Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Mám hromadu lidí, s kterými jsem si byla blízká, ale odvály je různé okolnosti. Když se s někým takovým náhodou - když se naskytne příležitost - po letech vidím, jsem moc ráda, i když třeba pak zase zmizí, protože udržování kontaktů na dálku nás často nebaví, mě teda rozhodně ne.
@safina píše:
Pro mě je sestřenice/bratranec poměrně blízká rodina. Některé jsem taky neviděla třeba 10 let, ale kdyby se mi ozvali, tak budu ráda a ráda je uvidím. Myslím, že to máme v rodině všichni nějak podobně. S některými se vídáme víc, s některými skoro vůbec, ale víme o sobě, jsme rodina, máme se rádi.
Pravda, jeden bratranec je vážně psychicky nemocný, tam by mi moc příjemné nebylo, kdyby si ne mě „pověsil“, ale nárazově ho ráda uvidím. Pokud není sestřenice podobný případ, nebo vyloženě špatná povaha, nechápu tvoje váhání - její rodič je sourozenec tvého rodiče, to se vůbec nestýkají?
Jsem úplně stejného nazoru
@unuděná píše:
Taky nechápu, proč jí nechceš vidět? Já bych se s ní klidně sešla na kafčo, pokecala. Když zjistíš, že o ní nestojíš, tak vyřešeno, když k sobě zase najdete cestu, tak jedině dobře ne? Přijde mi teda zvláštní nevidět 10 let sestřenici, ale tak tohle má každý jinak..
protože je podezřelé, že 37letá bezdětná sestřenice najednou projeví zájem - chce si na zakladatelčině miminu řešit svůj mateřský komplex
Já si teda nedovedu představit, že bych 10 let neviděla nějaký švy příbuzný, my se stykame i s tou nejvzdálenější tetickou.. ale to má kazdej jinak. Kdyby se mi nedko po dlouhé době ozval, tak pokud by předtím byly vztahy ok, ráda bych ho viděla. Ona ta tvá sestřenice nejspíš ve svém věku a bez dětí čili na to dítě než na tebe. A to si ty musíš rozmyslet, jak s tím nalozis. Buď ji můžeš odstrihnout a nebo si z ní udělat do budoucna hlídací teticku. Anebo se jen budete navštěvovat. Za mnou takhle chodila kamarádka, co hrozně dlouho nemohla otěhotnět. Vždy donesla deckam mini dárek, celej den se jim intenzivně věnovala, chodila s námi na výlety.. děti si užily, ona si užila, já jsem si užila relativní volno, protože daří chtěly všechno od tety, nějaká máma je nezajimala.. pro všechny výhodná situace. Teď už má svoje dítě a navíc se odstěhovala, vídáme se málo, ale píšeme si, oblazujeme se fotkami dětí, pořád jsme v kontaktu a na moje děti stále nezapomíná, i když už má svoje.
Zkušenost mám přímo doma. Takhle to má manžel. On se s bratranci neviděl od doby, kdy šel můj po devítce pryč do školy. Tak ani nevěděl, že jeden byl několik let kněz. A hlavně kolem těch jeho 15 let zemřela tehdy jejich babička a rodiny se rozhádaly pro dědictví a majetek, když kluci byli v pubertě. Vídat se a pravidelně navštěvovat se začalo, až my jsme si koupili hrubou stavbu v obci, kde žila ta jejich společná babička. To mojemu bylo nějakých 36 let a bratrancům 30 let, když jsme se tady potkali prvně. Takže od nějakých 15 let do 36 let mojeho se neviděli. Neměli o sobě vůbec zmínku. Ale teď k nám jezdí pravidelně na návštěvu i s dítětem. Druhého občas potkáme. Ten pracuje v Praze. Tak sem jezdí málo. Už není kněz. A ten první po rozvodu k nám jezdí ještě častěji. Naše děcka si rozumí. Já mu často chodím pomáhat na otevřené sklepy s jídlem do kuchyně. Všichni do vinohradu, když se sbírá. My jsme si nic neudělali. Není důvod si něco vyčítat. Ale rodiče mého muže blbě nesou, že se kamarádíme s tou části rodiny, kterou oni ani nepozdraví.
Takže na tvém místě bych kontakt navázala. Nebránila bych se tomu.
@stinga píše:
protože je podezřelé, že 37letá bezdětná sestřenice najednou projeví zájem - chce si na zakladatelčině miminu řešit svůj mateřský komplex
Vždyť ona ani pořádně neví, zda je bezdětná nebo ne
Jako fakt myslíš, že jí chce nějak brát dítě jo? To mě by spíš přišlo logičtější, že je třeba těhotná a vidí, že zakladatelka má prcka, tak skrz to chce navázat znovu kontakt. Nebo že když je na RD, má víc času.
Možná ta bezdětná sestřenice chce jen podpořit a utvrdit, že je čas pořád nebo si pobrečet, že ji to nejde.
@terysek427 píše:
Zdravim
Mám zajímavou otázku.
V dětství jsem měla skvělou sestřenici s kterou jsme se viděli minimálně 3 krát měsíčně a něco podnikali společně.
Pak se naše cesty rozešli každá jsme šla svojí cestou a pomalu 10 let jsem o ní neslyšela ona nehledala mě já ji ani jedna jsme neměla tu potřebu.Teď se mi narodilo dítě a sestřenice mě z ničeho nic přes facebook vyhledala do přátel jsem si ji dala ale přijde mi z toho co mi píše že by ráda přijela i na oslavy atd.
Vůbec nevím, jak na to reagovat viděla jsem ji naposled když jí bylo 25 let teď je jí 37 děti ještě vlastní nemá aspoň co vím.
K životu ji nepotřebují vlastně to pro mě je defekto cízi člověk když to řeknu hnusně s pěknou vzpomínkou na dětství ale nevím, jestli ji úplně chci do reálného života.
Jak reagovat??
Máte někdo podobnou zkušenost??
Nic jste si neudelaly, ne? Vzdyt je rodina, jednou budes treba rada..sesla bych se s ni a pokud by mi jako clovek sedla..sama pises, ze jste mely hezky vztah driv..
@unuděná píše:
Vždyť ona ani pořádně neví, zda je bezdětná nebo neJako fakt myslíš, že jí chce nějak brát dítě jo? To mě by spíš přišlo logičtější, že je třeba těhotná a vidí, že zakladatelka má prcka, tak skrz to chce navázat znovu kontakt. Nebo že když je na RD, má víc času.
Presne, ja taky navazala kontakt se vzdalenymi pribuznymi, kvuli dceri, aby nebyla odtrhla a mela moznist poznat i jejich deti a vubec vzdalenejsi rodinu, ted si dopisuji a obcas se vidame..
Ono je to celé zvláštní - sestřenice je přece dcera mámy/táty sourozence ne? To se nevídají ani s nimi? Proč tak náhlé utnutí kontaktu? Proč se ani jedna nepokusila navázat alespoň nějaký kontakt dřív? Proč obavy ze setkání? Však ji nemusí zvát hned na oslavu dcery narozenin přece ![]()
@unuděná píše:
Vždyť ona ani pořádně neví, zda je bezdětná nebo neJako fakt myslíš, že jí chce nějak brát dítě jo? To mě by spíš přišlo logičtější, že je třeba těhotná a vidí, že zakladatelka má prcka, tak skrz to chce navázat znovu kontakt. Nebo že když je na RD, má víc času.
Taky nevím jak na to přišla se 100% jistotou, já třeba na FB nedávám téměř nic a i kdybych měla 10 dětí, tak lidi co se s nimi nevídám, tak to nemůžou vědět ![]()
Já to teda vidím tak, že buď chce prostě navázat kontakt (zcela nevinně, jen ji asi info o zakladatelce na FB připomnělo, že se dlouho neviděly) nebo chce navázat kontakt jelikož je bezdětná a ráda by občas dítko pohlídala (beru to za sebe, jakmile se v rodině narodilo první dítko tak jsem hned nabízela hlídání a to jsem měla asi 15 let). Takže být zakladatelkou, tak se sejdu a uvidím co a jak. Případné občasné hlídání dítka přeci taky není špatné
Ač se to možná zakladatelce nezdá důležité, za rok si třeba vzpomene ![]()
Nekupujte nové, když z toho hned vyrostou!
V Bazaru pořídíte kočárky, oblečení i výbavičku. A až odrostou, prodejte je dál. Víc peněz a víc místa ve skříních.