Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jsme měli vyndávací tři tyčky v jedné bočnici postýlky. Vymontovalo se to, jak si syn udělal leteckou chvilku během posledního spánku a prostě vyskočil. To mohl mít 17-18 měsíců.
Až děti začaly vylézat tak či tak.
První se to naučilo už chvilku po roce, druhé to nezkoušelo až do třetích narozenin.
@Anonymní píše: Více
Ve dvou už měl vlastní postel.
Před druhýma narozeninama a jsme se stěhovali, v pokoji měl novou postel a přestože jsme postýlku přestěhovali, tak už chtěl spát v normální posteli.
Pokud jde spát v sedm večer a vstává kolem čtvrté, tak spí 9 hodin, asi je vyspaný.
Asi bych ho nechala a dala ho spát po dřívějším obědě.
@Menton on právě neusne, jednou když vstal v půl 4 usnul na 25min a večer místo půl 7 usnul až ve čtvrt na 10
když se ho ptám nebo zkouším uspat, nenásilně, tak prostě nezabere, podle mě mu to vyhovuje ale vstává hrozně brzy, spát odpo nechce ale je strašně mrzutý ![]()
Vždyť 21:15 je krásný čas usnutí. Třeba by pak nevstával tak brzo.
Jestli už jste mu dali volnost vylézat z postýlky vyndáním žeber, tak bych mu je už zpět nedávala. Ve 2 letech už pochopí, že mu vrácením šprušlí chcete bránit v pohybu mimo postýlku, a to by už mohl být celkem nabručený, což bych ho chápala, přece z něj nikdo nebude už dělat malé mimino (a jak se tu výše píše - stejně by ho to akorát namotivovalo naučit se přelézat přes vrch).
Spíš bych asi už zainvestovala do klasické postele (se sundávací bočnicí = ve spánku nespadne, ale dokáže se sám z postele dostat) a pokud vám vadí, že bloumá po bytě ve 4 ráno (což mě by teda fakt dost vadilo
, až takový skřivan teda nejsem, by´t toleruju, že malé dítě má spánek nastavený jinak než třeba pubertˇák), tak spíš zkusit hýbat s časem usínání na později.
Náš mladý spával na posteli a měl volnost pohybu taky tak od těch 2 let, možná i dřív. Řekli jsme mu významně, že už je veliký kluk, pproto velká postel a on se podle toho se spánkem celkem i zařídil.
Ale přes den teda spával až do školky ještě tak ty 2 hodiny.
@Janča6 byl by kdyby spal pres den, upřímně když vstane v 5 ráno jsem pak ráda po celém dnu že mám večer od půl 7 chvilku pro sebe, zkusím to posunout ale max do 19-19:30, jestli by se mu protáhlo spaní ráno, ale na 21:15 to fakt nevidím, sama chodím spát okolo 22 ![]()
V devět mi dítě chodilo spát normálně, vstával v šest, v létě klidně kolem páté, budilo ho světlo.
Polední spánek měl dlouho, až tak do těch 4,5-5 let.
Pravda, že ve dvou nastoupil do školky a tam usnul, únava byla. O víkendu jsem si na tu hodinku chodila lehnout s ním.
Příspěvek upraven 07.04.26 v 11:29
Ja to dávala pryc někdy kolem roka, když uz chodili a stejne tu postel dokázali přelézt vrchem. Radsi sem riskla ze polezou ven, nez ze přepadnou vrchem ![]()
Tak každé dítě je jiné. Naše dítě ve 2 letech po obědě taky nespalo a v noci spal 22.00 - 5.53. Co jsem chtěla já bylo celkem jedno.
Tak pokud Ti vyhovuje, že máš večer pro sebe, tak zase asi bude strašit ráno.
@Snopy123 píše: Více
Asi tak, 12let čekám, kdy bude spát víc jak 9 hodin v kuse…
Jsem si přizpůsobila svůj spánkový režim, abych byla vyspana.
@Menton Tak ve 12 letech bych se na dítě vzhůru dávno vykašlala
To se obslouží plně samo…
Zatím ho posunout nemám kam, ale to přijde. Teď to jen přežít. ![]()
U nás těch problémů se spánkem je víc, krom hodin i buzení stále v noci a tak… Dneska jsme v bdělém okně 3. - 4. 00 koukali na sebe.
a v 5.45 vstávali do školky a práce. A já do 1.00 hodiny pracovala.
@Snopy123 píše: Více
No teď už je mi to jedno, už nás nepotřebuje, jen kamarádky vždycky prorokovaly ten delší spánek, tak čekám na zázrak. Prý nástup do školky, zrušení poledního spánku, nástup do školy, puberta…zatím nic…
V létě ho budí světlo, ptáci, no aspoň toho hodně stihneme…
Já už teď spim tak šest hodin… takže to už asi nikdy nedospim ![]()
No já dlouho spala s ním, bránila jsem si každou minutu spánku.
Taky mě fascinují děti, co usnou kolem sedmé večer…
No dneska to nějak přežij ![]()
Dávej spát dyl, moje děti kdyz půjdou spat v 7 večer, tak budou taky ve 4 vzhůru
zvlášť jestli spi ještě pres den, tak ti pak nebude spát 12 hodin v noci ![]()
Zdravím maminky, chtěla bych se zeptat kdy jste dětem vyndali zebra z postýlky aby mohli sami vyjít ven, popřípadě kdy měli postel. Malej má postýlku, vyndaný zebra má už asi 4 měsíce, ale denní spánek už nemá dlouho a vstává hrozně brzy. Třeba už ve 4 ráno nebo v půl 5, vyleze a už si jde třeba hrát jenomže po zbytek dne je samozřejmě otrávený a spát nechce. Chodí brzo, v 18:30-19:00 a vstává kolem 6 ráno, ale poslední dobou se naučil prostě vstát ve 4 a procházet se po bytě. Myslíte že mu to mám nechat nebo žebra dát zpátky? Jsou mu dva a plánovali jsme někdy teď koupit už postel