Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky jdu k Vám pro radu.
Nevíte co vše je potřeba k pasu podle nového zákona?
Já vím, že od 26.6.2012 musí mít každé dítě svůj pas. Od 5 let se dělá s biometrickými udaji. Nám toto léto budou 2 roky takže to se nás zatím netýká, vím že to stačí tedy vyřídit na úřadu s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště. Také jsem něco slyšela o potvrzení státní příslušnosti, kterou by měli dát také na tom stejném úřadě. Ale nevíte zda teda mám dát malou normálně vyfotit u fotografa a přikládá se to k žádosti o cestovní pas pro dítě do 5 let?
Děkuji za radu ohledně té fotky, snad toto téma pomůže i ostatním maminkám co se chystají do zahraničí.
Příspěvek upraven 26.01.12 v 17:15
Fotku nepotřebuješ, vyfotí tě prý přímo tam a příslušnost není potřeba od 1.1.2012 . Jsem tam objednaná na 8.2.
Ahojky, tak mi si ho nechali delat loni. Leteli jsme do recka. Maly byl rok. A prisli jsme tam vyplnili papir na osvedcebi o cesky prislusnosti a nechali se tam vyfotit ( ten biometrickej) a zaplatili 100 kc. Za tri tydny byl hotovy.
Ahojky, my jsme žádali o pas pro malou minulý rok a předpokladám, že podmínky zůstaly stejné. Nejprv musíš na matriku, kde zažádáš o potvrzení občanství a stojí to 100Kč. Matrika to pošle na kraj a zhruba za 14 dní si pro potvrzení dojdeš, s kterým pak jdeš přímo na pasový. Fotku dítěte ti udělají přímo na pasovým. Pas má platnost na 1 rok a nás stál 100Kč.
Koukám, že o to občasntví je to už jednodušší, což je dobře. Už takhle máme lítání po úřadech dost a dost. ![]()
My jsme teda nechali dělat pas vloni v červnu. Museli jsme na matriku a zažádat o ověření občanství to trvalo asi 5 týdnu. Když to přišlo tak teprve jsme vyplnili žádost a šli s ní přímo na pasovku. Tam je hned vyfotili a zaplatili jsme poplatek. A pak jsme si asi za 4 týdny přišly pro pasy.
petullle píše:
my jsme totiž minulý rok měli malou zapsanou v pase
Tak nevim, ale dětský pas platí 5 let. Loni jsem ho dělala holce 3,5 roku a má ho na 5 let. ![]()
Krat píše:petullle píše:Tak nevim, ale dětský pas platí 5 let. Loni jsem ho dělala holce 3,5 roku a má ho na 5 let.
my jsme totiž minulý rok měli malou zapsanou v pase
jo ted už to vím, popletla jsem si to s tou dětskou občankou ![]()
makinav píše:
Koukám, že o to občasntví je to už jednodušší, což je dobře. Už takhle máme lítání po úřadech dost a dost.
makinav píše:
Ahojky, my jsme žádali o pas pro malou minulý rok a předpokladám, že podmínky zůstaly stejné. Nejprv musíš na matriku, kde zažádáš o potvrzení občanství a stojí to 100Kč. Matrika to pošle na kraj a zhruba za 14 dní si pro potvrzení dojdeš, s kterým pak jdeš přímo na pasový. Fotku dítěte ti udělají přímo na pasovým. Pas má platnost na 1 rok a nás stál 100Kč.
Tak to mi taky zadali loni a pas nam plati az do roku 2016. A taky jsme platili jen 100 kc.
Pochopila jsem to dobře, že loni se ještě muselo pro papír na matriku - kvůli příslušnosti a to už letos neplatí a jde se rovnou bez matriky?
alli_li píše:makinav píše:
Koukám, že o to občasntví je to už jednodušší, což je dobře. Už takhle máme lítání po úřadech dost a dost.makinav píše:Tak to mi taky zadali loni a pas nam plati az do roku 2016. A taky jsme platili jen 100 kc.
Jééé, já to spletla.
Taky ho máme na 5 let stím, že nám na pasovým paní říkala, že kdyby se malá nějak radikálně změnila v obličeji, že by bylo vhodné pas aktualizovat.
Není ten dětský pas už zdražený na 600Kč? Chtěla jsem to řešit ke konci roku a paní mě na matrice řekla, že osvědčení už od nového roku nebude třeba, jen pas bude dražší ![]()