Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera 9 let. Jde v klidu spát, jak je zvyklá, řekne mi dobrou noc, dá pusu, vše v pořadku.
Odejdu a do 5 minut přijde, že se v pokoji bojí, že nemůže spát, že má zlý sny atd. Trvá to už 2 měsíce. Nakonec usne sama úplně v pohodě na gauči. Už nevím co s ní. Mám další dvě děti a nervy taky jenom jedny ![]()
A zkoušeli jste najít příčinu toho strachu? Nebo nechat rozsvícenou nějakou tlumenou lampičku?
To jsem byla já v dětství. Akorát jsem se s tím trápila sama - neurotické poruchy, 100× jsem říkala našim „dobrou“, 100× šla čůrat, nemohla jsem usnout prakticky celé dětství. Úzkosti se se mnou vlečou do hluboké dospělosti. Děti „uspávám“, jsme s nimi po pohádce a povídáme si, čtu si u nich než usnou. Usínají dobře díky tomu, jsou v pohodě, že jsem blízko. Možná, kdyby mi tohle aspoň po nějaký čas v dětství dopřáli mí rodiče, mohlo být všechno jinak.
Nevím, nepomohla by nějaká relaxační hudba? Třeba se zvuky deště? Zajímavý jsou i Solffegio frekvence, je tam i na odbourání strachu.
@CatOnTheMoon Nejdřív začne, že neví a pak že se bojí. Že když zavře oči, tak má zlé představy. Tak jí přendám do obýváku a spí do 10 min ![]()
@teroonka Četla jsem jí každý den, od narození. Šlo to tak do první třídy kdy jsem pak četla přes hodinu a ona furt nespala, protože poslouchala
. Pak poslouchala pohádky a teď už zvládala normálně jít spát.
Kdyz v obýváku usne do 10 minut, zkoušela jsi s ni byt tech 10 minut v pokoji? Dcera taky mela období, kdy jsem musela u ni byt az dokud neusnula. Bála se, ani sama nevedela ceho. Jak to prislo, tak to odešlo, ted me naopak vyhání, usíná nejlíp, kdyz je sama.
My teď řešíme něco podobného u 11leteho syna. Syn bojuje se spaním od narození. Má různá období. Teď zase spí špatně, bohužel to je od doby, co mu babička jednou odpoledne dovolila Colu a bonbóny, takže byl sjetý cukrem, navíc ten den měl i víc zážitků a večer nemohl usnout. Od té doby je ve stresu, že nebude moct usnout, takže nakonec zase nespí. Jemu pomáhá, že večer vyvětráme pokoj, má na spaní podcast, má u sebe něco mého. Když je nejhůř, využívám placebo.
Pokud je u mě, usne rychleji, ale jen v mojí posteli, když jsem u něj v pokoji, neusne klidně 4-5 hodin. Já už dávno spím a on pochoduje.
Jestli usne do 10 minut v obyvaku, byla bych 10 minut s ni v pokoji. Nejstarsi dceri jsme museli v 7r posunout vecerku na 22:30, ta opravdu nemohla usnout, ale ma snizenou potrebu spanku od miminka. Neurotictejsi je take. Bala se pozaru, mela o nich zle sny a pak pred spanim vymyslela konspiracni teorie, jak nemohla zabrat. Mladsi dceri se to stava obcas, pak to byva narazove horsi, ted ma zrovna obdobi, ze ve 23 casto nespi. Syn nastesti jen vyjimecne.
@Midaku @JancaS84 pokud to bude jako u nás, tak u nás rozhodně nepomůže, když jsem u nej. U mě v posteli spi do 5 minut, ale když jsem u něj, je to několik hodin. Teď už tu zase pochoduje. Čekám do 22:00 a beru ho k sobě, ale to taky nechci denně, protože manžel pak spí v obýváku.
Snížit teplotu, vyvětrat, noční světýlko a podcast s pohádkou
… já bych jí teda klidně nechala usínat na gauči, ale nemám 3 děti ![]()
@KvetinarkaLenka Zkuste to s ní neřešit až večer, kdy je problém, ale přes den. Večer pak zkuste být s ní těch deset minut, jak radí ostatní. A pokud to nezabere, zkuste psychologa, který by vám pomohl objevit příčinu - u praktického doktora dostanete žádanku a někde se objednáte, mělo by to jít na pojišťovnu. My Češi už bychom měli konečně přijmout to, že psycholog pomáhá léčit duši stejně jako zubař zuby, praktik angíny,…
Ještě mě napadlo - spí v pokoji sama? Jestli by nepomohlo změnit pokoj nebo jí tam dát někoho ze sourozenců - samozřejmě pokud je to možné a pokud by souhlasili 🙂
@CatOnTheMoon bylas někdy u psychologa? Já u něj řešila i tu nespavost a bylo to k ničemu.