Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jde o hypotonii nebo hypertonii? Občas se to plete. Chápu, že ses naštvaná a máš na to plne právo. Na druhou stranu, všechno bude v pořádku!! Kdy jdete na neuro? S největší pravděpodobností potvrdi diagnozu a doporučí vás na rehabilitace. Mrkni se uz předem, k jake rehabilitacni sestre a doktorce chceš chodit. K doktorce se chodi jednou za 3 měsíce a k sestre 1×za 14 dni nebo 1×za mesic, to záleží a ta te naučí jak s malým cvicit. Jooo, chtit se mu cvicit nebude, bude asi rvat, ale rve u toho každé dítě. Proste je mu to nekomfortni, rozhodne nervou bolesti a budes to muset hlavně psychicky zvladnout, fyzicky ho ještě v 10 měsících preperes. Výsledky však budou rychle vidět, uvidis. A na 10 měsíců je nahodou celkem šikovný - to, že sedi a drží se ještě rukama je normální, musí se ještě jistit a za mesic bude sedět už jako profik. To, že leze je taky super, i když neleze na 100%. Moji kluci, roční dvojčata, maji hypotonii (maji slabší bricho a krk) a v roce oba sedi (jeden se vsak taky ještě drobet jisti), jeden 50:50 leze a plazi se, druhý by se měl taky co nevidět rozlezt a oba by se chtěli zvedat ke gauci. Děti maji chodit do 18 mesicu a proste některé děti prostě ve 12 mesicich nechodí.
Taky si myslím, že to bude spíš hypotonie - snížené svalové napětí. Měla starší dcera, byla také lenoch, cvičily jsme od pěti měsíců, lézt začala v 11 měsících, sedět také tak nějak, ale nakonec to dohnala celkem slušně a chodila v 15. Chápu tvoje obavy, ale přinejhorším budete chvíli cvičit a brzy vše dožene. Myslím, že je v normě, někomu to trvá déle. Mladší dcera, s tou jsem nikam nechodila ani necvičila a lézt začala v 10,5 měsících taky a sedět ještě déle, v 11, chodit také kolem 15. měsíce. Tak držím palce a hlavně pevné nervy, ještě má spoustu času…
@suzka1 dekuju za povzbuzeni
ped. zminil hypertonii, ale kdo vi, jak to je… Z neuro se pry sami ozvou s terminem, pediatr jim predal zadanku. Pry to muze byt klidne az za mesic
nevim, jestli u nas bude nejaky vyber na ty rehabky, jsem z maleho mesta
@machninka taky moc dekuji
je fajn, ze jste zacli uz v 5. Snad nebudeme mit nejaky obri skluz ![]()
Ahoj, mně dcerka začala lézt v 11 měsících, našla jsem si blog Kiedronove, jak naučit lézt dítě. Do té doby se plazila. Začala jsem s ní cvičit podle Kiedronove v deseti měsících, aniž by to naše doktorka resila. V jedenácti mesicich lezla jako motorová myš a učebnicové jako z reklamy.
Jak jen to bude možné, zkus rady Kiedronove několikrát denně. Věřím, že ti pomohou. Sedla si taky až v 11 měsích.
Proč se musí na neuro? Dcera byla trochu hypotonická, ve 3m kdy se vůbec nesnažila držet hlavu nám Mudr dala papír na rehabku a hned od dalšího týdne sme chodily. Jinak k tomu co umí tvé dítě, podle tabulek je malinko pozadu, ale jinak je v pohodě. Mě Mudr strašila Vojtovkou a na rehabce doktorka a následně sestra ke které jsme chodily řekla, že je úplně v pořádku, nedaly nám žádná cvičení, jen jsme se chodily ukazovat každé 2 týdny a holka se všechno naučila sama. Tvé dítě bude třeba potřebovat trochu popohnat cvičením, ale třeba taky ne, jako ta moje. Nestresuj se. Ještě doplním- děti se něco naučí ze dne na den. Na rehabkách mi řekli, že tabulkově je čas na lezení do 10m. V 10m jsme se tam šly ukázat (už nejsme v evidenci, ale chodí se v 10m na ukázáni lezení, 12m ukázání stoupání si a obcházení nábytku, následně po rozchození jestli dítě dobře cupká) holka nelezla, tak mi ukázali jak jí podpořit a ona se přesně v den 10M rozlezla, bez cvičení, bez mého pomáhání. Prostě nikdy nevíš, může se rozlézt do týdne, ani to neuro nestihnete ![]()
@marlin11 @Kristynka22 dekuju vam za podporu
popravde prcek lezt zacal asi pred tydnem
ale stejne prevlada plazeni. To vsak vypiloval ke stridavemu pohybu, tak snad je to na dobre ceste
na neuro jdeme na konci mesice. Pujdeme tam, protoze urcite budu rada, kdyz i tak dite zkontroluji…
Ahojte mámy,
budu rada za vase nazory, zkusenosti. Dozvedela jsem se u pediatra, ze me dite je lehce hypertonicke, jenze az ted v jeho 10 mesicich. Poslal nas na neuro (obdrzime pozvanku). A ja z toho mam ted depku - jsem nastvana na pediatra, ze to neresil driv a hlavne na sebe, ze jsem se vzdycky u jakychkoliv svych pochybnostech nechala odbyt jak pediatrem, tak i partnerem a rodinou. Dite se plazi, sem tam popoleze, ale moc tomu neda, nesedi (tedy ze 4 se dostane do sedu, ze se opira o ruce, ale nedela to casto) Taky obcas zaklani hlavu. Zajima me, mel tuhle diagnozu taky nekdo tak pozde? Za jak dlouho se stihne napravit, co se zanedbalo? Bude vubec dite ochotne cvicit? Co vsechno nas ceka? Mozna trochu hystercim, ale ja jsem z toho opravdu strasne spatna. Dekuju predem.