Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer milé maminky.
Jdu si k vám pro radu. Mám 7mi měsičního chlapečka, teď se začal houpat na kolínkách, plazí se rychlostí světla. Je velmi šikovný a aktivní.
Mám problém s uspáváním… přes den spinká v kočárku. 2× za den - poprvé dopoledne cca2-3 hod a pak odpoledne cca 1-2 hodiny.
Večer chodíme vždy spát na 21 hodinu. Dávám pozor na to, aby byl alespoň dvě hodiny vzhůru, než začnu uspávat.
Abych se dostala k problému… Uspávám ho v náručí, zatím to jinak neumíme, nezkoušela jsem žádné jiné metody… nechat ho vyřvat je pro mne dosti kruté… ale uvažuji o všem.
Jsem opradu zoufalá… při uspávání se šílené vrtí, nožičkami odkopává mé ruce a je pro mne vždy velice těžké ho udržet. Je veliký, má skoro 80cm a 10kilo. Po delší době mne začínají nesnesitelně bolet ruce, někdy v noci nedokážu usnout.
Když tedy zabere a dám ho do postele, spí dobře… dokud se v noci kolem 4-5 hodiny neprobudí na čtyřech. Zkouší to lezení i ze spaní. To mu dám UM a on usne lehce - cca do 7-8 hod ráno.
Bohužel se mi ruce nestačí vždy odpočinout a já opravdu trpím bolestí.
Jsem na malého převážně doma sama. Manžel pracuje, ale snaží se co nejvíce pomáhat..
Prosím o rady, co by mi mohlo pomoci s uspáváním, či zda by třeba nepomohla změna způsobu uspávání?
Najít si nový, lepší uspávací rituál? Nemusíš ho nechávat vyřvat, ale když už tě bolí ruky tak, že nemůžeš usnout tak musíš hledat nové způsoby jak ho uspat a ne se trápit dál. Vždyť bude čím dál tím těžší…
Nepotěším, dceru jsem takhle uspavla do skoro 3 let. Pak si to nechala vysvětlit :d
isappointed:
Podle mě spí moc 3-5 hod. je v 7 měsících až až. Malá spala v 7 měsíců max. 2 hodiny po obědě a chodila spát v osm. A to je aktivní holčička co se mi postavila v 6 měsících a v 10 už běhala. Moje rada je co nejvíc aktivit a čím bude unavenejsi tím bude lépe spinkat. Zkusila sis s malým třeba lehnout a zpívat mu, aby si ho nemusela držet v náručí?
Příspěvek upraven 23.03.21 v 22:07
@PeBa12 píše:
Najít si nový, lepší uspávací rituál? Nemusíš ho nechávat vyřvat, ale když už tě bolí ruky tak, že nemůžeš usnout tak musíš hledat nové způsoby jak ho uspat a ne se trápit dál. Vždyť bude čím dál tím těžší…
To ano, chápu a vím, že bude těžší… doufala jsem, zda byste mi, maminky, neporadily; jaké rituály/ metody uspávání prošly vám. ![]()
@KatusinkaMala píše:
Nepotěším, dceru jsem takhle uspavla do skoro 3 let. Pak si to nechala vysvětlit :disappointed:
Ty si ji vážně uspávala na rukách do 3 let?
Nerýpu, jen se upřímně divím, že to takhle někdo dá ![]()
Nemám žádnou zaručenou radu. My se spánkem bojujeme od půl roku a teprve teď, skoro ve 14 měsících se to trochu lepší… Každopádně si myslím, že u synka je to skok v psychomotorickém vývoji, spousta nových zážitků, které nestíhá zpracovat. Takže nemůže usnout, hlava jede i v noci… U nás v tomhle období docela pomohl čaj na spaní, trochu zklidnil hlavu. Každopádně to přejde. Jestli spí jinak v pohodě, tak se k tomu možná vrátí, možná budou přicházet jiná blbější období. U náš každé odeznělo cca za měsíc, takže i v nejhorších chvílích (pár mých hysterických výkřiků emimino zažilo
) si říkám, že to nebude nafurt… Vydrž ![]()
@karmen1 píše:
Podle mě spí moc 3-5 hod. je v 7 měsících až až. Malá spala v 7 měsíců max. 2 hodiny po obědě a chodila spát v osm. A to je aktivní holčička co se mi postavila v 6 měsících a v 10 už běhala. Moje rada je co nejvíc aktivit a čím bude unavenejsi tím bude lépe spinkat. Zkusila sis s malým třeba lehnout a zpívat mu, aby si ho nemusela držet v náručí?Příspěvek upraven 23.03.21 v 22:07
To právě vyžaduje spánek přes den, unaví se dost… přes den se mu opravdu hodně věnuji, hrajeme si spolu, lezeme, čteme si. Zkoušela, před pár měsíci to šlo, usínal se mnou v posteli. Ale co se naučil plazit, nedělá nic jiného. Odplazí se např. ke stěně a začne plácat nebo začne plakat, že je unavený.
@MamaDaja píše:
To ano, chápu a vím, že bude těžší… doufala jsem, zda byste mi, maminky, neporadily; jaké rituály/ metody uspávání prošly vám.
Promiň, v tom já neporadím. Nikdy jsem nedopustila abych musela uspávat skoro roční dítě na rukách. Máme 2 děti a obě usínají sami
V tomhle musíš zapojit svoji mateřskou intuici. Ty víš co zabírá na tvé dítě, někomu stačilo položit do postýlky a odejít jiný si lehl vedle do postele a hladil do usnutí… Musíš prostě zkoušet pokud si nechceš dorovnat ruky.
@Ba-stet píše:
Nemám žádnou zaručenou radu. My se spánkem bojujeme od půl roku a teprve teď, skoro ve 14 měsících se to trochu lepší… Každopádně si myslím, že u synka je to skok v psychomotorickém vývoji, spousta nových zážitků, které nestíhá zpracovat. Takže nemůže usnout, hlava jede i v noci… U nás v tomhle období docela pomohl čaj na spaní, trochu zklidnil hlavu. Každopádně to přejde. Jestli spí jinak v pohodě, tak se k tomu možná vrátí, možná budou přicházet jiná blbější období. U náš každé odeznělo cca za měsíc, takže i v nejhorších chvílích (pár mých hysterických výkřiků emimino zažilo) si říkám, že to nebude nafurt… Vydrž
Děkuji za komentář☺️️ S tou hlavinkou mi to nenapadlo, je pravda, že v tom vývoji rychle pokročil😊
Budu doufat, že se nám to podaří😊
@KatusinkaMala píše:
Nepotěším, dceru jsem takhle uspavla do skoro 3 let. Pak si to nechala vysvětlit :disappointed:
Tyjo
to klobouk dolů!
Budu doufat, že se to brzo srovná…
@PeBa12 píše:
Promiň, v tom já neporadím. Nikdy jsem nedopustila abych musela uspávat skoro roční dítě na rukách. Máme 2 děti a obě usínají samiV tomhle musíš zapojit svoji mateřskou intuici. Ty víš co zabírá na tvé dítě, někomu stačilo položit do postýlky a odejít jiný si lehl vedle do postele a hladil do usnutí… Musíš prostě zkoušet pokud si nechceš dorovnat ruky.
Hele, nic ve zlém, ale že jsi měla spavý děti, je štěstí, ne brilantní výchovná metoda ![]()
@MamaDaja píše:
Děkuji za komentář☺️️ S tou hlavinkou mi to nenapadlo, je pravda, že v tom vývoji rychle pokročil😊Budu doufat, že se nám to podaří😊
U nás to bylo nemlich to samé, jen v šesti měsících. Dcera se rozlezla, najednou zjistila, že může samovolně opustit pokoj, pohybovat se po bytě, záhy si začala sedat a stoupat, takže ruce volný na objevy… a se spánkem byl utrum ![]()