Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kaiserin píše:
@Lucie_Sx Až na to, že febrilní křeče může mít dítě při jakémkoli horečnatém infektu, že.
@Pajik 76 Však se klidně přidejte, myslím, že to nikomu nebude vadit
Samozřejmě, že může.
Ale zakladatelka nyní řeší očkování. Tak se vyjadřuju k tomu.
@Lucie_Sx No. Z medicínského hlediska odkládat/rozkladat/nedávat vubec ockovani z duvodu FK v anamneze u sourozence nema zadny smysl. Ale o to ti, předpokládám, nejde.
@Lucie_Sx Ono to jednotlivé očkování není úplně jednoduché, kamarádka to zkoušela, ale narazila na to, že některé vakcíny se u nás samostatně vůbec nedají sehnat. Takže měla rozočkováno jednotlivě, ale pak nějakou vakcínu musela dát víckrát (myslím, že tetanus), protože něco jiného se prostě dá sehnat jen v kombinaci s ní. Docela se s tím zapotila. A odkládání může být spíš na škodu, u starších dětí může naopak silnější imunitní systém vyvolat větší reakci.
@VILK máš monitor dechu? Dcera brala v půl roce asi měsíc na noc zyrtec, vrátila jsem jí na to období z naší postele zpět do postýlky na monitor, abych byla klidnější.
@kaiserin píše:
@Pajik 76 Hele, já stejně porodila v červnu, i Fiducia
Pravda
@Pajik 76 klidně přijď mezi nás ![]()
@Fiducia
Tak když budu mít něco k tématu tak přispěju ![]()
Děkuju ![]()
Jenže my jsme proti vám pozadu, tak vám nemáme moc co do diskuze přinést ![]()
Já jsem dřív psávala, když jsme ještě měly všechny ta bříška…
@Pajik 76 to není jen o zkušenosti, já mám nejraději volbou diskuzi ![]()
Moc děkuji za všechny rady a hlavně za to, že jste mi věnovali váš čas ![]()
No a jak to dopadlo?
Diazepam jsem dala půl hoďky před odjezdem k doktorce a to né půlku, ale jen čtvrtku tabletky. Dojela jsem tam, malý usnul a na dveřích jsem si přečetla, že neordinuje ode dneška týden a tel. na zástup. Tak tam volám, jestli mi malého naočkují, když už má ten diazepam a slušně řečeno mě poslali do háje. Takže asi tak. Už malému nikdy diazepam preventivně nepodám a doktorku nechápu. Měla nás objednané na přesný čas, proč neobvolali alespoň ty mrňousy na očkování. Zvlášť, když měli mít preventivně na noc před diazepam. Hlavně, že chtějí všude kontakty ![]()
NO to si děláš prd. l!
Tak tohle je téměř na stížnost. Chápu že se jí mohlo něco stát, ale ta sestra měla aspoň ta očkování obvolat.
To patří k dobrým zvykům v těchto případech. To je dost selhání organizace té praxe.
U dospělých ještě dobrý, ale i tak malého dítěte ![]()
Já vím, že dobrých pediatrů moc není, ale tohle by pro mě bylo selhání důvěry.
Ježíš to mi je líto, to já bych byla úplně běsná se tam s malou tahat a ještě jí rvát diazepamem… Ach jo.
Moje dítě febrilni křeče mělo a je to dost nepřijemna záležitost.
V tomto případě lék neni sedativum, naopak může být dítě i vybuzené, na účinku proti křečím to nemá vliv. Začíná se dávat při 37,5 u dítěte které uz křeče mělo a ve 38,5 když ještě nemělo.
Doporučuje se dávat Diazepam v dostatečné davce…na 10 kg 3/4 tabletky,
Od 14 celou, 7-9 kg půlku.
@jezz1e píše:
@Lucie_Sx Ono to jednotlivé očkování není úplně jednoduché, kamarádka to zkoušela, ale narazila na to, že některé vakcíny se u nás samostatně vůbec nedají sehnat. Takže měla rozočkováno jednotlivě, ale pak nějakou vakcínu musela dát víckrát (myslím, že tetanus), protože něco jiného se prostě dá sehnat jen v kombinaci s ní. Docela se s tím zapotila. A odkládání může být spíš na škodu, u starších dětí může naopak silnější imunitní systém vyvolat větší reakci.@VILK máš monitor dechu? Dcera brala v půl roce asi měsíc na noc zyrtec, vrátila jsem jí na to období z naší postele zpět do postýlky na monitor, abych byla klidnější.
Nedonosene deti se ockuji rozvolnene… Takze nejaky system na to existuje, ale detaily neznam.
@židli píše:
Moje dítě febrilni křeče mělo a je to dost nepřijemna záležitost.
V tomto případě lék neni sedativum, naopak může být dítě i vybuzené, na účinku proti křečím to nemá vliv. Začíná se dávat při 37,5 u dítěte které uz křeče mělo a ve 38,5 když ještě nemělo.
Doporučuje se dávat Diazepam v dostatečné davce…na 10 kg 3/4 tabletky,
Od 14 celou, 7-9 kg půlku.
Moje dite melo krece z prudkeho poklesu teploty
. To si nevyberes.
Ahoj holky,
syn 9 mesicu (9kg) prodelal pred mesicem febrilni krece. Dostali jsme domu rektalni diazepam pro pripad, ze by se krece opakovaly (doufam teda, ze nebudou, protoze jeste ted mi je z toho spatne) a take nam mudr. predepsala diazepam prasky 5 mg, ktere mam podat preventivne uz pri zvysene teplote v mnozstvi 1/2 tablety max 2× denne. Jak diazepam podavate vy? Jaka je Vase zkusenost? Davate ho treba 2 dny za sebou, pokud ma dite stale teplotu?
Dcera prodělala febrilní křeč v podobném věku. Při další teplotě jsem jí diazepam nedala, jen jsem si dávala pozor na včasné srážení teploty. Epizoda se už nikdy neopakovala.
Nejsem zastáncem preventivního dávání tohoto léku dětem.
Ano, zkušenosti mám, bohužel, dcera ho dostala kvůli epileptickým záchvatům. Bylo to hrozný, do takto malého dítěte cpát takový sajrajt.
@Jančakecalka píše:
Ano, zkušenosti mám, bohužel, dcera ho dostala kvůli epileptickým záchvatům. Bylo to hrozný, do takto malého dítěte cpát takový sajrajt.
To je jiná. K tomu bych přistoupila. Ale febrilní křeče dítě na životě neohrožují. Nesmí mu samozřejmě při záchvatu zapadnout jazyk nebo se dusit zvratky, zranit se. To se musí ohlídat.
@Pears206 píše:
To je jiná. K tomu bych přistoupila. Ale febrilní křeče dítě na životě neohrožují. Nesmí mu samozřejmě při záchvatu zapadnout jazyk nebo se dusit zvratky, zranit se. To se musí ohlídat.
Febrilky měla také, ale to nás odvezla sanitka, v nemocnici měla kapačku.