Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@tetma
Myslela jsem pokud te to zajima a chces mi nejak poradit. Nerada bych se vnucovala
psalasjem v rychlosti, rozhodně jsem nechtěla napsat že se vnucuješ… ráda bych ti nějak víc poradila, ale bohu dík nemám s úmrtím rodičů moc zkušeností ![]()
Mám dcerku, které je 2 a čtvrt roku. Loni v srpnu jí tragicky zahynula maminka. Měla autonehodu a zemřela při převozu do nemocnice. Problém je v tom, že já ani nikdo z rodiny to nedokázal dcerce říct. Když se náhodou zeptá na mámu, říkám ji, že je v nemocnici. Chtěl bych jí to už říct, ale nevím, jak na to. Na podzim by už měla nastoupit do školky. Já bych jí nijak nechtěl ublížit, přesto vím, že se to jednou musí dozvědět. Omlouvám se za anonym, naše tragédie je příliš čerstvá.
Možná bych změnila místo, kde maminka je, až se příště zeptá. Třeba: „Maminka je v nebíčku“. a když se zeptá, co to znamená, tak můžeš říct, že ti, co se nevrátí z nemocnice domů jdou do nebe…
není to lehké, ale čím dřív, tím líp, hlavně, když půjde do kolektivu dětí, kde se děti mohou ptát
držte se!
@Aradhell píše:
Možná bych změnila místo, kde maminka je, až se příště zeptá. Třeba: „Maminka je v nebíčku“. a když se zeptá, co to znamená, tak můžeš říct, že ti, co se nevrátí z nemocnice domů jdou do nebe…
není to lehké, ale čím dřív, tím líp, hlavně, když půjde do kolektivu dětí, kde se děti mohou ptát
držte se!
Děkuji, už se mi to povedlo jí nějak říct. A jak, a zda vůbec, bys viděla poslední rozloučení? četl jsem o vypouštění balonku s heliem se vzkazy do nebíčka. Kde nám ale napustí balonky heliem?
@Anonymní píše:
Nejde o pohřeb, ani nic podobného. Jde o to,Děkuji, už se mi to povedlo jí nějak říct. A jak, a zda vůbec, bys viděla poslední rozloučení? četl jsem o vypouštění balonku s heliem se vzkazy do nebíčka. Kde nám ale napustí balonky heliem?
Co lampion stesti? Klidne bych ji schovala nejakou krabicku s vecma po mame, az bude vetsi, tak to oceni. Nejake fotografie, maminu vonavku, nejaky sperk, proste veci co mamu charakterizovaly a budou ji ji pripominat.
Jak se ti to nakonec povedlo ji rict?
@Anonymní píše:
Nejde o pohřeb, ani nic podobného. Jde o to,Děkuji, už se mi to povedlo jí nějak říct. A jak, a zda vůbec, bys viděla poslední rozloučení? četl jsem o vypouštění balonku s heliem se vzkazy do nebíčka. Kde nám ale napustí balonky heliem?
Jinak k heliu, zadej si to do googlu, da se normalne koupit
@Anonymní píše:
Rekla bych, ze v tomhle veku neni potreba posledni rozlouceni.Ale treba bych zavedla, ze pokud se dite na maminku bude ptat, zapalite si svicku a budete na ni vzpominat.Ale divim se, ze to neproberete s psychologem (bez male),urcite byste byl klidnejsi.
A urcite vysvetlit tak, aby dokazala odpovedet na vsechny otazky deti, primerene veku.Asi staci, ze maminka mela nehodu, byla v nemocnici, ale nepodarilo se ji zachranit, tak umrela a sla do nebicka.Ale to slovo umrela by asi pro ni nemelo byt nove, protoze se ji na to takhle muzou zeptat, tak aby ji to nezaskocilo.Ale fakt probrat s psychologem, jak na to.
@Aradhell píše:
Co lampion stesti? Klidne bych ji schovala nejakou krabicku s vecma po mame, az bude vetsi, tak to oceni. Nejake fotografie, maminu vonavku, nejaky sperk, proste veci co mamu charakterizovaly a budou ji ji pripominat.
Jak se ti to nakonec povedlo ji rict?
Ukázala na její fotku, a bylo to. Jen mě denně překvapuje, jak začíná mluvit, myslet. Možná ale ještě nechápe, co se děje. A máš pravdu, je ráda v kolektivu dětí. Trochu se ale bojím jejího nástupu do školky, jejích otázek na nebíčko, na mámu.
@jita22 píše:
Rekla bych, ze v tomhle veku neni potreba posledni rozlouceni.Ale treba bych zavedla, ze pokud se dite na maminku bude ptat, zapalite si svicku a budete na ni vzpominat.Ale divim se, ze to neproberete s psychologem (bez male),urcite byste byl klidnejsi.
Za psychologem jdu zítra, ale s malou. Jsem samoživitel s dítětem. Tak kam ji dát? Je na mě strašně fixovaná. Prý je to v tomto věku normální. Vždy, když se někam vzdálím, brečí. Pak odejdu, nechám ji někoho hlídat, je klidná. Vidím snad do její hlavičky?
@Anonymní píše:
Za psychologem jdu zítra, ale s malou. Jsem samoživitel s dítětem. Tak kam ji dát? Je na mě strašně fixovaná. Prý je to v tomto věku normální. Vždy, když se někam vzdálím, brečí. Pak odejdu, nechám ji někoho hlídat, je klidná. Vidím snad do její hlavičky?
Tak s malou, to je jedno.On uz si psycholog snad poradi. Preju at vam psycholog dobre poradi a at to s malickou co nejlip zvladnete.