Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, majitelky podobných exemplářů. Vždycky jsem si myslela, že vztekající děti jsou rozmazlené. Jsem člověk mírumilovný, celkem klidný. Přesto mám vzteklé dítě. Kolem 1,5roku nebylo vyjímkou mlácení hlavičkou o zem, o zeď. Nyní, necelé 3 roky. Je to milý chytrý chlapeček, hraje se nejčastěji sám, v rodině děti nemáme a nám přibylo miminko před 2 měsíci. Umí hodně mluvit, je občas pěkně vychytralý, má lepší slovní zásobu než většina vrstevníků. ALE. Když ale rozhodnu o něčem já, vztekne se. Samozřejmě se snažím motivovat a jít na něj po dobrém, ale jsou situace, kdy na to není čas. V jeho vzteklém amoku mlátí věcma, rozbíjí, kolikrát se zažene i po mně, vyjímkou není ani to, že když jsem se tozhodla ho ve vzteku někam odnést, dostala jsem facku. Většinou ho pošlu do pokojíčku vyzuřit, vrátí se jako andílek třeba po 10Min řevu, omluví se.
Dnes opět scéna jako z národního, před domem, sousedi venku. Nechtěl jít do obchodu, já i mimino už jsme byli nachystaní, nic nepomáhalo. A v tom řevu, kdy jsem se ho snažila přesvědčit, začal řvát, že se BOJÍ. Šla jsem na něj po dobrém, stále „Já se bojím“. Začal to používat, protože to na nás ze začátku párkrát fungovalo. Jak ho to odnaučit? Vypadala jsem jako tyran (a to jsme na něj ani nešáhla).
Dotáhla jsem ho i mimino(mezitím řvoucí, protože se bálo křiku staršího) domů, zavřela okna a nechala ho vyřvat.
Funguje na něj tatínek. Je na něho přísný, a přesto ho malý zbožňuje-Je to jeho miláček. S tatínkem se totiž dělají ty zajímavé chlapské věci - dřevo, kladívko, sečení… Já jsem jen „matka“, nudná, nezáživná a navíc pečující o miminko. Dnes jsme potřebovali zajít jen do obchodu, pak by se hrál v písku…
Na co se ptám - znáte to některá podobně? Přejde to někdy? Co děláte v takové situaci? Plus hledám uklidnění, že je to i jinde. Nikdy mě nikdo nedokázal tak vytočit. Když řve, mám pocit že se zblázním, chytám nervy.
@Ráchelia Nedá se utáhnout na dobrotu? Pojď, pomůžeš mi nakoupit, já budu říkat, co potřebujeme a ty to budeš hledat. Co by sis za takovou pomoc chtěl koupit pro sebe? Rohlík?
Pomůže hodně zapojovat, ocenit jeho pomoc, i snahu pomoci. Je tříleťák, takže vrcholí období vzdoru, za chvíli to překlene a bude zase o něco líp. S jinými se chovají lépe, protože jich nemají tak plné zuby jako nás maminek ![]()
Ještě vsuvka - tatínkovi dělá taky scény, jenže s volnýma rukama se lépe zvládají, a já sama doma, když je manžel v práci mám ještě druhé dítě na krku. Které když zvýším hlas, se bojí…
Být Tebou, tak se první odprostím od přemýšlení co si o Tobě řeknou sousedi, nebo ostatní lidi. Z Tvého příspěvku mi připadá, že Ti spíš vadí než řvoucí dítě to co si o Tobě řeknou jiní. Podle mě to dítě vycítí a podle toho se pak chová. Vím, že na vesnicích se v tomto smyslu dost jede, naše babička také stále řeší co si o ní řeknou sousedi. Když se od toho člověk odprostí, tak má pak mnohem kvalitnější život. Jinak děti se občas vztekají, u nás pomáhá ignorace vzteku. Přestane je to po chvíli bavit. Vydrž tohle je jen období a brzy to přejde ![]()
No takze si vyrval, ze se nikam neslo? To mi prijde jako dost velka takticka chyba. Neres sousedy, oni ti dite vychovavat nebudou.
Ja zase vypadala pred lidmi jako tyran, ze nenecham toho roztomileho dvouleteho chlapecka vycurat, kdyz rval curaaaaaat a ja ho tahla za ruku dal. Tez to pouzival kdykoli nebylo po jeho, ja mela kliku, mraz a ledovy vitr v zime to za me vyresil ![]()
Doporucuju dopredu diteti sdelovat program dne, cim chytrejsi a lepe mluvici, tim vic bodu dopredu. Vysvetlivat, proc nekam jdeme, nejdeme atd. Ale pokud dite vi, ze se jde, je to potreba udelat a nepresahuje to jeho fyzicke moznosti, tak nezbyva nez popadnout a jit. Uz jsem tu nekolikrat cetla priroivnani, ze kdyby se v prirode stado ridilo pranim mladat, tak by neprezilo. A povazuji to za velice trefne.
@Ráchelia měla jsem to samé
, co ti můžu radit, je jen vydržet, vydržet a vydržet. Myslím, že to děláš velmi dobře
Nic jiného ani dělat nemůžeš. Já byla na nervíky, hodně jsem pak manželovi doma brečela
nezvládala jsem to.
A situacím hodně předcházet, ale vím, že se to nedá, že je to obtížné
.Sama jsem to zažila. Děláš to moc dobře. Zavři okna, dveře a nech ho vyvztekat. Horší je to na ulici nebo venku
Holka mi to dělala všude, v obchodě, kdekoliv. Dokonce i za deště, vykoupala se vztekající v kaluži ![]()
Chce to hodně trpělivosti, ono to skončí. Určitě tam je i žárlivost na miminko. Hodně si o tom povídat, proč se vzteká atd.Nic jiného neporadím, sama jsem to nedávala
Ale zpětně, chce to jen vydržet
Dávat mu hodně lásky…ale to všechno víš ![]()
Přeji pevné nervy, pro mě to bylo jedno z nejhorších období s dětma
![]()
@Ráchelia Já myslím, že sis odpověděla sama. Platí na něj tatínek, je přísný, ale zbožňuje ho. Má u něj pevný bod.
U tebe vidí, že řev pomůže, začal řvát a do obchodu se nejde. Je mi jasný, že technicky to asi ani nejde, jít do obchodu s kočárem a vzteklým tříletým dítětem, ale model se mu osvědčil, řvu = je po mém a tak ho používá.
Nezbývá asi, než vydržet a stát si za svým.
@Ráchelia Jak já ti rozumím. A to nemám doma druhé. Malá ma 27m a je to děs. a to tvůj malý aspoň začne s JÁ SE BOJÍM -naše malá začne hulákat POMOOOOC-jak kdybych byla tyran
.Nejhorší je, že naše malá to dělá jen mě a manželovi, s nikým jiným nee, takže je pro všechny nejhodnější dítě. a já jsme z toho taky celkem vykolejena, protože do jejich 2 let byla dítě opravdu extrémně hodná a klidná a o to silněji to teď udeřilo. nevím, kdy to přejde, ale kamarádka má o rok staršího malého a je to snad ještě horší, než u nás
.
@Kakika Děkuju, právě to funguje v ty dobré dny… ALe když se zasekne, nenalákám ho na nic.
Pěkně jsi to napsala, výstižně, že nás v podstatě mají plné zuby. To mě taky strašně mrzí, člověk jim všechno obětuje, a pak je nejlepší tatínek
Já to manželovi přeju, ale některé situace našeho všedního dne si ani neumí představit ![]()
@Liz Opravdu mě dnes víc zaskočila ta situace, že řval já se bojím, mám pak pocit, že na mě budou volat sociálku, vidět k nám nešlo jen dvojitý řev a starší řval já se bojím. Fakt mě to dostalo… Tak snad rozumíte.
Muj syn je taky takovy. Asi jedine vydrzet. Je vzteklej, kdyz mu neco nejde, nervak, odmlouva, nesoustredi se, mlati mladsiho brachu a tak, proste sileny
@Bibi239 Dnes to bylo poprvní, co jsem to vzdala. Neměla jsem sílu. Nedošel by ani po první zatáčku a navíc mi vzbudil miminko, které plakalo - už by neusnul.
@Susen35 Děkuju moc…To je možná to, co potřebuju nejvíc, vědět, že je to normální..Manžel mě vyslechne, dělá že chápe, ale mám pocit, že když to nezažil, moc neví o čem mluvím… Jsem ráda, že je někdo kdo to tak měl a že jsem v podstatě také „normální“, když ten řev občas nezvládám…
@luca241 Tys mě pobavila
Pomoc je taky dobré… Kde na to ty děti chodí??? Náš je právě taky hodný, když si ho občas vezme babička, je prý „zlatý“, to je přesně to, jak nás rodičů mají plné zuby… A já pak vypadám jako blázen, na co si vlastně stěžuju…
@MilijonDolarBejby A kolik mu je? Náš se taky vztekne a brečí i když mu něco nejde… Oba s manželem jsme klidní. Tak vždycky přemýšlím, kde se ten gen vzal…