Děti s AD/HD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
499
5.2.14 09:12

S tím jejich „nemluv na mě!“ to je asi všude stejné :mrgreen: Dělá to hlavně, když mu říkám, co má všechno dělat a proč se mi nelíbí, že neposlouchá. Teď má novou větu - „Neříkej mi toho tolik, jak mám pak vědět, co po mně chceš?“ Musím mu zadávat úkoly max.po dvou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
5.2.14 09:16

@lussinka tak to syn taky. Vždycky je všude slyšet nejvíc on, už od porodnice :roll: Navíc často vydává i různé skřehotavé zvuky či vlastní slova, která pak stále dokola vykřikuje (měli jsme podezření na nějakou formu autismu, ale prý i děti s ADHD toto dělají).

@Alchris tak to je ještě horší, to se pak těžko vysvětluje. Bohužel pánové si myslí, že jejich výchova by vše změnila, ale sama můžu říct, že já žádnou poruchu nemám a když se nás můj otec snažil vychovávat podle svého, tak totálně ztratil autoritu a celou pubertu (a vlastně i teď) z něj měli a mají všichni p*del :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
5.2.14 09:16

@Alchris klukova věta „přestaň mi to pořád opakovat“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
5.2.14 09:28
@Kakika píše:
@Alchris klukova věta „přestaň mi to pořád opakovat“ :lol:

A taky Ti pak řekne „Tak proč jsi mi to nepřipomněla?!“, když zapomene? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
5.2.14 09:32
@lussinka píše:
@Kakika Jojo mám stejný názor, ano vypadá to jako rozmazlenost a neposlušnost. Manžel řekl, že kdyby byl doma na mateřský on, bude poslouchat jak hodinky :evil: :roll:

Tuhle větu mám taky na talíři dost často :)

• Citovat
  • Upravit
16694
5.2.14 09:34
@Alchris píše:
A taky Ti pak řekne „Tak proč jsi mi to nepřipomněla?!“, když zapomene? :lol:

to ještě ne, zatím ho něco zapomenutého netrápí. Ale jeho oblíbené slovo je teď MUSÍŠ. Za to bych ho fakt už pověsila někam za uši :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
5.2.14 09:36

@Kakika My z našeho otce srandu neměli, nás řezal vojenským páskem třeba i kvůli křivému pohledu. Museli jsme v osm být v posteli a potichu, jinak byl výprask, bez řečí udělat, co chtěl a hlavně v tichosti a nic nebylo zadarmo. Časem jsme zjistili, že nemá ve všem pravdu a spoustu věcí sám nedělá, takže pro nás nebyl vzorem. Neměla jsme žádný opravdový vztah ani k mamce, byli to prostě jen rodiče. Tohle já mít se svými dětmi nechci, takže se snažím dělat vše jinak a hlavně se vcítit do syna, abych ho aspoň trochu pochopila. Manžel neměl tak tvrdou výchovu, jeho bili snad jen kvůli známkám (což nás nikdy), ale sám ji hodlá, jak se zdá, aplikovat na dětech… Jsme v jedné domácnosti teprve dva měsíce, tak doufám, že brzy pochopí, že není všechno, co dělá správné a změní přístup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
5.2.14 09:38
@Kakika píše:
to ještě ne, zatím ho něco zapomenutého netrápí. Ale jeho oblíbené slovo je teď MUSÍŠ. Za to bych ho fakt už pověsila někam za uši :lol:

Chris se v 5-6letech hodně zlobil i kvůli tomu, že jsem mu řekla, že něco nevím. Byl toho názoru, že jako matka to prostě MUSÍM vědět! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.2.14 10:21

@Kakika Ano zvuky a pazvuky :D dcera ze všeho nejvíc kňourá, neumí to říct normálně ale řekne mi spoustu kňouravým hlasem, nebo u všeho fňuká :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5684
5.2.14 10:46

Dotaz - ADHD nebo jen školní nezralost?

Přidávám se do diskuze. Syn má pět roků a má podezření na ADHD s tím, že definitivně jde určit diagnózu až po nástupu do školy. Byli jsme s tím u neurologa i psychologa a ped-psych poradně, kde synovi dali odklad školní docházky a jejich odpovědi byly takové to „možná“.
Chtěla by se vás, maminky, zeptat na poruchu soustředění. Dokáže se dítě s ADHD soustředit na něco co ho baví, třeba na hru? Můj syn se totiž dokáže velice dobře soustředit na cokoliv, co má rád a vydrží u toho i hodinu, ale jak dojde třeba na pracovní listy ve školce nebo na úkoly, které ho nebaví, tak utíká a nepracuje. Pořád ještě doufám, že nemá ADHD, ale že je to školní nezralost.
Jsem z toho rozpolcená, někteří mi říkají, že dítě s ADHD se nedokáže soustředit ani na to, co ho baví, protože to není v jeho silách, jiní zase, že ADHD je o soustředění právě na tu práci. Poradíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
5.2.14 10:50

Před chvíli mi volala ředitelka ze synovy školy. V první řadě si stěžovala, že věčně nemá d. ú. z matiky, kterou ho učí. Syn mi doma tvrdí, že to fakt, ale FAKT psát nemusí, že se jen spletl a napsal tam d. ú. V druhé řadě má paní ředitelka pocit, že jej nevychovávám správně, protože syn odmlouvá, debatuje s ní a nedělá co má ani neřekne, že nechápe, co má dělat. Připadá ji, že jej neučím úctě k autoritám, že mu to třeba už začít vštěpovat, že s dospělýma se mluví jinak. Řekla jsem ji, že to dělám od malička, ale on si stejně dělá po svém. Prý nejsem zřejmě dost důsledná a že mu to asi říkám špatně. Taky vidí, že syn řeší hodně „hloupostí“, např. víčko od pera, místo aby dělal, co se po něm chce a ještě ji vysvětluje proč je víčko důležitější a hádá se s ní. Řekla jsem jí, že to dělá, aby odvedl pozornost, že já se sním o takových věcech nedohaduju. Načeš paní ředitelka z toho vyvodila, že jsem mu ještě zřejmě neřekla, že se nemá zaměřovat na hlouposti a že bych měla asi zajít na poradnu, aby mi tam řekli, jak ho mám vychovávat a vést…
No, nevím, co na to říct :( Od mala mu vtloukám, jak se má chovat a že se s dospělýma nemá bavit, jako s kamarády a nemá se s nimi hádat, už vůbec ne ve škole, ale stejně je to k ničemu. Tak co mám ještě dělat? Pořád zkouší prosazovat svou, ale obvykle (výjimky jsou, to je jasné) nedostane, co chce a musí udělat, co říkám já. Ale podle paní ředitelky to tak u nás očividně nefunguje…
Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
5.2.14 10:53

@Veveří Syn se perfektně soustředí na lego, malování a hru s autíčkama. Ve školce zásadně nepracoval v kolektivu, protože se bál, že mu to nepůjde a budou se mu smát. Naopak do školy se hrozně těšil. Nemá rád, když musí dělat, co ho nebaví a tak mu to trvá hroooozně dlouho a dělá u toho všechno možné. Ale ne vždy je to úmyslné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
5.2.14 11:24

@Alchris Ježiš, tak to je hrozná situace. Ale vy posudek od dr. máte, ne? Dávala jsi ho i do školy? Já tedy nemám pocit, že by syn dělal něco, co vzhledem k diagnoze nemá. Vždyť právě tyto děti se nechávají snadno rozptýlit blbostmi, to mi říkala psycholožka jako první, že ve škole nebývají populární u učitelů, protože kdejaký pták za oknem nebo i skvrna na stropě je zajímá víc, než učitel. A to zapomínání či zaryté tvrzení, že nemá úkol, je prý taky dost typické. On si fakt myslí, že ten úkol nemá, protože tu situaci, kdy si to zapisoval, zřejmě řešil třeba to pero. Ředitelka zřejmě asi do kontaktu s ADHD nepřišla (ač se mi to zdá neuvěřitelné) a asi s ní budeš muset zaválčit a mávat před ní papírem. Mamka tohle řešila tak, že šla za psychiatrem, co měl mého bráchu na starosti, řekla, co si kdejaká stěžovala, on napsal zprávu přímo pro „kdejakou“, že chování, které ona označuje za nevhodné, je u těchto dětí zcela normální a ona jako pedagog by se s tím měla naučit pracovat. Mamka měla ještě problém, že brácha má k tomu autistické prvky v chování (ucpával záchody, umyvadla), naši kvůli tomu platili ve škole nějakou asistentku, která ho na prvním stupni musela doprovázet na záchod, aby se tak dít nemohlo, ale stejně pak po mamce chtěli proplatit účty za instalatéra, když ho neohlídali. Tehdy z toho byla pěkná polízanice, ale náš psychiatr to rozeskl zprávou, kde jim vylíčil, že odpovědnost za dítě v době školní výuky (i včetně přestávek) má škola a pokud je k tomu navíc placen asistent, tak by měl účty proplatit asistent, který očividně nekoná svou práci :lol:

@Veveří Syn dokáže skládat puzzle bez předlohy, vydrží u toho fakt klidně hodinu a úplně v klidu. Když skončí, tak pak lítá jak pominutej, potřebuje tu nastřádanou energii vypustit. Dokáže si i víc než hodinu kreslit ve svém sešitě, kde má různá bludiště, obtahovačky apod., ale pak potřebuje nějakou akční činnost, aby upustil páru. Takže si nemyslím, že by hyperaktivní dítě nemohlo vydržet chvíli v klidu. Jo, vrtí se sem tam na židli, nedokáže sedět úplně nehnutě, aleteď třeba už 20 minut kouká na přírodopisný dokument a krom toho, že vrtí nohou, se jinak ani nehne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
5.2.14 11:27

@Veveří Naše dcera se nedokáže soustředit ani na to co jí baví, u všeho vydrží chvilku, dělá pět věcí najednou a nedokončí ani jednu.Do kina už s ní nechodím, protože film trvající déle než třičtvrtě hodiny(to je každý)jí už nezajímá a dělá hovadiny a vyrušuje.

• Citovat
  • Upravit
499
5.2.14 11:37

@Kakika Papír jsem ji dávala z PPP hned při nástupu a řekla jsem jim i podrobně, jaký je, co dělá a jak na něj. Ale zdá se, že to nepochopila. Měli takové dítě asi jen jednou a to mělo slabší projevy, takže s tím zkušenosti opravdu nemají. (Že by na malé vesnické škole takové děti neexistovaly?) jeho učitelka to s ním zvládá, alespoń podle toho, co mi zatím říkala, jsme v kontaktu. Asi opravdu zajdu znovu na poradnu, ať nám všem napíšou co a jak, protože já se fakt snažím držet ho zkrátka, stát mu za zadkem a napomínat ho, jak se má chovat nebo zvládat různé situace. S psychiatričkou jsme se o tom jednou bavily, že on bude mít problém s autoritama, dokonce máme i v jakémsi posudku, že jako autoritu bere jen mne a že mu mám neustále vysvětlovat nevhodné chování, proč se tak nechovat, z jakých důvodů a jak to zvládat. Ale je to stejné, jako se vším ostatním. Jde to pomalu a musí se to říkat pořád dokola :( Podle paní ředitelky mu mám číst poučné knížky, ve kterých se děti učí, jak zvládat problémy a říkat mu: „Vidíš, jak to ten chlapeček zvládnul, chci, abys to dělal taky tak“. Netuším, jaké knížky by to tedy měly být. Snad Rychlé šípy? :lol: Ale jak ho donutit tady doma, abvy ve škole počítal rychleji? To opravdu netuším. Prý mu to prvá hrozně dlouho, protože není z domu naučený dělat svou práci rychle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí