Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alchris a @rozmary, moc děkuju. Na problém syna mě upozornila ve školce učitelka, která s ním má problémy - jak řekla „nízká úroveň stolování“, prostě sviní kolem sebe, taky různě šaškuje a dělá obličeje, u pracovních listů nevydrží, někdy má prý konflikty s dětmi. Doma je to celkem klidné dítě, se kterým se dá domluvit, takže mě to překvapilo, že to učitelka vnímá tak intenzivně. Je pravda, že doma skáče do řeči a nedá se mu vysvětlit, že se to nedělá a když nedostane odpověď hned, tak se zhroutí na zem a vzteky pláče. Taky jde do všeho po hlavě a má občas nějaký ten úraz.
Mám strach, že se ADHD potvrdí a že to s sebou přinese problémy ve škole a to právě proto, že se syn dostane k nějaké učitelce, která s těmito dětmi nemá zkušenost. Syn zatím nebere žádné léky.
Měla bych s ním jít už teď k dětskému psychiatrovi? Kdy vašim dětem určili definitivní diagnózu?
@Veveří Diagnozu natvrdo určili až v první třídě, přesto že to bylo víc než jasné už ve 4 letech ve školce, pořád se čekalo, že ještě dozraje
Docela koukám že u tolika dětí diagnostikují ADHD už ve školkovém věku ![]()
@Veveří tak diagnoza jako taková problémy nepřinese
Pokud narazí na blbou učitelku, tak bude jedno, jestli diagnostikovaný je nebo není, ale pokud budete mít papír, budete mít aspoň něco „v rukávu“. Navíc máš právo vybrat dítěti třídního učitele. Nevím, jestli jde ovlivnit i ostatní, ale aspoň toho třídního si můžeš „proklepnout“, zjistit reference a vyhnout se tak tomu, že se dostane do třídy, k učitelce, na kterou si všichni stěžují.
@Alchris No to je nána ta ředitelka
Takovou jsme měli třídní ve čtvrté třídě. Tenkrát jsem jí řekla, že netuším jak mám vyřešit to, že ona nemá u dětí autoritu. Že syn autority uznává - pokud autoritou jsou. Ona je odborník a má na to VŠ vzdělání. Měla by umět pracovat i s těmito dětmi. Lékař taky umí ošetřit komplikovanou zlomeninu a nenadává pacientovi, proč si tu nohu zlomil na třikrát…
A poučné knížky ať si čte sama.
@Veveří Nám to diagnostikovali v šesti letech, když byl jako předškolák ve školce. Učitelka si s ním taky nevěděla rady, nechtěl pracovat podle denního plánu, dělat úkoly a tak a nejraději si hrál sám nebo max.se dvěmi kamarády, vztekal se a trucoval, takže nás poslali na poradnu. V poradně mu chtěli dát odklad, ale on tak strašně chtěl jít do školy, že proto ve školce nespolupracoval. Prý se tam nudil, říkal…
@rozmary Nám nikdo zvláštní plán za celý rok a půl nedal. Přitom má v papírech, že by ho měl mít a má doporučené, aby měl i asistenta…
@Maden Je pravda, že když to s ním někdo umí, tak žádné problémy nejsou. Stěžuje si, že počítá pomalu přiklady, že jiné děti už je mají a on ne. Řekla jsem jí, že jemu to prostě trvá, když nad ním nikdo nestojí, že je to tak u všeho. A ona nato, že to asi doma málo trénujeme.
Asi zajdu s malým znovu do poradny, ať mi dají přesnější pokyny pro učitele. Příjde mi, že dětem s autismem se učitelé věnují daleko lépe, než dětem s AD/HD
@Alchris Tak to je teda síla, dcery učitelka má ve třídě víc takových dětí dala si s tím práci, připravila si pro ně plán a podle něj se učí a dostávají úkoly na doma
A pokud by měl mít syn asistenta, určitě bych zatlačila na ředitelku, je to v její kompetenci a pokud si ho škola může dovolit, měla by mu ho umožnit ![]()
@Alchris jasně že mu to dýl trvá, ale ne kvůli tréninku, ale protože má problém udržet pozornost. To je vážně trubka.
