Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No tak, pokud to máš od lékařky? Zřejmě jí musíš držet z nějakých zdravotních důvodů, nepíšeš jakou dietu a kvůli čemu?
a proc ne? kdyz budes dodrzovat nutny prijem bilkovin, tuku a vitaminu tak neni prblem. Ja do ted zvracela, takze jsem byla na velice krute diete
a nechtene a velice nepotrebne…
chce to se jen neprejidat, jist malo a po 3 hod a jist od vseho, aby byl vapnik na kosti a tuk a vitaminky na mozek atd
rhiannon píše:
No tak, pokud to máš od lékařky? Zřejmě jí musíš držet z nějakých zdravotních důvodů, nepíšeš jakou dietu a kvůli čemu?
Asi kvůli tlaku, vždycky mi naměří vysoký tlak, ale já to mám psychický, jak jdu někam k dr., tlak letí nahoru
Doma mám tlak v pohodě. No a tak nejsem žádný tintítko, tak asi i proto, není problém u mě za měsíc přibrat 3 až 5 kg, jsem 29 tt. Ale co jíst, podle toho, co mi dr. jmenovala, nemůžu skoro nic, ani ovoce a taky se mě ptala, jestli moc nepiju … můžu teda vůbec něco? ![]()
ahoj ![]()
Já teda držím dietu kvůli těhotenské cukrovce. Díky omezení, které mám, jsem přibrala zatím nějakých 5,6kg.
Nevím, jestli máš velkou nadváhu, že Ti dr. nařídila dietu. Byla jsem zvyklá hlídat si jídlo i mimo těhotenství, protože s váhou bojuji.
Asi to dr. myslela tak, že by sis měla rozvrhnout jídlo do pěti porcí, jíst pravidelně co tři hodiny. Zmenšit přílohy, přidat více zeleniny, ovoce v dopoledních hodinách. Vyhýbat se zbytečným cukrům. Pravidelný pitný režim a pohyb dle možností.
![]()
jizvíková píše:
a proc ne? kdyz budes dodrzovat nutny prijem bilkovin, tuku a vitaminu tak neni prblem. Ja do ted zvracela, takze jsem byla na velice krute dietea nechtene a velice nepotrebne…
chce to se jen neprejidat, jist malo a po 3 hod a jist od vseho, aby byl vapnik na kosti a tuk a vitaminky na mozek atd
Díky, no zkusím to, ale jsem spíš zvyklá něco sníst ráno, pak odpoledne oběd a k večeru nějakou večeři, mezitím nějakej jogurt, ovoce, nejsem zvyklá jíst víckrát denně. Když jsem nebyla těhotná, tak jsem normálně držela jednu osvědčenou dietu, ale jak jsem psala - to jsem nebyla těhotná, to bych teď moc dobře nedělala, v těhu.
consi píše:
ahoj
Já teda držím dietu kvůli těhotenské cukrovce. Díky omezení, které mám, jsem přibrala zatím nějakých 5,6kg.
Nevím, jestli máš velkou nadváhu, že Ti dr. nařídila dietu. Byla jsem zvyklá hlídat si jídlo i mimo těhotenství, protože s váhou bojuji.
Asi to dr. myslela tak, že by sis měla rozvrhnout jídlo do pěti porcí, jíst pravidelně co tři hodiny. Zmenšit přílohy, přidat více zeleniny, ovoce v dopoledních hodinách. Vyhýbat se zbytečným cukrům. Pravidelný pitný režim a pohyb dle možností.
To teda klobouk dolů, přibrat tak málo, závidím. Já jsem 29 tt a přibrala jsem od začátku tak 10 až 15 kg určitě, a ještě nejsem na konci
Pohyb u mě asi žádný, to mi dr. říkala už na začátku, protože jsem v minulosti byla na interupci, tak proto mi pohyb nějak nedoporučuje, teda zezačátku do 3 měsíce nedoporučovala, kvůli možnosti potratu asi, a teď už se zas snadno zadýchám třeba, takže se nechci nějak honit. No něco s tím budu muset udělat, ale budou to muka ![]()
Samozřejmě může, dieta přece není hladovka. Prostě jíst zdravě. Oni o tom pořád píšou, že si maminy myslí, že musí jíst za dva, ale není to pravda! Až ve druhém trimestru se má jíst 1,5 více.
Moje kamarádka dělá na pediatrii a říkala, že je poslední dobou strašně moc obr dětí a obezních maminek a uplně zbytečně. Je to trend z ameriky, všichni se moc přejídají.
Fakt bych se nebala, vloni jsem byla tehotna s dvojcaty a za cele teh. jsem pribrala 8kg a deti v pohode .) ted jsem 16+4 a pribrala jsem zatim 0,3kg ![]()
Anonymní píše:
Samozřejmě může, dieta přece není hladovka. Prostě jíst zdravě. Oni o tom pořád píšou, že si maminy myslí, že musí jíst za dva, ale není to pravda! Až ve druhém trimestru se má jíst 1,5 více.
Moje kamarádka dělá na pediatrii a říkala, že je poslední dobou strašně moc obr dětí a obezních maminek a uplně zbytečně. Je to trend z ameriky, všichni se moc přejídají.
Vím, čtu to všude
Ale já nemůžu říct, že bych jedla za dva, to bych se už neunesla
Já už jsem ve třetím trimestru, 29 tt, ale i tak se snažím ohlídat, vždycky jsem měla problémy s váhou. Už se nemůžu dočkat, až porodím, abych mohla začít s opravdovou dietou a taky s pohybem.
jizvíková píše:
Fakt bych se nebala, vloni jsem byla tehotna s dvojcaty a za cele teh. jsem pribrala 8kg a deti v pohode .) ted jsem 16+4 a pribrala jsem zatim 0,3kg
Jen 8 kg?
To je pěkný, to buď ráda
A v 16 tt ani ne kilo, to je krásný ![]()
No ja zacatek vzdycky travim s hlavou v zachode a nic nemuzu jist a kdyz mi neni zle, tak jsem tak utahana, ze nemam silu jist
a ani moc chut… ale pri kojeni, to jsem vypila 5l vody a snedla to, co vyprodukuje zavodni jidelna ![]()
jizvíková píše:
No ja zacatek vzdycky travim s hlavou v zachode a nic nemuzu jist a kdyz mi neni zle, tak jsem tak utahana, ze nemam silu jista ani moc chut… ale pri kojeni, to jsem vypila 5l vody a snedla to, co vyprodukuje zavodni jidelna
Já vůbec nezvracela, ani mi nebylo zle, mě se to nějak vyhnulo, ale říkám si, že já bych to potřebovala, aspoň bych tak nepřibrala a na začátku bych určitě i něco shodila, nějaký to kilo
Doufám, že po porodu ty kila půjdou snadno dolů, to bych si určitě já dovolit nemohla, sníst, jak ty píšeš, to co vyprodukuje závodní jídelna ![]()
Anonymko - já po zjištění cukrovky ještě tři kila zhubla, protože jsem opravdu hodně změnila jídelníček a hlavně vynechala sladkosti. Tím pohybem jsem myslela i obyčejnou chůzi ![]()
Uvidíš, že to půjde.
Já se hroutila, že díky cukrovce budu až do konce trpět a ono né. Chce to jen se zamyslet nad tím co jíš a kdy jíš.
A jak píšou holky, určitě nehladovět. Základem je se nasnídat, pak nějaká malá svačinka (mám hrozně ráda třeba bílý jogurt a v něm nakrájené jablko s trochou skořice), pak oběd (tam ubrat na příloze, dát si klidně více masa), sváča (klidně plátek chleba s nějakou pomazánkou), večeře (zbožňuju zeleninu s kouskem balkánského sýra, dýňovým olejem a k tomu třeba chleba jen tak s Florou). Já se musela naučit jíst i druhé večeře před spaním ![]()
Máš už doma miminko? Nebo čekáš první? U prvního těhotenství jsem nabrala 15kg, protože jsem opravdu jedla jak protržená a ven jsem šla max. se psem. Teď jsem díky naší cácorce v zápřahu neustále.
consi píše:
Anonymko - já po zjištění cukrovky ještě tři kila zhubla, protože jsem opravdu hodně změnila jídelníček a hlavně vynechala sladkosti. Tím pohybem jsem myslela i obyčejnou chůzi
Uvidíš, že to půjde.Já se hroutila, že díky cukrovce budu až do konce trpět a ono né. Chce to jen se zamyslet nad tím co jíš a kdy jíš.
A jak píšou holky, určitě nehladovět. Základem je se nasnídat, pak nějaká malá svačinka (mám hrozně ráda třeba bílý jogurt a v něm nakrájené jablko s trochou skořice), pak oběd (tam ubrat na příloze, dát si klidně více masa), sváča (klidně plátek chleba s nějakou pomazánkou), večeře (zbožňuju zeleninu s kouskem balkánského sýra, dýňovým olejem a k tomu třeba chleba jen tak s Florou). Já se musela naučit jíst i druhé večeře před spaním
Máš už doma miminko? Nebo čekáš první? U prvního těhotenství jsem nabrala 15kg, protože jsem opravdu jedla jak protržená a ven jsem šla max. se psem. Teď jsem díky naší cácorce v zápřahu neustále.
Díky
Musím s tím něco udělat, už kvůli prckovi, není to dobré moc přibírat a taky kvůli sobě, mám už jen jedny kalhoty a ty mi musí vydržet do porodu, takový moje ultimátum
Já čekám první
Ale věřím, že až se narodí, bude toho pohybu víc, a ještě když omezím jídlo, snad to půjde dolů pěkně, už aby to bylo
TP mám kolem Vánoc, ale prý má být velká zima, tak kdoví, jestli vůbec s malým vytáhnu paty
![]()
Můžu držet dietu v těhotenství? Všude možně se píše, že dieta se v těhotenství nedoporučuje. Doktorka mi na gyndě totiž nařídila dietu, mám to napsané i v těhu průkazce
Já bych i ráda začala s dietou, ale může se to?