Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na okolí se vyprdni, pokud to dcerka zvládá a líbí se jí tam…Kdyby to bylo naopak, tak je to jiná. Ono to okolí vydýchá a nenech se ovlivňovat, pokud Vám to doma klape ![]()
@Nataša píše:
@MiraMoo já myslím že to není žádná tragédie, neboj.. Děti bývají v jeslích i od nižšího ve ku a většinou jsou spokojene..
Nejlepší je se nikomu nesverovat, protože jednak co je komu do toho a druhak vždy se najde někdo kdo bude tvoje řešení považovat za špatné..
Hlavně si sama v sobě srovnej svoje pocity ohledně jeslí. Na ostatní se vykašli!Jinak moje mladší dítě bylo v jeslích až od dvou let. A bylo to to nejlepší co jsem mohla udělat. A věř že v těch dvou jsem byla pro někoho krkavci matka a někdo mi záviděl možnost pracovat ve svém oboru.. Hlavně ale záleželo na tom, co si o tom myslím já a manžel..
To spíš ![]()
@MiraMoo Takže!!!
Buď tam tu dceru nedávej a zůstaň s ní doma. A nebo se rozhodni, že peníze potřebujete, do práce chodit musíš a dcera bude v jeslích a prostě to tak bude a tečka. NIC MEZI TÍM. Svůj vnitřní rozpor na ni akorát přeneseš a budete v řiti obě.
@terien píše:
Tady máš jasný důkaz toho, jak ženským na mateřský hrabetak buď ráda, že ty nedopadneš stejně. Malá nemá trauma, má tam děti v svém věku a to je pro ní super, rozhodně lepší než být doma do 3 let jenom s mámou. Až uvidíš jaký pokroky tam udělá tak už pochybovat nebudeš.
naprosto souhlasím a každým slovem v tomto příspěvku
![]()
@MiraMoo píše:
Děkuji!! Ona je tam spokojená, ale já si začala říkat, jestli doopravdy nemůže trpět. Třeba že si to neuvědomuje, ale chybí ji maminka a bude z toho mít trauma. Už se na to nedokáži dívat s nadhledem. Zase jen tento týden jsem si musela vyslechnout 2×, že dvě známé by todle vživotě nejdělaly, milion otázek na to, jestli mě to trápí a prostě pak už jsem z nich cítila, že mnou opovrhují. To vycítíte.
Nevyčítej si to
Manžel taky chodil do jeslí a trauma nemá. Na západě jsou v jesličkách menší děti, to by museli mít trauma všichni. Pokud je tam holčička spokojená, tak se na ostatní vyprdni. Ono ty řeči, že by to neudělali jsou většinou opravdu jen řeči… Ono kdyby nabídka práce přišla, tak počítám, že minimálně polovina by po ní skočila.
@MiraMoo
Ty řeči o traumatu, to je také argument. Vis, co lidi na světe by bylo v traumatu, protoze jako děcka chodili do jeslí. To je nesmysl, pokud se ji tam libi, vůbec bych se tim nezabyvala.
@lecijasek píše:
Nevyčítej si toManžel taky chodil do jeslí a trauma nemá. Na západě jsou v jesličkách menší děti, to by museli mít trauma všichni. Pokud je tam holčička spokojená, tak se na ostatní vyprdni. Ono ty řeči, že by to neudělali jsou většinou opravdu jen řeči… Ono kdyby nabídka práce přišla, tak počítám, že minimálně polovina by po ní skočila.
já mám zkušenost takovou, že nejvíce tyhle řeči vedou právě ty matky, které dítě od narození dávají permanentně prarodičům, na dny, celé víkendy, apod.
@MiraMoo Nic si nevyčítej.
Ve světě je normální, že děti chodí velmi brzy do jesliček. Já jsem začala chodit do práce jednou týdně už 12 dní po porodu. Hlídá tatínek nebo babička. Dceru budu dávat do jesliček/školky kolem roku a půl. Možná i dřív. Nejvíce odsuzují takové ty pecky, pro které je ideál být celé roky doma.
Když je malá spokojená tak to neřeš. Počkej až příjde doba kdy jejich mamánkové půjde do mš a budou řvát, že nechtějí. Ty budeš v klidu.
Uf, tak jsem se konečně po pár prořvaných nocích zase usmála a zasmála @Karleon .
![]()
Vím, musím to brát jak to je, pracovat musím. Musím být silná pro malou, potřebuje mámu, která ji nebude stresovat svým stresem a výčitkami! Jen kdyby mi to okolí tak nestěžovalo. Já jsem nechtěla lhát, nechtěla jsem si vymýšlet a známým, ostatním maminkám na písku tajit, že už nejsem na mateřské a dělat komedie. Nechtěla jsem se za to stydět a prostě mě zaskočilo, že se najde tolik lidí, pro které budu zlá megera a hrozná máma.
@MiraMoo
Okoli ti dite nevychova, na cizi vychovu se hazi spina nejlip. Mama jsi ty a hlavni je, ze se male v jeslich libi, aspon za nejaky cas nebude mit problem ve skolce, a navic si utuzi imunitu ![]()
Vubec bych se tim netrapila, mala si vas uzije ve dnech, kdy jste spolu ![]()
Ja bych sla do prace hned ![]()
Buď to tak chceš, a prostě si stojíš za tím, jak to máš a nebo vnitřně s tím bojuješ, protože si nejsi jistá, jestli je to správné..
Okolí ti nemá co do toho mluvit. ALe asi bych si sama sobě řekla, že to chci, a stojím si za tím.. Trochu mi přijde, že to chceš, dávat malou do jesliček, ale někde v sobě máš pochybnost..
Tak snad je rozhodující, že dcera je spokojená. Jinak jsme jedna, možná jediná země v EU, která má tak dlouhou mateřskou. Většinou děti dávají do jeslí už před rokem. V Austrálii mají jen snad čtyři měsíce. Odborníci tam psali, že děti jsou samostatnější, a dokonce i přes to, že podmínky třeba ve Francii jsou pro maminky daleko horší, mateřská jen pár měsíců, rodí se více dětí.
Chodíme se synem do herny a když tam někdy slyším ty kecy některých mamin, které jsou schopné detailně hodinu probírat průběh porodu ještě dva roky po porodu a pak začnou řešit půjčky a jak je chlap nemožnej a že se druhý dítě nedaří a že jim během mateřský zkrachoval zaměstnavatel… tak si říkám, svatá prostoto…
Zakladatelko, buď ráda, že to malá dobře zvládá a na ostatní peč.
HLavní je, aby sis to srovnala sama. Možná s tím sama sroznaná zatím nejseš, necháš se tak snáz zvyklat okolím.
Podle mě je dítěti nejlíp s matkou, zvlášt takle malému. Bohužel u měto to už u druhého nebylo tak, že by mě bylo nejlíp s dítětem. Už mi to lezlo na mozek, nejsem matka rodu, takže jsem la na částečný úvazek do práce, holka ve dvou do školky. Spokojená tam byla. Nebudu si nalhávat, jak je to pro ní super, co všechno se naučí a jak tam má vrstevníky, spoustu činností a bla bla. Dvouletému dítěti to dokáže máma zařídit taky, otázkou je jestli chce ) já už po pěti letech doma nechtěla) nebo nemůže ( třeba z finančních důvodů).
Samo je rozhodující i povaha dítěte a správně vybraná školka, p