@rozmary @Maden On to zatím zvládá i bez asistenta docela dobře. Spíš učitelky nezvládají jeho. Ve městě jsme měli stejný problém. Nejvíc se bojím toho, aby zase nezačaly problémy kvůli tomu, že jej nepochopí a zasednou si na něj. Měl by tam být další tři roky, tak snad to zvládnou. Ale dost to zamrzí. Takovou práci jsme si už s Chriškou dali, udělal velké pokroky za poslední dva roky, a ona mi vyčte, že není správně vychovávaný ![]()
Tak jsem si s ním včera sedla a dodělali jsme všechny resty, na které jsem přišla. Počítal hodinu a deset minut v kuse a šlo mu to pěkně. Akorád jsem jej musela pořád popohánět. Ale vydržel! Dost mne tím překvapil
Dokonce i já už byla po hodině, jak na trní, bylo toho moc i na mě ![]()
Ahoj holky mám syna, v dubnu mu budou 4roky a máme také ADHD. Jezdíme k psycholožce, teď nás čeká návštěva i psychiatra, protože mají podzření na aspergra.Ve školce máme asistentku která jediná na něj zabírá, učitelky má totálně na háku. Hlavně je pěkně vzteklej a umí se vztekat dost dlouho. Takže ve školce má individuální plán. Teď jsme nemocný a mě už začíná hrabat, protože člověk musí furt něco vymýšlet aby ho zabavil. ![]()
Ahoj maminky, muzu se pridat? mam staršího syna s poruchou soustredeni, sme sledovani v PPP a mame nejake ulevy ve skole, syn se narodil predcasne a vesmes byl hodne dite, nezlobil, nevyrusoval, sam si krasne hral, ale porucha soustredi je teda videt, presne jako to pisete vy, všechno milionkrat opakovat, a stejne to neudela, kdybych nedohlížela jde do skoly v papučích a v pyzamu bez vycisteni zubu a aktovky, i když se snazim udelat mu ze zaběhlých věci rutinu, stejne po 51 udela opet zle, často si rikam, budu v klidu, ale kollikrat vypenim, zakazu mu tablet, tv, ale asi to nikam nevede, sme z toho jen oba nestastni, je to ale tezka fuska, tohle zvládat…, ale jestli muzu zajímalo by me, jak jste to vypozorovali brzo, tuhle poruchu? mam ještě mladšího syna cerstve dvouletaka, tvori vety, ukazuje, pta se, ma asi 50-60 slov, ukazuje na sobe casti tela, ukazuje obrazky, napodobi zviratka, sebe si taky uvedomuje, jde se podivat na sebe do zrcadla, ukaze se na fotce i celou rodinu, ale často me nevnima, vůbec se na me nesoustredi, když na nej mluvim, ptam se ho, venku mi utika, separacni uzkosti trpel sand jen kratce kolem roku, cizího člověka skoro ignoruje uplne, mam strach aby taky nemel nejakou poruchu pozornosti, ještě ted budeme muset na kontrolu k usni, tak uvidim, ale srovnani nemam, jak jsem psala vyse starsi byl jako batole nejhodnejsi, dekuji hezky den holky ![]()
@ajoch vítej
Zkus napsat na cedulku (nebo namalovat) co má před odchodem do školy udělat, aby bylo všechno v pořádku a na nic nezapomněl. a pak na něj vždycky jen zavolej jestli má ve podle cedulky splněno. a hlavně! ho pak pochval za to, co splnil - i když nesplní vše. Oni jsou totiž docela zmatení a demotivovaní, protože jim pořád někdo vytýká, že něco zapomněli… My měli poměrně úspěch s tabulí nad psacím stole, kam jsem mu psala, co má udělat. Já si často říkala, že se to moje děcko ani nikdy neožení, protože zapomene kdy a kam má na tu svatbu dojít ![]()
Ke tvému dotazu - mamka je učitelka a poznala to na něm ještě než šel do školy. Ten tvůj mladší mít AD/HD ani nemusí. Možná je jen svéhlavička
Zkus zavolat do PPP od kdy je možné vyšetření.
Dekuju no v PPP jsme byli se starsim na kontrole, ale myslim ze co jsem tak zaznamenala, nejdriv kdy by mohli stanovit nejakou kloudnou diagnozu, tak uvidíme jak budeme pokracovat dal, jestli je teda takovej suk, tak to me ceka krasna puberta ![]()
Vypadl mi kus prizpevku, mělo tam byt, ze stanovi diagnozu kolem 4 let, nejlepe se to urcuje u predskolnich deti ![]()
@ajoch Náhodou puberta je - aspoň u nás - to nejlepší. Nelítá, nic neshazuje, nerozbíjí, nezuří. Do školy i ze školy chodí obutý, oblečený, kolo na hřišti taky nezapomněl už pár let
Je to kliďas a v tomto věku mu už můžu za něco zapomenutého vynadat s tím, že si to měl zapsat do svého „chytrého telefonu“. Škola v pohodě. Jen to písmo… ale když to po sobě přečte, tak to neřeším.
@Alchris Nevím jestli jsi to už někde nepsala, ale on nemá žádné úlevy? Většinou mají tyhle děti individuální plán, mají jiné úkoly jak ve škole tak doma.