Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MilijonDolarBejby @stesa @luca241 jo holky. Ja mam jeste zbran, ze ted chodime na koniky a to slape jak hodinky ![]()
A jednou mi venku udelala takovou scenu, ze se proti me rozbehla a chtela me kousnout. Tak nesla za trest vubec ven. Musela jsem opravdu najit trest, kterej ji zasahnul.
@palapa tomu nasemu je to jedno, i kdyby mohl jezdit na slonovi ![]()
@palapa píše:
A jednou mi venku udelala takovou scenu, ze se proti me rozbehla a chtela me kousnout. Tak nesla za trest vubec ven. Musela jsem opravdu najit trest, kterej ji zasahnul.
No Dominik ted celkem casto kousne mladsiho… ale jako hodne, ten ma pak nekolikdni monokla
@MilijonDolarBejby tak to uz je blbe ![]()
Me se ted zacala schvalne pri revu dusit. Ze zacne strasne kaslat a dela, ze se nemuze nadechnout. Ty decka by mohli dostat oskara ![]()
@Susen35 samozřejmě realita je složitá, ale kamarádka se to snažila dodržovat a velice se situace zlepšila. Ale nebylo to ze dne na den.
@ŠestýSmysl A taky si pak připadáš jako totální blázen, když manželovi popisuješ její záchvaty vzteku? ![]()
@palapa píše:
Holka miluje svoje plastová zvířátka. Nicméně jednou si je měla uklidit a dostala na výběr, buď si je sama uklidí, nebo jí to všechno vyházím do koše. A hádej co? Začala uklízet…naházela to do koše sama
![]()
@palapa píše:
Me se ted zacala schvalne pri revu dusit. Ze zacne strasne kaslat a dela, ze se nemuze nadechnout. Ty decka by mohli dostat oskara
Tohle mi syn párkrát taky udělal. Poprvé mě fakt vyděsil, než mi došlo o co jde. Po druhé jsem „léčila“ studenou sprchou. Dvakrát šel tak jak byl (oblečený) do sprchy a pak už stačilo jen varovat, že budeme zase léčit. Dost kruté, ale člověk pak dokázal rozlišit, jestli se fakt nedusí (jednou jsme s astma záchvatem skončili na pohotovosti). Druhorozená tohle nikdy nepředvedla a já se tak „těšila“, že to utnu hned v počátku ![]()
@MilijonDolarBejby Většinou se snažím s klidem, to by mohla být dobrá metoda… Bohužel jsou situace, kdy vřeští velký, do toho tím vzbudí malého, kterého jsem dlooouho uspávala a jsem na to náležitě pyšná, takže mě to naštve, je to duo koncert a do toho na mě volá babička (výhoda dvojdomku) co se děje jestli je všechno v pořádku ![]()
@palapa Zákaz toho jít ven by byl trest pro mě, mladý je hodně aktivní a potřebuje se venku vyběhat, vybít… DOma by to zbořil. Když byl 3 dny nemocný, doma, byla jsem na blázinec…
Ale můžu zkusit zabavit oblíbenou hračku a vrátit až bude hodný…Akorát se obávám, že řev se spíš znásobí…?
@palapa Náš z řevu objevil plivání na zem… Jak mu to všechno po obličeji stéká (z očí, z nosu, přidá sliny) a strašně se tím bavil, jak to dělalo fleky na koberci… ![]()
Holky, moc děkuju za všechny příspěvky. Ráno jsem se cítila fakt strašně( občas už to na mě tak padne) a už je mi líp, pomohli jste mi. Všem moc díky
![]()
@Ráchelia tak ho musis nechat vyrvat. Taky to zkousela, nez pochopila, ze ji to povolim, az bude hodna. Ted uz ji fakt staci rict, ze ji zabavim koniky a funguje. U uklizeni totez. U vecerniho koupani. Uz mi staci rict napocitam do tri a zabavim. Vzdy skoncim u jednicky a jde i kdyz s kecama. Bylo to tvrdy, nervy mi tekli. Na zadek i dostala, nez jsem pochopila, ze to nema smysl. Musela jsem opravdu najit neco, co ji zasahne.
@Ráchelia mám taky vzteklouna, je třetirozený a taky mám ještě mimino, to teda naštěstí jeho řev nechává v klidu. taky vím, jak je těžký fyzicky zpacifikovat hadrový vzteklý dítě, kočár a nákup atd..jednou se mladej se vzteknul tak, že pro nás musel dojet do půlky procházky manžel autem, já už jsem ho neunesla, tejden po pordu mě bolelo všecko a ještě vláčet 15 kg vzeklotiny. vzeknul se kvůli tomu, že nemá kapucu na mikině
a taky to samozřejmě dělá nejvíc mě, to je logický, a dělá to, i když neustupuju.. snažím se pak po dobrým, nebo předcházet a čekám, kdy z toho vyroste ![]()
@MilijonDolarBejby důvod čeho?
u psycho jsme řešili mj. bojkot nočníku, jeho chování vůči jiným dětem (dělá na ně zvuky lva a chce je vystaršit, nepůjčuje hračky, je vzteklý a dost často děti bouchá, hází pískem, kamínky jak není po něm), pokud se nám něco nelíbí, např. je hodně rozdováděný a dáme mu to najevo usměje se a vrazí nám facku, ignoruje nás a je velmi těžké ho obléci, dostatat ven - domů atd.
psycholožce jsme situace popsali, vysvětlila proč se tak děje, rozebrali jsem reakce nás dospělých a jak reagovat příště…hodně nám to pomohlo a defacto jeho chování držíme v patřičných mezích a dá se říct, že s ním umíme zacházet (zatím
)
bohužel jsme také zjistili, že některé naše rakce byly spíše na škodu a jen jsme situaci zhoršovali
období vzdoru je složité a hlavně náročné, bylo nám řečeno že se jedná o běžné problémy dětí v tomto věku (problémy, kterí jsem vyjmenovala výše) a změnou přístupu rodičů je i dítě velice rychle a snadno variabilní - přizpůsobí se