Dilema - bydlení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.3.18 20:21

Oživuji téma, prosím o zanechání anonymu (citlivé, chodím sem má rodina, zatím o tom neví).
Bydlíme ve velkém domě, tři bytové jednotky - tři rodiny (naše, tchanovci, švagr). Obrovský dvůr i zahrada. Naše jednotka je úplně samostatně, máme svůj boční vchod, své měřiče plynu, elektriky. Bydlíme tu 5 let, jsme spokojení, vztahy bez problémů. Jsou chvíle, kdy se s ostatními třeba týden nepotkáme (všichni pracují, jen já jsem na rodičáku), máme soukromí.
Momentálně řešíme, co udělat se „stodolou“ ve dvoře, aby nechátrala. Tchyně navrhla, ať si to zrekonstruujeme a že náš současný byt/jednotka by se pronajímal. Samozřejmě je to na nás, pokud budeme chtít, nájem by šel nám. Stodola je ve dvoře, tam tchyně nikoho cizího nechce, ale takto by to bylo ok, nájemce bychom nepotkávali.
Teď zvažujeme pro a proti. Potřebovala bych i náhled někoho z vnějšku.

Pro předělání stodoly na naše nové bydlení: víc místa, děcka by mohla mít oddělené pokoje, muž pracovnu, lepší postavení - celý den by tam svítilo slunce + pokud by jsme pronajímali současný byt, tak i peníze z toho.

Proti: zase rekonstrukce (=zase práce), hypotéka (našetřeno máme cca 500 tis.), budeme tchanovcům víc na očích - budou mít větší přehled, zda jsme doma apod.

Když nad tím tak přemýšlím, tak tady jsem spokojená, naše bydlení se mi líbí, neumím si představit, že by tu byl někdo jiný. Mám to tu ráda.
Na druhou stranu „stodola“ jinak bude asi nevyužitá, bude zbytečně chátrat, děcka jednou budou chtít svoje pokoje a asi by se nám víc místa hodilo. Dal by se tam udělat krb/kamna. Jen nevím, jestli ten pocit „domova“ získám i tam, tady jsme to budovali vlastníma rukama, je to pro mě srdeční záležitost. A nejsem si jistá ani chováním tchanovců - teď k nám moc nechodí, ani neví, zda jsme doma, mám obavy, aby nezačaly „nevítané“ návštěvy.

Jak byste se rozhodovali? Napadá vás ještě nějaké pozitivum/negativum.
 Díky.

• Citovat
  • Upravit
4633
4.3.18 20:47

No, to je zajímavý problém. V půlce čtení jsem si říkala co váháš, rozhodně stodola! rekonstrukce se zvládne, hypo vám částečně zaplatí pronájem…víc pokojů..

ALE Tvuj dobrý pocit je v životě to nejduležitější a pokud se tady a ted cítíš jako doma, vyhovuje ti to, tak děti zas tak nutně svuj pokoj nepotřebují… máte soukromí od rodiny… a konec koncu peníze z nájmu byste utratili za hypo na něco co vlastně nechcete protože budete moc na očích. (jsem itrovert a toto je třeba pro mě hodně nepříjemná představa i když máme taky s rodinou vztahy ok:) )

takže ve výsledku bych dala na svuj pocit a zustala tam, kde se cítím doma. děti budou mít sice období, kdy budou prudit o vlastní pokoj, ale znám lidi co se dvěma dětmi žijí ve 2+1, prostě nemají možnost jinak. A ujma se nestala. Děti časem odejdou. Nevím kolik jim je, ale být tebou tak zvážím jak zrekonstruovat to kde jste teď pro děti, jak si to tam zvětšit, vylepšit, zda by to nešlo někde pár m čtverečních přistavět nebo dětem na pár let obětovat vlastní ložnici, když jste tam štastní. ten pocit si nenech vzt, je krásné když je někdo šťastný tam, kde žije.

A pozor, prorokuje se že bude krize, neví se kdy, ale až praskne hypoteční bublina, odrazí se to v horších podmínkách na trhu práce, lidé nebudou schopni splácet své hypotéky.. pokud po domě a rekonstrukci netoužíš z celého srdce(někteří lidé ano, ale někteří lidé nejsi ty :) tak bych do toho určitě nešla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.18 21:25

@Niemeyer Díky za tvůj pohled, taky jsem spíš uzavřená a ten pocit jakési svobody a soukromí je pro mě důležitý. V tom je současné bydlení určitě lepší. Druhá věc je i ta, že teď jsme bez hypotéky, peníze můžeme dát do dětí, koníčků, zážitků. Jak mladší trochu odroste, tak budeme v podstatě „bez práce“ - samozřejmě se bydlení bude udržovat, ale budeme žít v klidu ve svém bez stresů, bez nutnosti vydělat x tisíc na hypotéku.
Ale děti budou toužit po svém soukromí, pamatuji si to z vlastního dětství/dospívání, jak jsem naše prosila… Takže to ještě zvažujeme, váháme.

• Citovat
  • Upravit
4633
4.3.18 21:48
@Anonymní píše:
@Niemeyer Díky za tvůj pohled, taky jsem spíš uzavřená a ten pocit jakési svobody a soukromí je pro mě důležitý. V tom je současné bydlení určitě lepší. Druhá věc je i ta, že teď jsme bez hypotéky, peníze můžeme dát do dětí, koníčků, zážitků. Jak mladší trochu odroste, tak budeme v podstatě „bez práce“ - samozřejmě se bydlení bude udržovat, ale budeme žít v klidu ve svém bez stresů, bez nutnosti vydělat x tisíc na hypotéku.
Ale děti budou toužit po svém soukromí, pamatuji si to z vlastního dětství/dospívání, jak jsem naše prosila… Takže to ještě zvažujeme, váháme.

já tě naprosto chápu. já celé své dětství toužila po vlastním pokoji. a také jsem z rodiny z bytu 2+1. Ale žiju a co by ted naši dělali se čtyřpokojovým bytem to netuším.

jinak my jsme také řešili zda hypoéku a došli k názoru že v současné době URČITĚ NE. ty doby kdy to bylo výhodné pominuly, sice ted získáte za levno hypotéku, ale až nastane krize tak ceny pujdou rapidně dolu a vlastně na tom proděláte. šetřila bych, rozmýšlela a případně počkala na krizi, kdy pořízení domku bude levnější než je ted. budou horší podmínky na hypotéku ale budete mít víc našetřeno tak by to mělo ít. v současnosti a s responzibilním zustatkem pet set tisic, byste to, pri vsi ucte, se stresem meli. :?
a k cemu stres kdyz se misto toho muzete zabezpecovat ci si to schovat pro deti aby si sen o vlastnim bydleni mohli splnit pozdeji:)

vazne se u vas nelze nejak uskromnit a detem ten pokoj doprat? kolik mate metru ctverecnich obytne plochy? neezvladl by s tim sikovny projektant neco udelat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4633
4.3.18 21:52

Naši to tehdy u nás ve 2+1 udělali tak, že si lůžko dali do obýváku a přes den působilo jako velký gauč, a protože jsme byli děti dívka + chlapec, tak přepažili zustalou ložnici. Každý měl nudličku s půl oknem, ale měl:) a vlastní dveře:) stačilo uplně, jen to nebylo na zvaní si návštěv na přes noc a domácí party :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4633
4.3.18 22:03

A já bych to u našich zase udělala jinak - zmenšila kuchyň - přesunula ji do obýváku a udělala tím takovou "obývákokuchyni. Zbavila se obývákové stěny s knížkami, sklem a bordelem, odkládací skříňky a police na gramofon a hned by bylo místo na kuch. linku a malý jídelní stůl pro 4, vešlo by se to tam. Z kuchyně bych uděala dospěláckou ložnici, byla malá, ale na ložnici by to stačilo, a zbylý pokoj pak už upravila stejně jako to udělali naši.

Nevěřím, že by se s tím něco nedalo dělat:) Chce to jen nelpět na věcech, na kterých jsi zvyklá a myslíš si, že jinak to nejde… ale jsem přesvědčená, že určitě nemáte menší byt než měli naši a když by to šlo u nás, tak u vás určitě taky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.18 22:13

Ty jsi spokojená, není důvod měnit bydlení. První, co mě napadlo je škoda, že nikdo z vás nepodniká, mohli jste tam mít dílnu…
Je nutné to přestavovat na bydlení, tu stodolu? Nestačilo by třeba dát jen novou střechu a časem by se využití našlo? Nebo z toho udělat jen nějaké letní posezení?

Jak vůbec máte rozdělený ten dům? Máte na katastru každý jednu třetinu? Já si moc nedokáži představit, takové bydlení v budoucnu. Vy se shodnete všechny tři rodiny na údržbě toho domu? Na dědictví?

Na tvém místě bydlení neměním, jsi spokojená, kde jsi a jste bez dluhů! To je v dnešní době obrovské štěstí a klidné spaní. Já bych na využití stodoly netlačila, třeba syn bude mechanik, bude potřebovat prostory, dcera bude chtět být cukrářka atd. A pokojíčky? Syn si jednou může udělat ve stodole zašívarnu a dcera může mít na zahradě altánek… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.18 09:37

@Niemeyer V současném bydlení by rozdělení pokoje moc nešlo - děcák má teda cca 20m čtverečních, ale jedno okno, jedno topení, další dveře by taky nejspíš nešli. Přesunout se do obýváku nechceme - to jako určitě ne, kuchyň má taky přes 20m čtverečních, ale sedačku tam taky nenarveme. Ale šlo by vybudovat podkroví - zvednout střechu, která se má během dvou let stejně dělat a tam udělat dva pokoje. Myslím, že by to byl menší zásah než předělávat stodolu, finančně by to taky vyšlo lépe… asi necháme stodolu ladem a vrhneme se na podkroví. :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.18 09:40

@Procházející Jo, asi to tak dopadne, stodolu zatím necháme být, časem se uvidí. Třetinu na katastru zapsanou máme, zbytek domu je na tchanovce. Na údržbě se zatím shodujeme, zatím žádný problém nebyl, místa je tu opravdu hodně.

• Citovat
  • Upravit
4633
6.3.18 20:39
@Anonymní píše:
@Niemeyer V současném bydlení by rozdělení pokoje moc nešlo - děcák má teda cca 20m čtverečních, ale jedno okno, jedno topení, další dveře by taky nejspíš nešli. Přesunout se do obýváku nechceme - to jako určitě ne, kuchyň má taky přes 20m čtverečních, ale sedačku tam taky nenarveme. Ale šlo by vybudovat podkroví - zvednout střechu, která se má během dvou let stejně dělat a tam udělat dva pokoje. Myslím, že by to byl menší zásah než předělávat stodolu, finančně by to taky vyšlo lépe… asi necháme stodolu ladem a vrhneme se na podkroví. :-)

to zní skvěle s tím podkrovím:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný