Mám dceru v jesličkách - výčitky

250
19.5.15 20:22

Mám dceru v jesličkách-výčitky

Dobrý večer, musela jsem se vrátit na směnný provoz do práce (z fin. důvdou) a moji 16měsíční dcerku dávám na několik dní v týdnu do jesliček-záleží podle směn. Od rána do 16:00. Většinou to vychází tak, že je tam 3dny a další 2hlídá tatínek.
Mám ale ohromné výčitky, nezvládám neustálé dotazy ostatních mamin, které potkáváme na hřišti, venku. Jen co se zmíním o tom, že je malá v jeslích, začnou se podlamovat v kolenou, že jsem krkavčí matka a moje dcera trpí. Doteď jsem se držela, ale poslední týden to na mě nějak dolehlo a ja každý večer brečím, nadávám chlapovi, že nás nedokáže zabezpečit. Přitom malá je spokojená, líbí se jí tam. Prosím, maminky lteré jste musely pracovat i s hodně malýmu dětmi-dětičky v jeslích, chůvy-jak jste zvládaly tlak okolí?? Jak jsem byla spokojená, že nám vše klape a konečne budeme žít jako lidi, stačilo několik opovrhujících pohledů, řeči že tryzním svoji holčičku a já se zhrouzila :,(. Děkuji maminky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14996
19.5.15 20:26

Tak snad sama vis, jak se tam citi. Okoli bude mít kecy vzdy a na vsechno. Kdyz budete drit bidu s nouzi, budes zase ta, co nezvedne zadek a nejde pracovat. A nejlepsi je se nikomu nesverovat, nebo s nadhledem odpovidat, jak je tam stastna a co se tam vsechno naucila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
19.5.15 20:27

@MiraMoo :hug: Pokud dcerka netrpí, je tam ráda, netrap se!
My měli chůvu zhruba od 11 měsíců na jeden den v týdnu, od 2,5 roku pak na čtyři dny v týdnu. Dcera byla spokojená. Tlak okolí, že by bylo něco špatně jsem nikdy nepociťovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
19.5.15 20:28

@LadyTommy Přesně tak, okolí se člověk nikdy nezavděčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
19.5.15 20:31

Taky jsem měla výčitky, ale jiný řešení nebylo takže nebylo nad čím přemýšlet. Naštěstí tam malá byla spokojená, nikdy tam neplakala a strašně moc se tam naučila, takže jsem pak byla v klidu. Na okolí kašlu, když měli kecy, tak jsem se zeptala jestli ví o nějakém jiném řešení, popř. jestli mi dají to, co si vydělám v práci a byl klid :lol: Hlavně si to musíš srovnat sama v sobě, pak budeš v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
19.5.15 20:33

@MiraMoo Neblázni! Máš velké plus v tom, že máš práci a další velké plus je v tom, že se malé v jesličkách líbí. Ostatní matky ať si trhnou, ne každá žena si může dovolit být doma s děckem tři nebo čtyři roky a ne každá žena to chce. Já šla od dětí také velmi brzy a velmi brzy jsem pochopila, že pokud budu nalomená já, jestli je to pro nás dobré nebo není, tak se to na dítěti odrazí a to znejistí.

Chápu, že je to pro tebe šok, ale věř mi, že za chvíli ti to už nepřijde. Když jsem šla první den do práce, tak jsem celou cestu brečela jak debil, že jako proč tam jdu a proč nejsem s dětma :oops: Ale každou další cestu to bylo lepší a po měsíci jsem si už cestou do práce na děti ani nevzpomněla :oops: 8)

Takže za mě - hlavu vzhůru! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora

@MiraMoo
Vůbec bych nic manželovi nevycitala, na chod rodiny jste dva, kazda rodina podle svých možností. Nenech si svoje rozhodnuti znechucovat okolím. U nás je stále neobvykle, když žena chodi do prace a dite má například v jeslích, v mnoha zemích světa bezna realita. Zvláště pokud peníze do rodinného rozpočtu potřebujete, jestli by to za vás někdo vymyslel lépe, tak ať Ti místo kritiky, poradi.

• Citovat
  • Upravit
17

Ahoj, můj syn byl od 15 měsíců u své prababičky. Měla jsem soukromě obchod na vsi a zaměstnat tam člověka by se mi nevyplatilo. Neužila jsem si ani těhotenství ani mateřskou, chodila jsem tam od 7.00 - 16.00 každý den kromě víkendu. Nějak jsem si to nepřipouštěla prostě byla taková situace, tak jsem to nějak neřešila. V té době jsme také neměli moc peněz. Synovi je dnes 7 let a má další dva sourozence, kterých si užívám plnými doušky. Ničeho nelituj, prostě to tak ber a hlavně se netrap… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
19.5.15 20:35

@MiraMoo Okolí neřeš, pokud tobě nevadí dávat dítě do jeslí a malá je tam spokojená, není důvod se cítit špatně. Já osobně bych svoje dítě v tomto věku do jeslí nedala, ale znám i pohled z druhé strany, před pár lety jsem dělala chůvu takto malé holčičce a musím říct, že její maminka byla skvělá máma, trpělivá, hodná všechen volný čas věnovala malé. Holčička nijak nestrádala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
19.5.15 20:37

Děkuji!! Ona je tam spokojená, ale já si začala říkat, jestli doopravdy nemůže trpět. Třeba že si to neuvědomuje, ale chybí ji maminka a bude z toho mít trauma. Už se na to nedokáži dívat s nadhledem. Zase jen tento týden jsem si musela vyslechnout 2×, že dvě známé by todle vživotě nejdělaly, milion otázek na to, jestli mě to trápí a prostě pak už jsem z nich cítila, že mnou opovrhují. To vycítíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.5.15 20:37

Moja starsia bola v jaslickach od 12 mesiacov do 22. Ked som sla na druhu matersku a neostavali nam peniaze na jaslicky, malej to zacalo vadit a nahanala mi po uliciach skolky na prechadzkach :nevim:
Ako… ostatne mamicky boli zo mna ‚nestastne‘ ze som nechala decko v jasliach, ked som ale decko z jasli vybrala, bolo nestastne decko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
19.5.15 20:38

Taky jsem nastoupila do práce, na poloviční úvazek, když bylo dcerce 16 měsíců, hlídal muž. Výčitky jsem nikdy neměla, ba naopak, na celou rodinu to mělo pozitivní dopad a já mohla dcerku potom v ostatních dnech kamkoliv vzít, něco jí koupit, a prostě jsme byli všichni šťastnější. Z mého pohledu, rozhodně lepší, než frustrovaná matka, která nemá ani korunu a sedí s děckamkama doma, protože nemá ani na lízátko nebo limču pro děti na hřišti. My jsme takhle spokojenější všichni, pak i ve 2 letech dcerka zvládla st. školku bezvadně a hodně jí to posunulo, a vlastně nás všechny. Buď v klidu, okolí neřeš, to jen my Češi máme občas dojem, že s emusí sedět s děckem doma min. 3 roky.

• Citovat
  • Upravit
10482
19.5.15 20:39

@MiraMoo já myslím že to není žádná tragédie, neboj.. Děti bývají v jeslích i od nižšího ve ku a většinou jsou spokojene..
Nejlepší je se nikomu nesverovat, protože jednak co je komu do toho a druhak vždy se najde někdo kdo bude tvoje řešení považovat za špatné..
Hlavně si sama v sobě srovnej svoje pocity ohledně jeslí. Na ostatní se vykašli!

Jinak moje mladší dítě bylo v jeslích až od dvou let. A bylo to to nejlepší co jsem mohla udělat. A věř že v těch dvou jsem byla pro někoho krkavci matka a někdo mi záviděl možnost pracovat ve svém oboru.. Hlavně ale záleželo na tom, co si o tom myslím já a manžel..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
19.5.15 20:40

@MiraMoo JInak, já i moji vstevníci chodili normálně v půl roce do jeslí a neznám jediného, který by měl trauma :mrgreen: Nehysterči a užívej si dní, které jste spolu, však to děláš pro vás, a kdo vás neživí, nechť si ty kecy nechá pro někoho jiného.

• Citovat
  • Upravit
34473
19.5.15 20:43
@MiraMoo píše:
Děkuji!! Ona je tam spokojená, ale já si začala říkat, jestli doopravdy nemůže trpět. Třeba že si to neuvědomuje, ale chybí ji maminka a bude z toho mít trauma. Už se na to nedokáži dívat s nadhledem. Zase jen tento týden jsem si musela vyslechnout 2×, že dvě známé by todle vživotě nejdělaly, milion otázek na to, jestli mě to trápí a prostě pak už jsem z nich cítila, že mnou opovrhují. To vycítíte.

Tady máš jasný důkaz toho, jak ženským na mateřský hrabe :mrgreen: tak buď ráda, že ty nedopadneš stejně. Malá nemá trauma, má tam děti v svém věku a to je pro ní super, rozhodně lepší než být doma do 3 let jenom s mámou. Až uvidíš jaký pokroky tam udělá tak už pochybovat nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí