Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souhlasím s @marcela74. S věkem se i to naše ADD lepší. Ale zase nastupuje puberta
. Naše mladá chodila do přípravky právě kvůli odkladu a diagnóze. Taky doteď neměla skoro žádný úlevy ale na neurologii nám doktorka napsala individuální plán tak jsem na to zvědavá. Učitelka jí do teď ulevovala jen v tom že když neměla hotové celé zadání tak jí známkovala jen to co měla hotové. Teď by jí měla jinak začít hodnotit i diktáty a desetiminutovky. Uvidíme jak to bude vypadat.
@rozmary píše:
@Alchris chci se zeptat, jak reaguje syn na změny, myslím třeba kdyby jel v létě na tábor, začne se před tím chovat jinak než obvykle? Řeším teď s dcerou docela vypjaté situace, nevím kde je původ toho jejího vzteku, ale nastoupila jsem do práce, jen na dva dny v týdnu, jsou to směny, tak přemýšlím, jestli to třeba nemůže být i tím
Záleží na jednotlivé změně. Stěhování například zvládá docela dobře, ale my se stěhovali dost často od jeho narození, tak je zvyklý. Na tábor jel loni poprvé a byl z toho celkem nervozní, tak jsem mu pořád říkala, jak to tam bude určitě fajn apod. Nakonec se vrátil nadšený a letos chce jet zase. Ale jinak změny třeba konkrétně na mou přítomnost nebo nepřítomnost - trvá mu chvíli, než si zvykne a obvykle se začne projevovat chováním. Obzvlášť, když má pocit, že si jej nevšímám. Pak samozřejmě na sebe upozorňuje zlobením… Ale mám dojem, že se v něm takhle odráží i moje nervozita a stres z daných situací, kdy si i já špatně zvykám na změny ![]()
Ahoj, dneska ráno jsem toho měla hodně a zapoměla jsem dát ráno dceři ritalín
bere celou tabletu ráno. Můžu jí dát půlku v poledne až příjde ze školy?
Podle toho co mi o Ritalínu říkala doktorka tak se má dávat striktně podle předpisu. Takže dneska bych vynechala a dala ho až zítra. U nás teda říkala že by ho mladá měla brát jen ráno ve dnech kdy chodí do školy a víkendy, prázdniny vynechávat.
A kamarádce která ho má pro syna od psychiatra doporučil doktor aby mu ho nedávala později než ve tři odpoledne protože by po něm nemusel spát (dávkují půlku ráno a půlku odpoledne).
Holka bere přes týden celý a o víkendech a prázdniny půlku. Uvidím jak na tom bude až příjde ze školy, vím že by měla mít nejpozději do dvou hodin odpoledne. Hlavně aby to pžežili ve škole ![]()
Snad to nebude taková hrůza. Mladá má ADD a dneska ráno byla na zastřelení. Nemohla se probrat a byla celkově pomalá. Nechci vidět tu písemku z angličtiny kterou má psát. ![]()
@Akras2 Kolik jí je? Holka má právě teď dva dny, docela dobrý období(takže není úplně na zabití
)Musím si to užít, většinou to nemá dlouhýho trvání, ale taky díky tomu, jsem ten prášek dneska totálně vypustila z hlavy.
@rozmary Mladý je 11. Ráno sice byla na zastřelení ale odpoledne byla v pohodě. Dokonce sama od sebe udělala co měla. Asi bych si to měla zapsat do kalendáře. Tohle se u nás stává tak dvakrát do roka. Zato si to teď večer vybrala ta mladší. Já z těch dvou jednou skončím u Chocholouška. ![]()
Mohla bych Vás poprosit, jestli by jste mi napsaly, jak se vaše děti projevovaly v raném batolecím věku? Jak a s čím si hrály? Jestli je zajímaly hračky, nebo naopak si „hrály“ s domácími spotřebiči? Vysavač, mop a kýbl na vytírání, koště…? Jak byly akční přes den, jestli střídaly jednotlivé činnosti rychle za sebou a bez odpočinku? Zajímám se o to, protože synovi je 16 měsíců a je tak akční dítě, že se obávám, že to je víc než jen živost. Vím, že diagnostikovat se to dá až později. Manžel přišel včera s informací od jedné paní, která má syna s ADHD, že jako malý si vůbec nehrál s běžnými hračkami, ale s domácími spotřebiči a největší zábavou byla i taková práce-hra.
Moc děkuji, že mi napíšete vaše postřehy.
@Gallianka
Syn si nehrál vůbec s ničím, občas knížky - encyklopedie, na koukání, ovšem nesměly to být kreslené obrázky, ale reálné fotky. Zajímali ho brouci, pavouci apod. havěť, jednostranné zaměření. Později rád kreslil nebo psal, pořídila jsem mu bílou mazací tabuli na fixy. U žádné činnosti dlouho nevydržel. Měl potřebu pouze pořád mluvit.
@Gallianka Syn si hrál s úplně normálními hračkami. Kostky, autíčka, míč, Lego-duplo… Paní je nějaká chytrá, ne?
Možná tomu svýmu měla koupit hračky. nebral by jí vysavač ![]()
@Gallianka Syn si hrál tak nějak se vším, ale nehrál si sám. Vždycky vyžadoval hodně mojí pozornosti a u hraček vydržel zpravidla jen chvíli. Podle mě se vůbec nedá odhadnout, zda dítě bude nebo nebude AD/HD na základě toho, s čím a jak si hraje. Syn vážně vyžadoval většinu mé pozornosti a přitom AD/HD zatím diagnostikované nemáme, protože pokud ho má, tak jen lehkou formu. Druhé vyšetření teď v červnu to rozsekne. Psycholožka chce mít jistotu, že se nesekla, tak vyžádala dvě vyšetření s odstupem půl roku ![]()
@Gallianka Dcera si hrála od malička tak nějak se vším a s ničím, pokaždé vytahala tisíc hraček a ani u jedné moc dlouho nevydržela, nedívala se na pohádky déle než pět minut. Zajímaly jí kamínky, lístečky, brouci a jiné potvory. Nejraději krámovala v kastrolech, vařečkách a pořád mluvila a mluvila, zůstalo jí to do teď
Vysavač byla taky oblíbená hrčka, když jsem luxovala, nasedla na něj a vozila se po bytě ![]()
@Akras2 píše:
@rozmary Mladý je 11. Ráno sice byla na zastřelení ale odpoledne byla v pohodě. Dokonce sama od sebe udělala co měla. Asi bych si to měla zapsat do kalendáře. Tohle se u nás stává tak dvakrát do roka. Zato si to teď večer vybrala ta mladší. Já z těch dvou jednou skončím u Chocholouška.
Taky si zapisuju do kalendáře, sluníčkové dny
bohužel je jich tak málo. Mladší je naštěstí upný opak, jsou jí tři, ale sama ráno vstane, oblíkne se aniž bych musela něco říkat, bez keců si vyčistí zuby a nají se. Mít tu starší dvojmo, tak asi skočím pod vlak ![]()
Jo dobrých dnů je pomálu i u nás. Ale včera mě ta velká fakt překvapila. Odpoledne jsme teda byly na kineziologii (ale v pohodě byla už před tím).
Malá (taky tříletá) zkouší co jí projde. Dostala mě hláškou že ve školce se umí obout, obléknout ale doma NEE. Taky už jsem jí oznámila že když to doma neumí tak má smůlu a bude chodit nahá. U ní to nebude porucha ale obyčejná mazanost nejmladšího dítěte
.