Diskuze Co uvařit

• Otevřená skupina

Skupina sdružující všechny, co rádi vaří, smaží, pečou, praží, či jinak přiravují chutná jídla a chtějí si vyměňovat recepty, zkušenosti a nápady.. :-)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6271
27.8.12 13:46

@verunkamandarinka
teda obdivuju Tě, že to máš tak hezky rozplánované :potlesk: :potlesk: :potlesk:
já plánuju max na den, dva dopředu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
27.8.12 13:56

@verunkamandarinka tak to já bych takto plánovat nedovedla neb nemám představu kolik čeho zbyde a který den jak budou žravý či ne takže plánuju menší úseky a zbytky určitě nevyhazuji, dávám do mrazáku a pak zpracuji později nebo spotřebuji koncem týdne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
27.8.12 14:09

Já bych hlavně ani nemohla, protože vaříme podle momentální chuti.. A co budu chtít sníst zítra.. To fakt nevím :nevim:
Ale je to fajn v tom smyslu, že člověk ohromně ušetří :palec:

• Citovat
  • Upravit
3905
27.8.12 14:38

Ja ted delam jidelnicek na tyden( mame to do bchodu 10 kilaku :mrgreen: ) Dnes jsme byly ve meste tak jsme se najedli u cinanu :pankac:,
Utery : snidane: chleba s necim( salam syr, maslo…)
obed: knedliky plnene uzenym, zeli,
vecere, knedlik s vejcem, nebo chleba s necim a knedlik pujde do mrazu, jestli ho rodina nebude chtit…
Streda : sinadane jogurt, rohlik…
obed:,uzene maso, brambory a zeli co zbyde ;)
Ctvrtek obed:testoviny oprazena vysocina a prelite tavenym syrem (takovy ten sacek od apetita),my jsme s detmi na celodennim vylete tak jen pro chlapa obed ;)
V patek pecene maso z bramborem, nejlip vse dohromady…
v sobotu grilovacka :pankac: a v nedeli co jeste zbyde :kytka:
Jinak chleba i rohliky pecem samy a na veceri staci jen cerstvy rohlik nebo chleba :palec:
Jinak jeste ovoce na svacinky v mezicasech a zeleninu vetsinou k jidlu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
27.8.12 15:51

@verunkamandarinka, super!! Tak to já tedy nedávám. Plánuji max na dva dny dopředu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 15:52
@ankasz píše:
@verunkamandarinka
teda obdivuju Tě, že to máš tak hezky rozplánované :potlesk: :potlesk: :potlesk:
já plánuju max na den, dva dopředu :think:

ne to je právě pomoc od jiné maminky, já na to hlavu mám tak z půlky, něco si předělám, někdy to nedodržím pač chut je na něco jinýho, ale hlavní je to promyslet, jde mi to pak líp se vším co během dne dělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 16:00

Zde ještě vychytanější systém jedné mamky

Tak já nedám přesný jídelníček, ale napíšu jak to dělám, prostě taková obecná metodika :lol:

1.mám v textovém souboru seznam jídel, které umím vařit a která jsou oblíbená (to není totéž :lol: ), roztřízená do masitých, bezmasých a sladkých
2.každý týden zařadím 2 jídla masitá, jedno sladké a zbytek bezmasá (poměr si každý upraví dle svých preferencí)
3.pokud možno neopakuju jedno jídlo dřív, jak za 14 dní (což mi dává výsledek, že musím mít v seznamu aspoň 14 jídel, ve skutečnosti mám o dost víc)

No a pak prostě na každý týden vyberu jídla, co budu vařit, dle toho se udělá velký nákup, s tou výjimkou, že základní suroviny jsou doma tak nějak pořád (brambory, cibule, rýže, těstoviny, rajčata v plechovce, libovolná mražená ryba, 2 druhy mraženého masa, mrkev, kvašené zelí v pytlíku, bramborové těsto v prášku, mouka, vejce…).

Teď konkrétně z mého seznamu jídel:

masitá jídla (nevzpomenu si teď na vše):

roštěnky
guláš
vepř./kuř. přírodní řízek
vepř./kuř. smažený řízek
ryba na pánvi
ryba na grilu
rybí karbenátky
lasagne „Ikea“ kuličky
těstoviny s masovýma kuličkama
karbenátky
grilované kuře
indické curry (neostré, kvůli děckám)
vepřo-knedlo-zelo

bezmasá jídla:

zeleninovo-obilno-sýrové karbenátky (oblíbené květákové, brokolicové, vločkovo-mrkvové…) – velmi variabilní
dušená zelenina (libovolná směs, ne víc jak 3 druhy naráz, různě krájené či strouhané) + rostlinná bílkovina (tofu, tempeh, seitan, robi, čočka…) + obilovina (rýže, těstoviny, oves, pšenice, kroupy…) + semínka (slunečnice hlavně)– velmi variabilní jídla, většinou zařazuji 2× týdně
smažený květák + brambory
těstoviny s rajčatovou omáčkou
zapékaný květák
hustá zeleninová polívka
bramboráky
bramborový guláš (může být povýšen na masité jídlo :lol: )
hrášek s mrkví
fazolka na smetaně
houbová omáčka
pizza
halušky
falešné halušky – těstoviny, uzené tofu restované, zelí

Sladká jídla vyjmenovávat nebudu, tam je to jasné, od krupicové kaše až po buchtičky s krémem.

Je potřeba to fakt systematizovat, pokud chce člověk ušetřit, jít na nákup s jasným seznamem, jinak v košíku zkončí tuna věcí, které vlastně nechce. Procentuálně nejdražší v poměru hmotnost/cena jsou sladkosti a pochutiny (vč. džusů, balených nápojů, dětských „sajrajt“ jogurtů atd.), takže na to pozor. Ideálně poslat na nákup chlapa se seznamem, ten nic navíc zaručeně nekoupí, max. pivo a lízátko pro Klárku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
27.8.12 16:22

Skoricaky a mokrej hadr na hlavu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
27.8.12 16:34

@verunkamandarinka super super :palec: já o tom přemýšlím už delší čas, že si udělám jídelníčky na týden, co na sebe nějak surovinama navazujou, připravím si tak několik rozdílných týdenních jídelníčků a pak je prostě za čas zopakuju ;)
pozměnit se dá vždy podle chuti, ale plus minus, abych měla jídla na sebe navazující (když koupím žampiony, tak se ten týden musí spotřebovat atd..)
a pak to bude skoro bez práce :lol: hlavně odpadne to debilní každodenní vymýšlení, co zase uvařit :roll: :mrgreen:
na velkých nákupech teď někdy trpím, abych nekoupila něco zbytečně atd. Naplánovat si to by bylo šetření nervů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
27.8.12 16:42

Esho me se osvedcili jidelnicky materskych skolek:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
27.8.12 16:46
@Monjie píše:
Esho me se osvedcili jidelnicky materskych skolek:D

jako inspirace dobrý :lol:
mně by se líbil jídelníček nějaké italsko-španělsko-jugoslávko-řecké kantýny :pankac: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
27.8.12 16:47

Boli me hlava, ani mokrej hadr nezabira, co je na to dobry? :zed: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
27.8.12 16:51
@Monjie píše:
Boli me hlava, ani mokrej hadr nezabira, co je na to dobry? :zed: :roll:

mně jedině brufen apod :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 16:51
@eshta píše:
jako inspirace dobrý :lol:
mně by se líbil jídelníček nějaké italsko-španělsko-jugoslávko-řecké kantýny :pankac: :jazyk:

jooooooo prosim vymysly to!!! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 17:05
@Monjie píše:
Boli me hlava, ani mokrej hadr nezabira, co je na to dobry? :zed: :roll:

podle toho proč tě bolí :lol:
Jinak masáž krku, spánků.. zkus bylinky kopřivový čaj, zeměžluč, řebříček nebo sporýš, pít horký. Ale je mi jasný že to potřebuješ hned :) to jen pro příště.
Nebo česnekem si namaž spánky na deset minut. smrad ale funguje vetsinou. A pak je nejaký recept s kafem ale nevim kde to je. Prostě malé silné kafe bez cukru a taky studená sprcha pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny