musely by jít přes tři křižovatky a kámoška moc času nemá, tak tam nechodí, mají prý kroužky v družině. Ve městě to pochopím, ale u nás na vsi? Kde zná každý každého? Máme asi šestset obyvatel, ale na děcka venku nenarazíš. Jen občas jdou s rodiči na hřiště na prolézačky. Všichni se na mne ze začátku dívali jak na exota, že nechám čtyřleté kluky sami na zahradě. Vdžyt se jim může něco stát, nevím co, maximálně spadnou z kola. Jsem divná? Samozřejmě bych je nepustila na náves, ale aby nemohli být na zahradě, to už mi fakt přijde ujeté.
@bony58 na vlastní zahradě bych nechala naprosto v klidu. Na vesnici, kde jsem bydlela, ale mimo zahradu ne, protože hlavní cesta, žádný chodník, i s kočárkem to byl adrenalin.. na hřiště doprovodit, jinak to nešlo.. ale u nás (ostrava), děcka lítají mezi baráky denně.. kolikrát se divím, že takového špunta lidi pustí, ale věk tak 4+ a fakt jsou samy ![]()
Přijde mi to ujeté. Nevím, jak chtějí takoví rodiče naučit dítě vypořádat se s nástrahami života. Já děti ven pouštím.
Podle mne je lepší naučit dítě zvedat nohy, než jim zametat cestičku před sebou.
Mám o ně samozřejmě strach, ale opravdu nechci, aby mi ve třinácti skočili z balkonu, protože si budou na světě připadat sami, bez kamarádů, nepotřební…
Mám 2,5 letou, je sama na zahradě - je zabezpečená aby neodešla ze zahrady - máme 27 obyvatel, takže nejen, že si vidíme do talířů ale řekla bych, že i do žaludků
Mám o ni samozřejmě obavu ale mám zotvírané dveře, okna, poslouchám, zda se něco neděje a neustále ji chodím pozorovat. Rozhodně i ona je tam raději než aby byla zavřená doma ![]()
@bony58 Na naší zahradě běžně běhá 3,5 a 2 letá. Na hřiště samotnou ještě tu starší nepustím, max. když vím, že tam za 10 minut přijdu. Máme to sice kousíček, ale nevidím tam a jezdí kolem auta.
Jinak my třeba tu zahradu až tak bezpečnou nemáme, máme ji do kopce, je tam převýšení, plot jen napůl… ale holky jsou díky tomu obezřetnější a z okna na ně vidím.
Žijeme v bytovce, mimo hlavní silnici, máme tu zahradu i volný prostor a kluk lítá od 3,5 let venku sám s občasným dozorem. Ví, že nesmí na silnici a dodržuje to.
Když pominu všelijaké delikventy… tam venku. Tak si myslím, že ti rodiče si asi vždycky vzpomenou, co dělávali venku oni sami, kam lezli a co všechno nebezpečného provedli, protože jinak si neumím představit, proč by jinak o ně měli takový strach…
Ve meste jsem nepoustela, to jsem mela strach, na vsi poustim. Je jich tu banda a nejmladsimu jsou 4.
U nás teda děti lítají venku do tmy
Dřív jich lítalo asi víc, určitě je velká část dětí doma u počítačů, ale tady u nás pořád zahlídnete děti na stromě, na kole, na bruslích, s míčem, s partou. Někdy taky třeba druháka samotnýho na koupáku. To bych už psychicky nedala, ale ty děti to prostě přežijou ![]()
Kdyz jsme se nastehovali na besnici tak jsem byla za exota ze holky (v te dobe dva a ctyri roky) necham jit samotne na zahradu, kde na ne vidim z okna. Ted uz samy chodi i na louku co je za barakem pokud tam nejsou kravy nebo zajdou za sousedkou, je jim 5 a 7
Tak nás tady žije asi 20, víkendy 30. Děti necháváme běžně lítat, už i tříleté. Na zahradě stopro, po vesnici taktéž, ale nemáme tu silnici, je to slepá ulice, takže sem zajedou jen ti, co tu bydlí a ti to ví, že tu lítají děti. Sousedka v důchodu sedí celý den na verandě a její hobby je hlídat, tak hlídá, aby děti někam nešly za ceduli a nechodí, prostě si hrají po vesnici, lítají ze zahrady na zahradu. Ale to jsme fakt výjimka, vedle ve vsi, ta už je větší, tam prostě nevidíš volně se pohybující dítě žádného věku. A o městě ani nemluvím.
Tak osmiletá už jezdí za kamarádkou sama na kole do druhé vesnice. Řekla bych, že dneska všechno strašně přeháníme.
Já mám tedy teprve 2,5letou a tu tedy v žádném případě nenechávám samotnou ani na zahradě. A vzhledem k tomu, že tady u nás je to samej feták a bezdomovec, tak holku budu vodit i do školy asi dlouho
Ale uvidíme no ![]()
U nás naštěstí taky děti lítají venku samy, na málo frekventovaných ulicích si hrajou s míčem nebo jezdí na kolech a koloběžkách, na hřištích bývají zcela běžně bez rodičů. Čtyřleté teda, pravda, ne, ale školní vídám pravidelně. Do školy a ze školy jich taky spousta chodí sama, co tak vídám. Jsem ráda, že tady je taková zvyklost, nechtěla bych být ten průkopník, který pošle šestileté dítě na hřiště s klíčem na krku jako první v okolí.
Bydlíme na maloměstě, malinké zatravněné sídlišťátko. Syn chodí ven sám od čtyř let, zdržuje se v okolí našeho domu, kde je v podstatě místo dění, kde se děti scházejí. Samy tam jsou děti ve věku od 3-7 let, větší už se toulají jinde. Synovi už táhne na 6 let a venku je teď od té doby co přijde ze školky do cca 20 hodiny, kdy jdou i ostatní domů. Má přesně takové dětství jako jsem měla já. Jezdí s klukama na kole, mají bunkr v tůji, jezdí s tatrovkama plných hlíny. Když něco chce, zavolá pod oknem. Když chtějí jít s klukama o kus dál, kde by mě neslyšel z okna, jde to nahlásit, kde bude, abych o něj neměla strach. Sám se venku netoulá, vždy jsou venku min. ve dvou. Dcerce jsou 2,5 roku a té ještě doprovod dělám, ale i tak když vezme odrážedlo a jdou jezdit s dětmi kolem baráku neběhám za ní. Máme venku lavičku, kde si dáme s maminkama kafčo a děti lítaj poblíž ![]()