Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Black Cat Ale vážně jen malinkou
Udělal jsem si z ní koníčka…
@malyparanoik píše:
Tak jste mě docela potěšili:-) už jsem skoro nabyl dojmu, že svět je plnej přehnaně starostlivejch rodičů a jsme jediní exoti…
Jinak sourozenci jsou velká výhoda. Konkrétně u nás to fungovalo tak, že starší bral ven „na svou zodpovědnost“ mladšího, když rodiče zjistili že ho nehlídá, tak následovaly přísné tresty. Za týden hlídání mladšího dostal starší dovoleno něco co běžně nemohl, takže starost o mladšího nebral jako povinost, ale příležitost.
Fungovalo to perfektně.
Nefungovalo - já si moc dobře pamatuju, jak jsem pokaždý od těch starších dostávala čočku, že mě s sebou musí vláčet, takový malý blbý mimino! A když mi zdrhli, tak jsem to nesměla říct doma, protože příště mi taky mohli nějakou vrznout a nesměla bych s nimi už vůbec nikdy hrát na schovávanou.
@inkakřivák To je škoda, že to u Vás nefungovalo. A co byla odměna za „hlídání“?
Tak to nevím, já byla benjamínek rodiny.
Ale jinak - ber to s nadsázkou. Z hlediska rodičů to fungovalo, to jo. Jenže mě štvaly ty řeči starších, že mě s sebou musejí vláčet, malý sourozenec byl zkrátka přítěž. A neříkej že u vás ne.
My bydlíme sice ve městě, ale na takovém malém sídlišti s pár bytovkama, kolem příroda, les, hřiště máme před barákem. Už zhruba od 2,5 roku jsem nechala syna na hřišti samotného, když už jsem potřebovala jít domů a on nechtěl. Tak jsem mu nechala otevřené dveře od vchodu, aby došel, až bude chtít. Většinou ale dorazil do pěti minut
Dneska tamy syny (2,5 a 4) nechám v pohodě samotné, jenom na ně občaws mrknu z okna. Ale je pravda, že samotné je to tam moc dlouho nebaví a když tam jsou vrstevníci, tak je tam většinou i někdo z rodičů.
@inkakřivák Fungovalo:-) Ale je pravda, že to nebylo tak, že by starší bral mladšího do party jenom starších, ale byla u nás prostě taková tlupa někdy i 15-ti dětí, všemožnýho věku od dvou do deseti a různě se to dělilo, podle toho kdo se s kým zrovna bavil, jeslti se dělaly lumpárny, něco se hrálo atd.
Věkovej rozdíl asi taky bude hrát roli, u nás to bylo něco málo přes tři roky a už to nebylo tak dobrý, jako sousedi kteří mezi sebou měli + - dva roky…
A tak ono je i docela rozdíl jaké povahy jsou ty děti a taky jestli je starší holka nebo kluk. V mnoha případech v okolí se mi jeví, že starší kluk je mnohem ochotnější se postarat o mladšího sourozence, než holka… ač to zní paradoxně, tak je to tak.
U nás ve městě rodiče s předškolními dětmi chodí na hřiště, pak už jsou tam bez dozoru. Je tam většinou vidět z okolních domů.
U rodičů na vesnici, kde my jsme si běžně hráli od 7 let na ulici i v lese, potkám děti samotné jen náhodou
.
Ahoj, já mám 7 letého kluka a když jde sám ven, tak mu dávám mobila a volám mu každou cca hodinku, abych se ujistila že je v pořádku..běhají s dětma na hřišti nebo okolo něj, od našeho domu je to na hřiště asi 300 metrů a ví že jinam nesmí, jde tam po chodníku..vím, že tam jsou s nim děti i mladší bez dozoru..byla bych víc v klidu kdybych na něj viděla z okna, ale tak vyřešila jsem to tim mobilem ![]()