Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky 2,5 staré dítě už dříve se stávalo… např. vezme polštářky hračky cokoliv má při ruce a začne kolem sebe dělat kruh jako bariéru. Uzavre k sobě i třeba ještě někoho…Nebo staví tak lidi kolem sebe a pak si stoupne do prostřed.
Upozorňuji že žádné jiné příznaky k autismu nemá kdy by se někdo chtěl optat.Je to Zlobič jako každé dítě… usměvavé i vzdorove nálady…
Má někdo zkušenosti?
@Mouví Rekla bych, ze mu to dava pocit jistoty. Uz miminka maji (vetsinou) rada tesny prostor. Moje deti to take delaji a to jsou starsi nez to tvoje.
Přijde mi to podobné, jako když si děti staví bunkry a domečky z peřin, poštářů atd. Nic nenormálního ![]()
…nejde o hru.Ma svůj domeček jako bungr na stavění…tohle vznikne z ničeho nic, kdyz odkrývám mladšího sourozence, ktereho zavaluje taky, tak jde kousek dál a hrne další kruh ![]()
Ale když to udělal i s mojí návštěvou přáteli které zná (každého vzal za ruku a udělal z nich trojúhelník a stoupnul si do prostřed) tak už jen zírate…ani u toho nemluví…
Ono to nic nemusí znamenat vím
ale když to sledujete a vidíte to je to prostě zvláštní pocit.
Je to hra. Klidně se na to doptej - ne s panikou, ne s poučování, prostě ho nech se rozpovídat co to je a co to má dělat.
Ale není to žádný patologický příznak.
@Mouví A jak se zvládá vyjadřovat? Nedokázal by vyvětlit, proč to tak chce? Jako to s návštěvou je divné a já osobně bych to ani nedovolila. To začal jen tak rozmisťovat kamarády?
Asi bych to otočila do hry, třeba „zajíček své jamce? Tak jo, jdeme hrát“.
@Ou on k tomu nic neřekne…udělal to i v čekárně a sestra se hned na to ptala jak často to dělá…a že by to mohl být náznak autismu
@Mouví Ježiš, ta dnešní posedlost autismem
Dneska dělají autistu z každého děcka, které si nehraje, nebo se nechová podle nějakých blbých tabulek. Já myslím, že je to jenom hra, prostě se mu to z nějakého důvodu líbí. Kamarádčin malý si zase ze všeho dělal závory - našel si venku dva klacky a hrál si na to, jak se spouštějí závory, když jede vlak, pořád dokola. No a vyrostl z něho normální zdravý kluk. Snad každé děcko, které znám, má nějakou svoji hru.
@Froseth já posledla nejsem jen jsem chtěla říct že jak na to reagovala sestra…na naopak se tomu ani naklánět nechci nevidím důvod ![]()
@Froseth já posledla nejsem jen jsem chtěla říct že jak na to reagovala sestra…na naopak se tomu ani naklánět nechci nevidím důvod
@unuděná
@unuděná jojo prostě je vzal za ruku a začal si je stavět. Je na ně zvyklí nejsou pro něho cizí…do školy nechodí a díky Covi se tam ani po novém roce nedostane…tuhle říkanku hru nezná…
@Ou nic mi k tomu neřekne. Tak dobře se ještě nevyjadřuje, tak na otazku ani odpovědět nechce, i kdy by po zlem což není důvod nic nerekne…Nejsem hysterka jen mě prostě zajímá zda by měl někdo zkušenost nic víc
Můj synek zase jeden čas všechno rovnal vedle sebe nebo za sebe do dlouhých řad. Jak hračky - auta, tak pastelky, šampony na vaně, venku křídy, klacíky a kameny, doma boty,.. Všechno na milimetr seřazené. Jasný znak autismu
A taky je úplně v pořádku. Asi bych to úplně nějak neřešila, jako ho tahat na nějaké testy nebo k psychologovi, ale určitě ho sleduj, jestli se nepřidají nějaké další znaky. Si pamatuju sebe, jak jsem z něj šílela, když pořád rovnal a rovnal, ale naštěstí to byla taky jen hra
Uvidíš, drž se ![]()
@Mouví Já to nemyslela na tebe, ale na tu sestru. Asi jsem to špatně napsala, že to tak vyznělo ![]()
@Mouví píše:
@unuděná jojo prostě je vzal za ruku a začal si je stavět. Je na ně zvyklí nejsou pro něho cizí…do školy nechodí a díky Covi se tam ani po novém roce nedostane…tuhle říkanku hru nezná…
No a jak na to reagovali kamarádi, jak ty? Tohle mi přijde přes čáru, ale ne na diagnozu. Spíš jako proč by měli tví přátelé dělat to, co chce tvoje dítě?
Nezná zajíčku své jamce, tak by třeba znal kolo kolo mlýnský? To je fuk, prostě mu nějak převést tu „patologii“ do legrace.