Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dcerku 9m a trápí nás Atopický ekzém. Chtěla jsem se poradit jestli máte někdo zkušenosti s bylinými čaji, jakými a které jsou vhodné pro tak malé děti
Dáváte dětem probiotika a mají úspěch??
@Miriska a je to lepší, kupuješ kojeneckou nebo z kohoutku? Čím mažete když je ekzém aktivní?
Hlavně mě překvapila tím, že i čaj je prý brán jako potravina a měla by se naučit pít čistou vodu…tak točím vodu z kohoutku a malá jí vypije víc, než toho čaje.
My bojujeme už tak měsíc s různými mastmi, chodíme ke kožní a od ní máme už hooodně mazadel. V současnosti má mastičku se zinkem a na hodně špatné stavy bactroban. Ale dávám to minimálně, chci zkusit homeopatickou léčbu. Takže mažu mastí od Kaufmanns z Německa pro děti, je hutnější a vyrobí mi na kůži takový film, který se hned nezdrcne doprostřed záhybu a prt z toho. Homeopatika se chystám nasadit dnes na měsíc, mám očekávat zhoršení stavu, takže uvidíme. Bude to boj. ![]()
@Miriska nám dala tady kožařka jen holtovou mast, zkouším alternativní konopné masti, ale nevím no.Vodu ji dávám občas převařenou na střídání s čajem.
Jako mazadla se nám osvědčila indulona s olivovým olejem, ale pouze na suchá místa když je ekzém aktivní tak to zhorší a je třeba mazat excipialem nebo lipobasse ta nás nedráždí(jen mou peněženku).Nezkoušela jsi A-dermu krémy nebo bambucké máslo??Ale hojivou jsem uspěšnou žádnou neobjevila.Co probiotika??
A-dermu jsem vyzkoušela, ale zhoršila to. Pak jsme se konečně dostali ke kožní a ta mi řekla, že A-derma je dobrá při klidovém stavu na promazávání, ale když je ekzém aktivní (jako že ten náš je sakra živej), tak to spíš zhorší. Nad excipialem se zhrozila, protože ten nám napsala dětská doktorka…ale ten oranžovej. Prý pro děti je žlutý, ale to já nevedela. Ovšem ten oranžovej je moc řídký a po namazání mi rychle stekl do záhybu a okolo nic. Máme hodně mastí míchaných. Třeba na promazávání máme aqua calcil, chladí ji to, takže jí to tolik nesvědí. Pak s tím zinkem je to endiaron, ale také míchaný v lékárně podle instrukcí kožní - ten je dobrý, ale je to zinek no
Ten máme na hrubá místa. Máme doma i kortikoid Locoid, ale ten mažu jen jednou za týden večer na rozdrápaná místa, má 0.01 % kortikoidu, prý to nejmenší, co nám mohla napsat. No a ted posledně má zas namíchanou nejakou mast, uchovává se v lednici a mazat jsem mela pouze 3× po sobě (ráno, večer, ráno) a zas ne, takže to asi taky nebude nic moc dobrého, ale pomohlo to.
Jo a na svědění nám napsala fenistil kapičky - 8kapek večer před spaním.
Ale přiznám se, že už mi z toho jde hlava kolem a občas ty mazadla nepobírám.
Pravidelně koupeme v odvaru ze škrobu a to prý ale taky pomůže až časem, že nemám čekat zlepšení hned (koupeme už 14 dní a taky se nic nezměnilo), pak doporučují ještě koupat v odvaru z ovesných vloček, nebo černého čaje, nebo otrub.
Mažu tím aqua calcil po koupání celé tělo, na hrubá a rozdrápaná místa tu mast od Kaufmanns a když je to hodně špatný, tak tam dám endiaron se zinkem. Jak to bude za dva dny, netuším.
Ahoj, přidám vlastní zkušenosti.
Aderma exomega nám vyléčila obličej, jinde nepomohla, na promazávání ok, ale drahá, mám ji i jako gel na mytí, pěkně voní.
Vitella ictamo super na červené ložiska, rychle zklidní
Jinak různě střídám Lipobasi, modrou indulonu, teď i ambiderman- na promazávání klidné kůže super a moc nestojí.
Měla jsem i Cutis help mimi - nepomohlo vůbec.
Locoid jen jako záchranná brzda, netřeba se ho bát.
Bellinko ten ambiderman mi homeopatka doporučovala taky, ale zatím jsem ho v lékárně nesehnala ![]()
Děvčata, vidím, že tu řešíte jen a jen mazání (kromě čaje) a to je velká chyba. Atopický ekzém u dětí souvisí s velké části se stravou, s potravinovými alergeny v čele s kravským mlékem, vejci a pšenicí (a možnou řadou dalších). Na to je potřeba se zaměřit prioritně. Potom na celkovou ozdravu střev (probiotika!, vadí cukr atd.). Kosmetická péče by měla být jenom doplněk, důležité je řešit příčinu. Testy na potr. alergie bohužel nejsou spolehlivé a proto je potřeba jít cestou eliminační diety.
Tak ještě dodám, že dítko dostává chlorellu a ječmen na pročištění střev od všeho možného i nemožného. Ovšem je to liška podšitá a už prokoukla, že zelená přesnídávka není tak dobrá, jako ta, co zelená není ![]()
Na dozat, zda se mám vrátit o půl roku zpátky a opět zavádět jednotlivé potraviny den po dni, mi bylo řečeno, že tak moc to hrotit nemám. Dodnes kojím, s kravským mlékem se setkala zatím velmi málo v podobě bramborové kaše a pudingu (který jí už ale víc jak měsíc nevařím, takže z toho to taky nemá). Navíc po žádném jídle jsem zhoršení nepozorovala. U nás mám podezření na očkování. Všechny problémy nastaly po 3 měsících života, kdy se začlo očkovat…
@Miriska třetí měsíc života je pro atopika zlomový i bez očkování, které samozřejmě vliv mít může (a často má). Znám mnoho dětí, kde se AE projevil, ačkoli očkovány nebyly vůbec. Většina takových dětí má právě reakci na potr. alergeny, očkování je umí spustit. Vypozorovat se to nedá jinak, než se se alespoň na 14 dní odstraní z jídelníčku zcela (při kojení i z matčina, protože přecházejí do MM a i to nanomnožství stačí na udržení alergie).
Ječmen u atopika moc vhodný není, může způsobit pozdější senzibilizaci na pyly trav.
@Miriska největší část dětí je alergická na kravské mléko (ve všech podobách) a na vejce, čili to je základ a pokud by to nepomohlo, dieta se rozšiřuje o další potraviny (pšenice, ryby, ořechy a další). Ovšem do hry samozřejmě vstupuje řada dalších věcí, kosmetika musí být nastavená správně na danou fázi ekzému, pokud byly kortikoidy, trvá čištění déle a mívá horší průběh, někdy je na kůži infekce a je třeba řešit ji prioritně (zjistí kožní pomocí stěrů) atd. Čili záruka, že když se vyřadí alergeny, že se situace okamžitě zlepší, samozřejmě není, je třeba to vidět komplexně ![]()
TAk asi nejlepší by bylo přestat kojit, což zase nedoporučuje kožní lékařka.
@Miriska to bych taky nedoporučila, nejlepší zkušenosti jsou s eliminační dietou, kterou zvládne každá kojící maminka a trvá 2 - 3 týdny, pokud situaci komplikují i jiné faktory (infekce, předchozí kortikoidy), tak i déle.