Problémy s výchovou 10-tileté dcery

Anonymní
1.11.20 20:41

Výchovné problémy s dcerou, 10 let

Ihned na začátku se omlouvám za anonym, je to pro mě moc těžké a stydím se, že jsem asi jako matka selhala.

Máme desetiletou dceru, je jedináček a vždycky byla svá, od batolete. Je ohromně inteligentní, ale čím dál víc nás s manželem trápí její chování. Poznamenává naši rodinu a mi přijde, že je ta rodina už skoro v rozkladu, s manželem jsme skoro pořád v nervech, co zase bude.

O co jde? Největší problém máme asi s tím, že s dcerkou se prakticky není možné domluvit. Všechno jí musíme x-krát říkat, žádat ji o různé běžné věci ( např. ať si odnese nádobí po jídle do dřezu, nachystá aktovku apod.), jakoby sama neměla určitou sebekontrolu co, kdy, jak má udělat. Z toho pramení její vztekání, že po ní pořád něco chceme, nutíme ji dělat to, co ona zrovna nechce… no jednoduše, odmlouvá a chová se jako rozmazlený fracek, s prominutím. Můžeme po dobrém, po zlém ( dřív i dostala, ale před časem jsem se zařekla, že už se jí nedotknu, nikam to nevede) - vždycky slíbí, že půjde do sebe a NIC. Další den jsme tam, kde jsme byli.

Já se celkem držím, ale manžel už to nezvládá. Vůbec si s ní nerozumí, je z ní nešťastný. Vždycky říká, že by ji tak moc chtěl milovat, ale že ona mu to svým chováním znemožňuje. Například když už se manžel zklidní a chce udělatsmírčí krok a dát jí třeba pusu na dobrou noc a posedět u ní před spaním, ona je schopná mu říct, že teď nemá čas. Načež se on zase nervne. Podobných situací máme denně X. Ona bývá fajn, nemůžu říct, že ne - ale poslední dobou je to fakt výjimečně.

Stále je hodně dětská, hraje si na víly a tak - jenže jakmile vpluje do role, je schopná s tím " otravovat" i souseda, když ho potkáme na procházce - ten samozřejmě nechápe, o co jde. Cizí člověk ani nikdo z rodiny si s ní v podstatě nemá šanci normálně povykládat, vždycky začne omílat svoje témata. Jako by jí chybělo slušné chování, nevím. Proto ani nemá moc kamarádů, nikdo se s ní nechce bavit… Přitom ji k tomu slušnému společenskému chování vedeme, má v nás příklad… není třeba schopná nechat lidi domluvit, pozornost strhává na sebe… Je to hrozné, že to musím jako matka říct, ale stydím se s ní někam chodit, co zas vyvede.

Nechci, aby to bylo moc dlouhé ( už stejně je), tak budu kdyžtak rozvádět a reagovat v diskuzi.

Já se strašně bojím, že jsme špatní rodiče a nejsme prostě schopní vychovat dítě. Stydím se za to a jsem moc nešťastná, hlavně proto, že už nás to ovlivňuje jako rodinu a manžel už to vůbec nedává, je už radši v práci než doma.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1017
1.11.20 20:46

Psycholog…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.20 20:49
@samantafox píše:
Psycholog…

Neříkám, že mě toto nenapadlo. Pořád si ale říkám, že to musí jít i nějak bez zásahu další osoby. Zase nejsem moc zastánce letět k psychologovi s každým problémem, přijde mi že v dnešní době se jejich služeb nadužívá - samozřejmě pokud to bude nezbytné, půjdeme.

• Citovat
  • Upravit
7674
1.11.20 20:51

Určitě psycholog!!! Promluví s dcerou, s vámi. Poradí jak s ní jednat, mluvit. Neodkládejte to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
1.11.20 20:52
@Anonymní píše:
Neříkám, že mě toto nenapadlo. Pořád si ale říkám, že to musí jít i nějak bez zásahu další osoby. Zase nejsem moc zastánce letět k psychologovi s každým problémem, přijde mi že v dnešní době se jejich služeb nadužívá - samozřejmě pokud to bude nezbytné, půjdeme.

Toto není jen tak nějaký „problém“. Zasahuje vážně celou vaši rodinu a váš vztah k dceři. Neváhej a objednej se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Pro mě je psycholog potvrzením mého absolutního selhání.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Obě moje děti byly ve věku 10 let na zabití. :lol: Nicméně já tedy vyžadovala a vyžaduji stejně, aby si po sobě uklízeli atd. Nechtějí, prudí, blokace mobilu a hotovo. Funguje 100%. Chce to vydržet a dodržovat stanovená pravidla. Máte to asi složitější, že je jako jedináček nejspíš rozmazlená, ale zas nesmíte jí nechat skákat vám po hlavě..

• Citovat
  • Upravit
371
1.11.20 20:55

Od koho to fracek okoukal to “nemám čas”?

Asi jak jste ji vychovali, tak se chova? Nebo jste byli tvrdy a neustupny od pocatku?

Příspěvek upraven 01.11.20 v 20:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.11.20 20:56
@Anonymní píše:
Ihned na začátku se omlouvám za anonym, je to pro mě moc těžké a stydím se, že jsem asi jako matka selhala.

Máme desetiletou dceru, je jedináček a vždycky byla svá, od batolete. Je ohromně inteligentní, ale čím dál víc nás s manželem trápí její chování. Poznamenává naši rodinu a mi přijde, že je ta rodina už skoro v rozkladu, s manželem jsme skoro pořád v nervech, co zase bude.

