Dilema - bydlení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36504
5.3.17 18:45

Banky budou ve velmi omezeném množství, tj tak 15% všech poskytovaných úvěrů půjčovat max 80 - 15 % hodnoty nemovitosti.Plus 4% převodní daně. Takže musíte mít bratru 24% hodnoty nemovitosti hned na začátku. Popravdě, s takovými fin. možnostmi na hypotéku rovnou zapomeňte. A už vůbec v Praze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
5.3.17 18:57

@Ivan PPZ Ráda bych věřila, že zakladatelky manžel to má takhle promyšlené a přesně to je důvodem, že se k pořízení vlastního bydlení nemá. Děkuji ti za informace - já bych skutečně byla ochotná věřit tomu, že než cpát třicet let peníze do nájmu, že je lepší je dát na splátku hypotéky, aby třeba moje děti mohly nemovitost využít. Člověk se pořád učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
5.3.17 19:11
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa @Paola21 my, nebo teda já, vlastně nevíme, jestli máme nějaký základ na hypo. Takhle - předloni přišel o práci, neplatili mu, takže uspory nula. nyní už dva roky pracuje, ale olik z platu našetří, to přesně nevím. Odhaduju, že po zaplacení všech poplatků mu zbyde třeba - fakt netuším, odhaduju 10 000 nebo 5 000…takže ročně třeba nějakých 60 000 určitě ušetřit musí…teď by měl tedy mít na účtě cca 120 000? plus rodiče jistě přispějí, atd..

upřímně nevím, jak to teď nově letos bude a kolik musíme mít našetřeno, aby nám dali hypotéku na 3 miliony například? (ano, na tři. s tou Prahou je to v P.deli těžce :lol: )

o práci nouzi nemá, tam není problém, kromě toho, že jako mladý pracoval 5 let ve firmě, která byla špatná. Novou práci měl cca do 14 dnů od výpovědi :D ovšem tady, v Praze…
lenoch ve smyslu, že přijde do hotového, to je, ale jeho snem je vilka na venkově :mrgreen:

na druhou stranu, to, že jsou te´d byty naprosto nesmyslně drahé, z toho padá huba i mně, a ne blbej rozpadlej panelák na chodově za 4 miliony, to fakt nechceme. Hezký byt někde na Zličíně za 5 milionů je zas pálka. Takže předpokládám, že on půjde do hezkého bytu za nájem, což nebude tak strašné (že zatímco by platil 20 tis hypo na 5 milionů, pokud bychom na to vůbec měli, tak by platil patnáct nájem a zbytek si šetřil, a s ušetřenými třemi milionky už se á na vsi postavit krásný domek.

Podle mně dokud chce pracovat v Praze, hypo nechce. Ty ceny bytů, to se fakt zbláznili. A možná si chce šetřit… kamarád ze vsi zrekonstruoval dům po dědovi za necelý milion. Mazec a nádherný. To tedy ovšem, zda se nám bude chtít z Prahy :( mme, tedy naši rodiče, krásnou chalupu na vsi, 130 km od prahy. No, je to prostě mazec, no.

hele, mě taky a to bydlení naštěstí neřeším. Bydlení v Praze je a bude na nějaký čas (jak dlouho, to se neví) úplně zabetonované, protože byty budou díky novým podmínkám hypoték již nedostupné, tedy vzroste cena pronájmů a to si řada lidí taky nebude moci dovolit. Dokud nepůjdou ceny nemovitostí výrazněji dolů, čímž se sníží i pronájmy, tak je to v řiti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.3.17 19:52

Vlastní nemovitost až žalostně omezuje člověka v pohybu za lepší prací. Myslím člověka běžného, pracujícího a žijícího z platu. Stačí mít byt na Praze 5 a novou práci na Praze 8- ne úplně u metra- je problém, protože se třeba pojede 70 min. tam a 70 min. zpátky. Při nájmu prostě změním bydliště. S bytem (jedno na hypo, nebo vlastním) je to už problém. Prodej nese vždy komplikace a i finanční otázka je složitější. Ten byt „prodat“ potřebuji a ještě v nějaké „přiměřené době“. Celkově člověk by i šel do nájmu, ale prodej může být i na 6 měsíců (aby byla solidní cena) a platit v té době defacto dvoje bydlení se nechce.
Dostupné bydlení okolo Prahy (omlouvám se zbytku republiky) je při dobré dopravní dostupnosti a rozumné vzdálenosti také drahé. A co je levné, tak je buď hrozné (drahá reko), nebo lokalitou úplně mimo. Pak je problém s prací. Jestli je to teď levné, má to nějaký důvod. Třeba i hrozného souseda…
Jsou nějaká čísla a prý má ČR hrozivý počet vlastníků nemovitostí. Něco okolo 80%. To nikde jinde vlastně není. Možná 40%, extrém je 60%… Německo je založené na nájemním bydlení a obecně západní Evropa. Vlastnit nemovitost je opravdu pro movité lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.3.17 19:56

@Burj Chalifa Díky. Já se financemi (obecně) živím a už se tím nějaký čásek zabývám. Tedy nejen hypo… A pár klientů už slyšelo, že by měli rok/dva zapomenout na hypo, zkusit něco našetřit a pak to pořešíme. Někdo to přijme a někdo si najde jiného poradce, co mu to sjedná- i když úplně na krev. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.17 20:17

Bez finančního základu si neškrtnete. A kdybych věděla, kolik je kolem toho papírování, tak se na to vybodnu úplně. A mít hypo na krku je docela stresující. Zvlášt při myšlence na jinou práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4633
5.3.17 20:45

S cenami bytů v Praze je to k smíchu. opravdu neskutečný, já to nechápu a musím se tomu jen sát… ne, to je prostě předražený, takovou hodnotu ty byty nemají, absolutně ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
5.3.17 20:49
@Niemeyer píše:
S cenami bytů v Praze je to k smíchu. opravdu neskutečný, já to nechápu a musím se tomu jen sát… ne, to je prostě předražený, takovou hodnotu ty byty nemají, absolutně ne :)

jen čekám, kdy bublina praskne. Patrně s příchodem rozkolísání ekonomiky. První vlaštovka v podobě ukončení intervencí tu bude už letos. Ivane, Tvůj odhad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.3.17 07:29

My neděláme odhady, my děláme PREDIKCE ;)
Vážně- trhy se obecně chovají tak, že rády překvapují. Pokud se o něčem takhle mluví dopředu, bývá to již započteno v ceně. U CZK je to trochu jinak, tady jde prostě o nabídku a poptávku a tu se ČNB snaží ovlivňovat. Ta první část ji celkem jde- udržení slabší koruny. Něco to stojí a jsou to obří náklady. Problém je, že není jasno, jak udělat EXIT. Obchod má 2 fáze- vstup do obchodu a uzavření(výstup) toho obchodu. A tady asi nastane problém. Osobně si myslím, že kurz koruny bude po ukončení intervencí rozkolísaný a CZK může i dále oslabit. Spekulanti nakoupili hodně naší pevné měny a až ji budou prodávat zpátky a v relativně krátké době, tak to pohne cenou. Koruna tedy klidně ještě víc oslabí, aby postupně začala zpevňovat- ale na to bude mít tak 1-2 roky. FX obchodníci budou mít žně (nebo jejich makléři).
Nemovitosti u nás (a i v Evropě) poklesnou. Ale při aktuální až euforické nákupní horečce to ještě může vystoupat o kus výš. Rizikem je ochlazení trhu s hypo, protože tyhle ceny netáhnou běžní investoři. Osobně tu vidím podíl developerů, kteří chtějí poslat na trh co nejvíc bytů a pořádně se nadlábnout. Myslím, že na konci zůstane pár developerských projektů, které se už nestíhnou udat. Ale klidně to ještě rok, dva půjde nahoru. Vrcholy se těžko odhadují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16115
6.3.17 08:08

Zakladatelko a ty jsi před rodinou chtěla vlastní bydlení? Co jsi pro to udělala? Mě dost zaráží, že ženská s malým dítětem se najednou diví, že bydlí v nájmu a vlastně ani neví, jaké mají v rodině úspory.
Přeci otázku bydlení, financí apod. mají mít dva lidé vyřešenou dávno před svatbou a dítětem. Já vím, že „pozdě bycha honit“, ale třeba si to tu čte další mladá ženská, která tak nějak automaticky počítá s tím, že o hypotéku a bydlení se postará v budoucnu jen ten chlap, a uvědomí si, že to je starost obou.
Teď to nepíšu na zakladatelku, ale zaráží mě, kolik mladých ženských očekává od chlapa, že zaplatí super svatbu, pořídí bydlení, pak bude vstávat k dítěti v noci a dělat mu mlíko, protože přeci máme tu rovnoprávnost, přitom ty ženské na budoucnost vůbec nemyslí (kromě toho, že chtějí mimíska).
Mám ve svém okolí několik celkem vyhořelých chlapů, protože jim na bedrech stojí obrovská hypotéka, takže makají jako šrouby a bojí se změnit práci kvůli zkušebce, ženská na ně tlačí s dalším dítětem, s dovolenou, s druhým autem (aby mohla s dítětem jezdit do herniček), a přitom ta žena před svatbou utratila celou svou výplatu a automaticky to brala tak, že našetří chlap. Když pak taková žena kafrá na hřišti, že ten její odmítá v noci vstávat k nemocnému dítěti, tak bych jí s prominutím dala po tlamě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.17 09:51

@Ivan PPZ ja jsem tot teda nepochopila :oops: ale odhaduju to takhle - když teď je tolik bytů, co jsou strašně drahé a lidé je i přesto kupují, protože když potřebují, nic jiného jim nezbyde, množí se další projekty a developerské sítě. Po regulaci se stane to, že tolik lidí už nebude moci byty kupovat Ale stane se to jen u nízkopříjmovějších domácností, takže bohaté byty půjdou stáe na odbyt, levné byty jít na odbyt přestanou. Už teď se lidem nechce dávat tolik milionů a panelák bez rekonstrukce. Potom už ani na něj tu hypo nedostanou. Lid si zvykne na to, že není třeba tu hypotéku mít a větší procento populace, především ti chudí, budou žít celoživotně v nájmu.

Případně čekám odliv střední třídy pryč z Prahy. V dnešn době rychlých vlaků a dobrého spojení + možností práce z domova přes internet… a tudíž se začnou některé čtvrti vybydlovat?

ale nejspíš ne a lidé si zvyknou kupovat byty dráž. Ale - bohatí koupí i víc bytů a budou je pronajímat, víc lidí si zvykne na nájem. Developeři už nebudou mít komu prodávat, tudíž budou muset snížit ceny, aby se o prodalo. Tím to relativně klesne a lidé z vrstev, kde hypo dostanou a budou mít úspory, koupí časem byt levněji, než by ho koupili dnes. Ale kolik let tomu dát, to nevím.

ty říkáš tři? Já říkám miimálně pět, spíš deset.

ale zase je tu inflace, takže si myslím, že ty byty stejně nikdy levnější nebudou. Ale můžou stagnovat a tím se jakoby „zlevnit“. Otázka je o kolik moc. jesli byt v dejvicích stojí osmičk a místo toho bude stát pět…tak to jsme pořád kde?
a kde budou v praze bydlet prodavačky a učitelky a zdravotní sestry, které mají plat v celé čr stejný, a v Praze náklady 100% vyšší?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.17 09:56

@zrcadlo kdybych nežila s manželem, žila bych na Moravě u rodičů, tam si na ně vzala hypotéku a splácela jim to. domek na jejich pozemku se zahradou by mě nestál svépomocí více než 1 500 000. 500 000 mám našetřeno, dále mám stavební spoření a rodiče by mi přispěli. Nejsem nezodpovědná a i vím, co chci.

Mám se kvůli tomu ale rozvést? Přemýšlím, jak to nyn udělat, protože nyní potřebuji ke splnění svého snu šestinásobek toho, co mám možnost mít a to jen kvůli tomu, že se to město jmenuje Praha. Dyt to nedává smysl…

Manžel ale z Prahy nechce, takže já moc věcí dělat nemůžu, ty peníze vydělává on a na něm to stojí.

• Citovat
  • Upravit
16115
6.3.17 13:32
@Anonymní píše:
@zrcadlo kdybych nežila s manželem, žila bych na Moravě u rodičů, tam si na ně vzala hypotéku a splácela jim to. domek na jejich pozemku se zahradou by mě nestál svépomocí více než 1 500 000. 500 000 mám našetřeno, dále mám stavební spoření a rodiče by mi přispěli. Nejsem nezodpovědná a i vím, co chci.

Mám se kvůli tomu ale rozvést? Přemýšlím, jak to nyn udělat, protože nyní potřebuji ke splnění svého snu šestinásobek toho, co mám možnost mít a to jen kvůli tomu, že se to město jmenuje Praha. Dyt to nedává smysl…

Manžel ale z Prahy nechce, takže já moc věcí dělat nemůžu, ty peníze vydělává on a na něm to stojí.

Ale jak můžeš zároveň napsat, že ani nevíš, jestli máte nějaký základ na hypotéku, a v dalším příspěvku, že máš našetřeno 500tis. + stavební spoření, tomu nějak nerozumím. Pokud má manžel taky něco našetřeno a hypotéku odmítá, tak je ještě varianta koupit v nějakém menším městě byt za hotové a pronajímat ho (s tím, že dlouhodobě budete vědět, že případně máte kam jít), nebo pokud máte čas věnovat se zahradě a nemovitosti, tak se dá i třeba za 800tis. pořídit leckde slušná chalupa (resp. vesnický domek, který by měl hezkou zahradu, mohli byste tam jezdit jako na chalupu, něco si tam pěstovat, přes léto bys tam mohla s dětmi být víc, a do budoucna byste viděli, jestli v tom máte uložené peníze jako v pozemku a třeba za 20 let to necháte strhnout a postavíte si malý bungalov na důchod, nebo to zrekonstruujete, nebo prodáte a koupíte si někde něco jinde).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.3.17 14:20
@Anonymní píše:
@Ivan PPZ ja jsem tot teda nepochopila :oops: ale odhaduju to takhle - když teď je tolik bytů, co jsou strašně drahé a lidé je i přesto kupují, protože když potřebují, nic jiného jim nezbyde, množí se další projekty a developerské sítě. Po regulaci se stane to, že tolik lidí už nebude moci byty kupovat Ale stane se to jen u nízkopříjmovějších domácností, takže bohaté byty půjdou stáe na odbyt, levné byty jít na odbyt přestanou. Už teď se lidem nechce dávat tolik milionů a panelák bez rekonstrukce…

Teoreticky. Ano, inflace má výrazný vliv a je pravda, že při zvyšující se inflaci rostou i investice do nemovitostí a to (nějakou dobu) podrží cenu, nebo půjde výš. Problém je, že nemovitosti (až na nich budou super ceny a já budu chtít realizovat zisk) jsou investice se špatnou likviditou. Že jsou teď hypo defacto v dumpingu je jasné- mohou za to „nesmyslně“ nízké sazby u dluhopisů- prakticky na nule, nebo i pod. Tím se nafoukly ceny bytů (pro zjednodušení). Co se dělo v r. 2008 a 2009? USA extrémně snížily sazby (to teď známe), hypo si bral skoro každý (taky známe) a ceny také povyskočily (nic nového). Chyba je, že v takovémto období si vezme hypotéku i rodina, která by při sazbě kolem 5% na hypo ani nepomyslela- neměla by na to, nebo by to bylo „moc“ drahé. Ona si to teď ale vezme (nebudu platit nájem, když za stejné peníze mám hypo) a ještě k tomu pořizuje nadhodnocenou nemovitost. Zatím si lidi zvykli, že při refixu je to vždy do lepšího. Ale když mám sazby na minimu, reálná možnost refixu do levnějšího není. FED, ECB… centrální banky do ekonomiky nalily extrémní množství „nekrytých“ peněz (ony žádné peníze nejsou kryté). FED to už teď přestal dělat a zvyšuje sazby. ECB pořád sune prachy. Zvětšuje měnovou bazi. Jakmile se ekonomice přestane dařit (a nynější hodnoty na burzách nejsou tak vysoké díky produktivitě, ale díky přitečení peněz zadarmo), pak už není jak ekonomiku povzbudit, protože sazby se nedají výrazně snížit.
Začnou se zvedat ceny všeho, ale platy vždy za inflací pokulhávají. V tuhle chvíli začnou mít rodiny s hypo na krev problémy. A nebude to jedna rodina, ale třeba 3-5%. Při delikvenci začnou dříve či později vstupovat zabavené nemovitosti do trhu. Zároveň už nebude taková veliká poptávka z hypoték (nových), protože ty budou nevýhodné. To prostě způsobí pokles ceny nemovitostí. S tím se spojí pokles zástavní hodnoty a opět problém u hypo na krev, kde bylo vysoké LTV. V době prvního FIXu se z té hypo splatí málo. A je tu z minula hodně hypo s LTV 100% (i 110%). Jak poklesne zástavní hodnota, banka chce buď dozajistit (třeba další nemovitostí), nebo splatit část hypo. To ale tyhle rodiny nemají jak udělat, protože třeba 300.000 najednou nemají. Takže problém poroste. Rok 2008 a 2009 se ČR v nemovitostech až tak nedotkl, bylo relativně málo hypoték a zadlužení domácností nebylo tak velké. Ale USA, Španělsko, Portugalsko… tam byly poklesy zajímavé.
Netvrdím, že tenhle nastane za 1 rok. Ale hypo je na převážnou část aktivního života a pokud vstupuji do hypo s rezervou 1500,– měsíčně, nic našetřeno, tak stačí dlouhodobá nemoc a je tu problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
6.3.17 19:21

@Ivan PPZ skvělá PREDIKCE :palec:
Zatím si lidi zvykli, že při refixu je to vždy do lepšího. Ale když mám sazby na minimu, reálná možnost refixu do levnějšího není. Tak tohle dlabat do kamene. :think: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný