Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jsme teď začali s podobnou věcí a to výchova nevýchovou. Synovi je 2,5. Je v období vzdoru a problém byl u něj úplně vše. Záchvaty vzteku 20 x za hodinu. Teď je to asi měsíc, hodně se zlepšil, víc spolupracuje. I okolí si začalo všímat, že je něco jinak. Potrvá to ale ještě hodně dlouho, než se to vypiluje. Zázraky nemůžeme chtít přes noc…
Ahoj holky, taky se snažím se svým 27 měsíčním synem o respektující výchovu. Někdy teda pochybuju, ale pak se zase uklidním a vím, že to je ta správná cesta. Chtěla jsem se zeptat, kde čerpáte informace? Z jakých materiálů? Já převážně z Respektovat a být respektován. Ale brala bych i jiné materiály, určené především pro toto batolecí období vzdoru. Jinak Nevýchova se mi taky moc líbí, ale teď už jsou ty videa hůře dostupné, @Adelka951 Ty sis zaplatila ty kurzy Nevýchovy. Jinak syn má záchvaty vzteku minimálně. Ale zase má bohužel takové házecí období, prostě ví, že to nesmí a hází věci z balkonu apod.
@Adelka951 to je jasný, ale je to lepší, než a dítě křičet nebo ho bít. v tom jsme právě občas selhala-že jsem toho staršího občas lískla po zadku. efekt nula a moje výčitky svědomí, protože uvnitř jsem přesvědčená o tom, že děti se prostě nebijí. takže je to dobrá přípežitost makat i na sobě.
BTW:záchvaty 20 krát za hodinu? no, to je nálož. ![]()
@Janelos já čerpám z RABR a tak různě z netu.. Nevýchova..no nevím, mně tam moc nesedí ta Katka, nějak mi nepadla do oka. Tím neříkám, že je špatná, ale nějak si mě nezískala, přijde mi taková…statická. ![]()
@Janelos My jsme si ty videa zaplatili, byli jsme opravdu zoufalí. Syn se neustále vztekal, pořád říkal jen nechci, nechci… A do toho se narodila mladší sestřička. Manžel s tím neměl problém, i se na to se mnou kouká, ale příbuzným o tom radši neříkáme, asi by takové metody rovnou odsoudili.
@brko Taky nechci bít syna, jednou už jsem mu teda třepla přes zadek, protože vlítl schvalně do silnice. Bohužel s tím nebitím má strašné problémy naše okolí, především dědeček, který má pocit, že malého vlastně vůbec nevychovávám a nechávám ho růst jak dříví v lese. Dost mě to trápí. Holky, jak reaguje vaše okolí?
@brko Ta Katka není zrovna moc sympatická, vždycky ji s manželem parodujeme a hrozně se u toho nasmějeme
.
@Adelka951 Tak hlavní, že souhlasí manžel. Můj muž je naštěstí stejného názoru se mnou. Jen ty moji rodiče mě trápí, očekávají bohužel 100 % „vychované“ batole, někdy mi přijde, že jsme snad ani nemohli být s bráchou batolata…
@Adelka951 To je fajn, že se u toho nasmějete
Mně ta Katka přijde hrozně taková komerční, že z toho chce vytřískat strašné prachy. Ale byznys je holt ve všem.
@Janelos Taky mi příjde, že chce vytřískat peníze z opravdu zoufalých rodičů. Asi si to nekoupí někdo, kdo má pohodové a klidné dítě, o kterém ani neví, že ho má.
@Janelos píše:
@brko Taky nechci bít syna, jednou už jsem mu teda třepla přes zadek, protože vlítl schvalně do silnice. Bohužel s tím nebitím má strašné problémy naše okolí, především dědeček, který má pocit, že malého vlastně vůbec nevychovávám a nechávám ho růst jak dříví v lese. Dost mě to trápí. Holky, jak reaguje vaše okolí?
tak my máme naštěstí rodinu daleko (hihi),ale občas narazím na někoho „moudrého“. např. na starou paní, která projev syna ve vteřině vyhodnotí a nabídne řešení: „já bych tě kluku zmydlila řemenem…“. ![]()
Holky, já byla vždy pro respektující výchovu a beztrestací výchovu. Ale tet, když mám pubertáky 15 a 18. a puberta jejich chování otočila, tak, že mě berou, jako kamarádku se vším všudy a to i stím, že jsou ke mě pěkně drzí a hubatí. Ona každá mince má dvě strany, je pěkné, nebo můžu být ráda, že máme kamaráský vztah, ale na druhou stranu si vubec neberou servítky a nemají kousek respektu, co by se za nehet vešel. Možná, kdybych jim vše kladně odkývala ano, běžte si ven kdy chcete, vratte se v kolik hodin vy chcete, třeba až ráno, každou pařbu kdybych jim dovo
lila, tak by mě ušetřili i toho drškování. Ale to prostě nejde, aby se vše dovolilo. A tak začínám mít dojem, že ve výchově je zapotřebí dát cukr i bič a stanovit si určité meze. Protože mi jsme se tak sešli oba i s manželem, který neuznává tresty a to je také nahouby.Ale to zjištuji, až tet po letech.Ale zase se uklidnuji tím, že až je třeba ta puberta přejde, že to bude zase ok.Jen tet od mojí mamky slýchávám řeči, že jsme na ně měli být daleko přísnější, že měli velkou volnost ve všem a tet, že si snima neporadíme. Jak, kdysi někdo řekl, že nejtěší na světě je vychovat z dítěte -dobrého člověka, tak stím plně souhlasím. Je to hrozně těžký. Vždy jsem dělala vše podle nejlepšího vědomí a svědomí, ale tet po letech si vubec nejsem jistá, že to bylo dobře, spíše špatně!
@brko Mohu se zeptat co to je PAS, zkratku neznám, moc se omlouvám.
Zdravím, maminky, je tu některá, která se rozhodla pro respektující výchovu? jak se vám v tomto daří?
Já se o to snažím, ale občas mám pochybnosti-ne o správnosti rabr, ale o tom, zda to dělám správně. Mám syna s PAS (6 let)a roční dceru. Tak jak jste na tom vy?