Děti s AD/HD

499
29.1.14 08:56

Děti s AD/HD

Doma máme hyperaktivní dítě s poruchou pozornosti, tzv. AD/HD. Je to vrozená porucha, která má různé stupně a projevy, ale výsledkem je nesoustředěnost, vlastní svět a zdánlivá neposlušnost a nezvladatelnost. Máte-li doma taky takové dítko, přidejte se, ať se můžeme vzájemně podporovat a sdílet s úspěchy, či neúspěchy ve výchově i při zvládání běžných povinností a problémů. Nebuďme na to samy;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sissi79
29.1.14 09:06

Můj starší syn má ADHD, v dubnu mu bude 10 let..

• Citovat
  • Upravit
7376
29.1.14 09:08

Maminy, kdy se to da diagnostikovat? A jak se to u vás projevilo v batolecim věku? Me s tím dr straší a to jsou malé jen dva roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
29.1.14 09:18

@Alchris a když ještě nemáme diagnostikováno? :lol: Syn byl na psychologickém vyšetření před vánoci, dr. říkala, že jako diagnozu mu to zatím nenapsala, ale že má nakročeno na medikamenci do první třídy :think:

@MarieOVMUC asi záleží na stupni, ale ve dvou letech mi to přijde jako blbost. To se podle mě dá s jistotou déle, možná ve 4 letech? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sissi79
29.1.14 09:29

Nám to zjistili když jsme žádali o odklad školní docházky.. Po přestěhování jsme to řešili jinde a taky nám chtěli dát medikamenty s čímž jsme nesouhlasili.. Teď je ve 3 třídě, je z něho lenoch.. Jinak jsou i homeopatika na zklidnění s ADHD

• Citovat
  • Upravit
25151
29.1.14 09:34

@MarieOVMUC Já si myslím, že všeobecně je lepší s diagnózou počkat cca do čtyř let, vidím to u různých dětí v okolí. Ve dvou letech jsou to poděsové skoro všichni a v těch čtyřech už má většina za sebou období vzdoru a jsou socializovanější, tam se porucha projeví víc. Ale samozřejmě vývoj je u každého individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
29.1.14 09:58

Holky, a jaké medikamenty se dávají? Mě psycholožka překvapila, že by mu prý chtěla nasadit něco na povzbuzení. Prý jsou tahle děcka permanentně unavená, proto ten zvýšený neklid. Že se tak brání před usnutím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
29.1.14 10:14

Ahoj tak prostredni sedmileta Anetka ma ADHD a vyvojovou dysfazii, to znamena, ze spatne rozumi mluvenemu slovu a spatne sklada slova a vety, my jsme litali po odbornikach ode trech let, ze ucitelce ve skolce se ji neco na ni nezdalo a mela pravdu, mame jeste stale chodit na logopedii, ale co nastoupila do prvni tridy a norodil se mi prcek, tak jsem se na to vykaslala, protoze ve skole ma cviceniho az dost a je ve skole integrovana, ale zqdne specialni zachazeni zatim nepotrebovala, je sikovna a na vysvedceni bude mit same jednicky, ale je dost hyperaktivni a neposlusna a tvrdohlava, take nam hrozili leky"ale nastesti to zvlada bez nich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
29.1.14 10:50

Jéé, to vás tady je, to jsem ráda:)
My se s tím potýkáme od 5ti let, kdy si už se synem ve školce nevěděli rady a poslali nás na Pedagogicko-psychologickou poradnu. Pak jsme museli hned k psychiatričce a Chris bere od té doby Stratteru na zklidnění a podporu soustředění. Musím říct, že je to lepší, co si na léky zvykl. Pokud vám dítko neposedí a není schopné udržet (hlavně ve škole) pozornost déle, jak dvacet minut, doporučuji:)

Že jsou děti s AD/HD unavené? Tak to jsem nepostřehla. Naopak, jsou hyperaktivní, takže mají energie na rozdávání. Ale je fakt, že syn běžně spí těch 10-11h a o prázdninách i déle:) Taktéž se přikláním k názoru, že diagnostikovat tuto poruchu před 4rokem je unáhlenost. Syn byl do 4let v pohodě, do dvou naprosto. Jediný problém jsme měli se vztekáním. Ten přetrval, ale co bere léky je méně vzteklý. Ale to je taky jedna z negativ této poruchy. Nezvladatelný vztek, rychlá změna nálady a agresivita:(

Chris je teď ve druhé třídě. Od první měl problémy s pozorností, ale známky má pěkné. V 1.třídě samé jedničky, ve druhé bude mít jednu dvojku. Zatím se u něj neprojevila žádná vedlejší dysfunkce, které jsou u těchto dětí časté.

Ale, dámy, tyto děti jsou nadané, inteligentní a obvykle citlivé a umělecky založené, tak nevěšte hlavu:) Akorát my dost bojujeme s drzostí, zapomínáním a tvrdohlavostí (další běžné projevy) Taky proto jsem tuhle diskuzi založila. rady, jak „vyzrát“ na takové dítko by se někdy opravdu hodily, když už člověk neví kudy kam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
29.1.14 10:55

Zatím jsem tedy zjistila zásadní věc: Neustále ho musíme upomínat, dohlížet nad ním, jestli vykonává své povinnosti a kontrolovat sešity atd. kvůli úkolům. Často mi totiž tvrdí, že žádné nemá, ale obvykle to tak není… A když po něm něco chci, musím se ubezpečit, že mne OPRAVDU slyšel, i když na to kývá a říká, že rozumí. Nechám ho to vždy zopakovat. To pak krásně zjistím, že vůbec neví, co jsem mu říkala, i když se na mne díval:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
29.1.14 10:56

@Alchris tak u nás je to tedy citlivost až na půdu :lol: Je pravda, že dle psycholožky exceluje v technických věcech a prostorovém vnímání. Je mu 4,5 a jeho výkon odpovídá 6ti letům. Za to sociálně je nevyzrálý a v kontaktu s dětmi odpovídá spíše 3,5 letům. U něj se tedy bude určitě jednat o lehkou formu, protože si myslím, že se vydrží soustředit vážně dlouho. Skládá puzzle o 68 dílcích, aniž by koukal na předlohu a to mu dost času zabere.

Změny nálady jsou u nás taky na denním pořádku. Během vteřiny ho rozlítostní i blbý pohled a pak se to s ním vleče :roll: Má nerad změny (ve školce měli podezření na porucu autistického spektra), obrečí odchod ven, obrečí konec hraní, obrečí začátek oběda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
29.1.14 11:00

@Alchris přesně. Já: „Slyšel jsi, co jsem teď řekla?“
on: „jo“
já: „tak mi to zopakuj“
on: „já jsem ti ale nerozumněl“ :lol:

Jo a že se nedokáže prostě obout, ale kolem toho má tunu kravin, upozorňovat ho, že se má teď obouvat ho musím snad milionkrát. Psycholožka doporučila obrázkové pomůcky. Tak jsem dala do předsíně panáčka, kterému jsme obouvali boty, bundu, čepici. Nejdřív boty panáčkovi, pak Lukášovi, pak bundu panáčkovi…a hned na to Lukáškovi. Takhle se třikrát celkem rychle oblékl a teď? Panáčkovi boty na hlavu, přitom strašný výtlem, pak si dává boty na hlavu taky a řeže se jak pominutej a mě se vaří krev :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
29.1.14 11:11

@Kakika Chris zase vydrží u lega nebo u kreslení, ale jinak jej neudrží v klidu ani pc hry, u nich se po půl hodině nebo po hodině začne strašně vztekat. Nesnáší, když mu něco nejde, to je pak kravál. Taky pořád, ale pořád! mluví, dokonce, i když na něj mluvím, proto taky obvykle neví, co říkám. Nebo mu řeknu: „Běž se do koupelny umýt a pojď jíst.“ a on na to „Mám jít spát“… Prostě úplně mimo:D
Ale když se bavím v kuchyni s manželem, tak se co chvíli z pokoje připojí do konverzace, jak dobře slyší:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
29.1.14 11:14

Bohužel, se mu má takhle připomínat i ve škole. Aby vůbec dělal nebo dokončil, co má. Když jsme bydleli ve Frýdku-Místku, měl učitelku, která na něj kašlala a děcka ho šikanovaly. On když se fakt rozčílí nebo mu někdo pořád dokuča, začne být agresivní a tak mi učitelka furt psala poznámky do žákovské. Obvykle na způsob „Děti říkaly, že udělal…“ Nikdy se nezeptala proč nebo jestli vůbec. Teď bydlíme na vesnici a od prosince chodí do jiné školy. A je klid a Chris je spokojený a vysmátý. Škole ve městě říkal Peklo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
29.1.14 11:24

@Alchris To mě trochu děsí, co se bude dít ve škole. On není agresivní, ale hned pláče, takže čekám, že ho budou šikanovat spolužáci :zed: Dle psycholožky máme dávat požadavky jeden po druhém. Takže ho poslat umýt si ruce a pak teprve, že se půjde jíst. Ale ve skutečnosti to moc reálné není.
já: „běž si umýt ruce“
on: „proč?“
já: „za chvíli budeme večeřet“
on: „co budeme večeřet?“
já: „Chleba. běž si umýt ty ruce“
on: „proč?“ :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie