Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat, jak je to se znaménky u dětí. Když se syn narodil, byl čistý jako lilie. Časem se mu objevilo pár znamínek a teď, jak to pozoruju, tak to docela roste a přibývá. Je to běžný? Obzvlášť ve vlasech má jedno světlejší už asi 5mm. V poslední době mě každý se znaménky děsí, ať si jdu nechat to či ono vyříznout atd..
ahoj, ja byla se znamenkem u Dr. ty co se objevi tak do mesice od narozeni jsou materska, dalsi ne. ale jinak mi nic tedy nerekla
nas kluk ho ma ale uz vice jak centimetrove. mazu celeho 50 FA a ted jsem objevila dalsi male. az pujdeme po lete zase s muzem na kozni vezmeme ho s sebou. chodime tam na kontrolu znamenek. tatka ho mel zhoubne … oba s muzem mame uz nejake vyrazane. pokud bude to maleho podezrele pujde ven tez.
Hele deti se vzdy rodi bez znamenek a vytvari se az casem.
Prvnimu se zacali znamenka delat asi az v roce a ma jich hodne, ale takove pidi ![]()
Druhemu se objevil mesic po porodu nejprve svetle hnedy pomerne velky flek na rucice docela me to vydesilo tak to ztmavlo a je to „normalni“ materske znamenko.
Hele ja jsem s „pihami“ mela docela problem tkaze se ted docela bojim - sama chodim kazdy rok na kontroly.
Takze druheho syna jsme hned na kozni vzala - nastesti vse v poradku, ale mame chodit take kazdy rok na kontorlu a kdyby se nam neco nezdalo mame prijit i driv.
Takze ja bych Ti poradila pokud se ti neco nezda radsi zajdi na kozni - uz pro ten klid to za to stoji ![]()
Naše Klárka se se znaménkm už narodila
, a jak roste, tak to znaménko roste taky. Taky jsme s tím byli u kožní, pro jistotu.
Ahoj,mam kluka je mu 5let a ma znamenko na krku pod vlasama na leve strane.Furt ho hlidam a do ted bylo čiste hnede az dnes jsem se na nej podivala a udelala se v nem černá tecka.Mám bít v klidu nebo s tím zajit na kozne.
Znaménka se na kůži tvoří u některých jedinců celý život a ve většině případů jsou neškodná, pokud jsou znaménka menší než 5mm, rovně ohraničená, symetrická a stejnoměrně pigmentovaná(nejsou flekatá) není třeba je řešit, v opačném případě by je měl vidět dermatolog.
Existuje nepřeberné množství kožních nádorů z nichž je převážná většina benigních(nezhoubných) čili jsou neškodné. Z těch maligních(zhoubných) je nejznámější a bohužel nejhorší Melanom právě proto že má sklony metastázovat do vnitřních orgánů. Melanom se nejčastěji vyskytuje na zádech, hrudníku, dlaních a pod nehty zkrátka na místech která nejsou obvykle vystavena slunci, ale nárazově. Dále na místech na kterých dochází k dlouhodobému dráždění pokožky(podprsenka), ale nemusí to být pravidlem může se objevit v podstatě na jakémkoli místě pokožky či sliznice, proto je velmi důležité případné změny konzultovat s dermatologem. Při včasném zjištění a zahájení léčby maligních změn se zvyšuje šance na vyléčení.
Takže holky je zbytečné plašit když se dítěti objeví nové znaménko pokud je normální-viz výše, ale pokud se objeví jakékoli změny v tvaru, barvě, symetričnosti je vhodné navštívit dermatologa.