Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To je to, přesně to píšeš. "Může jí u mě vykoupat, u mě uspat. Není tvoje dítě, ale Vaše.
Nevím, zda se do střídavé péče umisťují takhle malé děti, protože to podle mě nemohou psychicky zvládnout, přesně jak píšeš, nevidět maminku týden je pro takového prcka šok. Navíc kojíš, na tom bych asi tak trochu stavěla. Rozchodem rodičů vždy nejvíc trpí děti, to tak prostě je:-(
@Raddkka U MĚ je samozřejmě myšleno v mém bytě. Nikoliv že si malou přivlastňuji!
Právě, už to že to musí probíhat pouze v tvém bytě. Jako rodičovství pod dohledem.
@zuzkasim No byla jsem na OSPOD a tam bohužel velice striktně trvají na střídavé péči a kojení - na to tak nějak nikdo neslyší (je pravdou že je jí rok a půl tedy v podstatě kojit již nepotřebuje). Prý je více než reálná šance na střídavku, pokud budu zamezovat styku pak dokonce že ji dají jemu (to tedy nedělám, nemám důvod). Střídavce se možná ani tak moc nebráním ale ROZUMNĚ. Připadne mi že dítě prostě není věc a ano, „patří“ nám oběma ale to přeci neznamená že ji vemu, přenesu do cizího bytu tak a týden tu buď… kdyby jí třeba byly 3 a hrála si u tatínka a pak jí řekne a nechtěla bys tu dnes spinkat… a přístě třeba 2dny, prostě postupně ale copak je to židle aby ji prostě přenesl a řekl tak a tu budeš protože je zrovna můj týden? jeho argument je že jelikož nemá úplnou rodinu nebude šťastná nikdy tedy je třeba jednat v zájmu toho aby byl spokojenej aspoň on. ![]()
@Raddkka Nezlob se ale asi potřebuji poradit od někoho jiného než naprosté zastánkyně střídavky, když chci poradit jak jít proti ní…
@Anonymní píše:
@zuzkasim No byla jsem na OSPOD a tam bohužel velice striktně trvají na střídavé péči a kojení - na to tak nějak nikdo neslyší (je pravdou že je jí rok a půl tedy v podstatě kojit již nepotřebuje). Prý je více než reálná šance na střídavku, pokud budu zamezovat styku pak dokonce že ji dají jemu (to tedy nedělám, nemám důvod). Střídavce se možná ani tak moc nebráním ale ROZUMNĚ. Připadne mi že dítě prostě není věc a ano, „patří“ nám oběma ale to přeci neznamená že ji vemu, přenesu do cizího bytu tak a týden tu buď… kdyby jí třeba byly 3 a hrála si u tatínka a pak jí řekne a nechtěla bys tu dnes spinkat… a přístě třeba 2dny, prostě postupně ale copak je to židle aby ji prostě přenesl a řekl tak a tu budeš protože je zrovna můj týden? jeho argument je že jelikož nemá úplnou rodinu nebude šťastná nikdy tedy je třeba jednat v zájmu toho aby byl spokojenej aspoň on.
já tedy nevím, co je u vás za ospod… manžel když chtěl vybojovat syna byť jen na víkend, tak ve dvou letech s tím ospod nesouhlasil… shcálili to, ale jen jednu noc. Ale chlapeček koloval věčně po příbuzných, t akže to neí jako utebe, kdy jsi s maličkou pořád. Takže bych to viděla spíš na domluvu mezi vámi. Soud vám to nenařídí, pokud se nějak domluvíte. Chápu tě, malinkého bych též nedala nikam na týden.. Nikdy nebyl beze mě a myslím, že na něco takového je opravdu maličká/ý.
Tyjo nevím, fakt ti říkali, že vám dají střídavku, a když budeš dělat problémy, dají ji jemu?
a s exem se domluvit nedá, že by ji měl jen přes den, třeba 3 krát týdně? jako radu nemám, ale já osobně, než 17m kojený dítě do střídavky, to bych radši zůstala v jakkoliv hrozným vztahu..vydržela bych to, než dítě povyroste
protože tohle mi přijde hrozný, takový malý batolátko patří většinu času k mámě, v noci určitě ![]()
Karty jsi rozdala ty. Jak píšeš.
Osobně bych nevěřila tvému dalšímu: „Moje představa je dítě v mé péči a tatínka ať vídá kdy chce.“ Asi tomu nevěří ani tatínek. Sama píšeš, že se snaží dát vztah dohromady, ale ty už ses rozhodla a necouvneš. Přece jenom, ochrana vztahu otec-dítě musí být. A ty se jednoho dne zase nějak rozhodneš, „karty rozdáš a necouvneš“ a otec si půjde klouzat? A žádáš, abychom ti v tomto radily?
„Tatínek ji má rád a ona jeho. Jako tatínkovi mu víceméně nění co vytknout“ Co ti udělal tak strašného, žes karty musela rozdat a svoje dítě o takového tatínka chtít připravit?!
Příspěvek upraven 17.05.15 v 00:49
@Motka No domluva už padla. Sepsala ji právnička ale vysmál se mi. Pak mi vyhrožoval že malou odveze že než se vyřeší soud má na ni stejné právo jako já tedy jelikož jsem měla strach podala jsem ihned návrh na soud (v současné chvíli byt kupuje tedy by ji vezl přes půl republiky k rodičům). A další den zase přišel s tím jak nás/mě miluje a chce se vrátit. Já už ale opravdu nemohu couvnout. I kdybych se k němu někdy vrátit chtěla (zatím fakt nee) chci mít péči vyřešenou ale střídavka je pro mě v tuto chvíli naprostá noční můra. Možná za rok, za dva prostě až uvidím že už to zvládne… on to ale ani nepozná!
A jak to bude mit tatinek s praci? To si bude hledat nejaky zkraceny uvazek?
Jinak, takto male dite patri k matce a milujici otec by to pochopil a akceptoval.
@Raddkka píše:
Právě, už to že to musí probítakvouze v tvém bytě. Jako rodičovství pod dohledem.
A ty mas male dite? Promin ale ja bych male dite taky jen tak s lehkym srdcem nedala.
Jo aha.. já myslela, že s ním je normální domluva… Právnička se ti nemá co vysmívat. Dítko je fakt malé na takovouhle změnu. Nemluvě o tom, že do tří let se dítko formuje a týden bez mámy je docela extrém… To co dělá tvůj muž, dělala ex manželovi.. J8 bych trvala max na víkendu.. To to dítko zvládne, když taťku zná a má ho ráda. Teď ještě narazit na dobrého soudce. Bohužel u soudu se hodně dává na to, co si myslí ospod. A sama vím, jaké inteligentní dámy tam pracují. Takže prostě hledej různé možnosti, ale stůj si max za víkendem, s tím, že tatínek s malou moc času netráví. Tudíž by měl zezačátku určené dny a hodiny, které by s ní trávil. S možností rozšíření styku.
Maminky poraďte! Všude čtu jen stránky zhrzených tatínků kterak o dítě bojovat a bohužel náš právní systém tomu nahrává.
Máme prcka 17m. Dosud 1× denně kojená. Tatínek ji má rád a ona jeho. Jako tatínkovi mu víceméně nění co vytknout (ano občas udělá něco mě nepochopitelného ale prostě je to chlap) rozhodně se o malou dokáže postarat a to po všech směrech. Bohužel mezi náma již to delší dobu neklape a tak jsem se to rozhodla ukončit. Bydlíme na Moravě, otec dojíždí za prací a jezdí domů jen na víkendy. Nejprv bylo obtížné aby si na toto malá zvykla (nebylo to tak vždy) a měla z toho i špatné spaní, průjmy, byla vždy neklidná a rozhozená… (samozřejmě není to nikde napsáno). Nyní už je ok, zdraví čiperná holčička. Otec nemá vlastní bydlení ale již si zařizuje byt nedaleko s tím že už hledá i jinou práci aby se mohl malé věnovat v režimu týden/týden. A pro mě je to noční můra! Nechci malé tatínka brát opravdu neee, upřímně otec má i snahu celý vztah zachraňovat ale karty jsou již rozdány a návrh na soudu podán - již nechci couvnout. Moje představa je dítě v mé péči a tatínka ať vídá kdy chce ale ať sakra ví kde je doma! Ať má jeden pokojíček, jednu postýlku… ať se má kam vracet. Tatínek bude bydlet 10min pěšky od nás ať ji vídá kdykoliv ale no nemyslím si prostě že je to fér vzít takhle malé dítě od maminky (nikdy nespala beze mě, spí se mnou v posteli od narození) a tatínka je zvyklá vídat 2× v týdnu a najednou LUP nový byt, nový pokoj a týden bez maminky… mě to prostě přijde hrozné! Nejenom pro mě ale i pro ni. Vím že děti si zvyknou na ledacos ale proč si má zvykat? I nyní když není péče upravena mu ji dávám kdykoliv si zamane, vrátí ji, může ji u mě vykoupat, uložit jen tu prostě už nespí (chápu asi by byla situace jiná kdybych měla partnera). Prostě - chci proti té střídavce bojovat a nevím JAK. Poraďte prosím!