O co jde? Největší problém máme asi s tím, že s dcerkou se prakticky není možné domluvit. Všechno jí musíme x-krát říkat, žádat ji o různé běžné věci ( např. ať si odnese nádobí po jídle do dřezu, nachystá aktovku apod.), jakoby sama neměla určitou sebekontrolu co, kdy, jak má udělat. Z toho pramení její vztekání, že po ní pořád něco chceme, nutíme ji dělat to, co ona zrovna nechce… no jednoduše, odmlouvá a chová se jako rozmazlený fracek, s prominutím. Můžeme po dobrém, po zlém ( dřív i dostala, ale před časem jsem se zařekla, že už se jí nedotknu, nikam to nevede) - vždycky slíbí, že půjde do sebe a NIC. Další den jsme tam, kde jsme byli.

Já se celkem držím, ale manžel už to nezvládá. Vůbec si s ní nerozumí, je z ní nešťastný. Vždycky říká, že by ji tak moc chtěl milovat, ale že ona mu to svým chováním znemožňuje. Například když už se manžel zklidní a chce udělatsmírčí krok a dát jí třeba pusu na dobrou noc a posedět u ní před spaním, ona je schopná mu říct, že teď nemá čas. Načež se on zase nervne. Podobných situací máme denně X. Ona bývá fajn, nemůžu říct, že ne - ale poslední dobou je to fakt výjimečně.

Stále je hodně dětská, hraje si na víly a tak - jenže jakmile vpluje do role, je schopná s tím " otravovat" i souseda, když ho potkáme na procházce - ten samozřejmě nechápe, o co jde. Cizí člověk ani nikdo z rodiny si s ní v podstatě nemá šanci normálně povykládat, vždycky začne omílat svoje témata. Jako by jí chybělo slušné chování, nevím. Proto ani nemá moc kamarádů, nikdo se s ní nechce bavit… Přitom ji k tomu slušnému společenskému chování vedeme, má v nás příklad… není třeba schopná nechat lidi domluvit, pozornost strhává na sebe… Je to hrozné, že to musím jako matka říct, ale stydím se s ní někam chodit, co zas vyvede.

Nechci, aby to bylo moc dlouhé ( už stejně je), tak budu kdyžtak rozvádět a reagovat v diskuzi.

Já se strašně bojím, že jsme špatní rodiče a nejsme prostě schopní vychovat dítě. Stydím se za to a jsem moc nešťastná, hlavně proto, že už nás to ovlivňuje jako rodinu a manžel už to vůbec nedává, je už radši v práci než doma.

Napiš mi SZ, jestli chceš. Na pár věcí se zeptám. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@Anonymní píše:
Obě moje děti byly ve věku 10 let na zabití. :lol: Nicméně já tedy vyžadovala a vyžaduji stejně, aby si po sobě uklízeli atd. Nechtějí, prudí, blokace mobilu a hotovo. Funguje 100%. Chce to vydržet a dodržovat stanovená pravidla. Máte to asi složitější, že je jako jedináček nejspíš rozmazlená, ale zas nesmíte jí nechat skákat vám po hlavě..

Jo, to my děláme… Plnění povinností vyžadujeme, trvám na tom a neustoupím - někdy jde hned a bez řečí, někdy odmlouvá a někdy vyloženě řve. Ale udělá to vždycky. Jsou dny, kdy funguje sama od sebe, to zase jo. Rozmazlená asi je, ale netuším, jak a kdy jsme to připustili. To mě hrozně mrzí.

• Citovat
  • Upravit
7674
@Anonymní píše:
Pro mě je psycholog potvrzením mého absolutního selhání.

Není to v žádném případě selhání. MOje sestra měla problémy s dcerou, tam ji vysloveně segra rozmazlila, já ji to říkala o malá že ji rozmazluje! Ona to vzala na vědomí až kolem jejich 6-7 let, psycholog ji pomohl jak v daných situacích jednat. Promiluvil s dcerou, pomohl jim. A u vás nemusí jít o výchovný problém, já nejsme zastánce toho že když je jedináček musí být rozmazlený!! rozmalené a rozežrané mohou byt i dva tři sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
1.11.20 20:58

Sousedka ma fracka jedinacka holku taky kolem 9-10 a to je sileny jak je ten fracek rozmazlenej :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.20 20:58

@Veru1987 A čím ji sestra rozmazlila? Třeba to dělám taky a nevím o tom.

• Citovat
  • Upravit
2882
1.11.20 21:01

Ahoj ;) tak teď se přidám a budu číst rady od ostatních. Mám to trochu podobné, ale uvědomuji si, že je to moje chyba. Dcera je nejmladší s dětí je mezi nimi velký věkový rozdíl. Dceři bude v listopadu devět. Je tedy hodně chytrá ve škole a oblíbená mezi dětmi, e doma neposlouchá přesně jak říkáš. kdyz po ní něco chceme buď nás nevíme nebo se vztekas, že po ní něco chceme, že ji nemáme rádi atd. Do konce se mnou i spí a prostě dokud nejdu spát tropi šílený scény, že vždy povolí a jdu s ní. Například včera večer chtěli starší děti ať se s nima koukám na film. Chytla záchvat vzteku, že jsem povolila. Vím, že chyba je ve mě, že jsem si rozmazlila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.20 21:01

Podle mě to na psychologa není. Teď jsem to četla dceři, taky deset let a smála se u toho, protože se dvou třetin to sedí na ni. Akorát moje dcera si nehraje na víly, ale na vlky a nosí vlčí ocas, jednou ho měla i venku. A nervy mám z ní větší já, než manžel. A opravdu mě nenapadlo, že by to bylo na psychologa. V kolektivu je normální, kamarádky má, učí se obstojně. Co je zavřená škola, je na zabití o něco víc než jindy. Musíme vydržet :) :kytka:. Jinak dcera není jedináček, má sestru i bratra, akorát těm už je 18.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML