Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme doma 2 měsíčního kojence a neusne dřív, než kolem půlnoci. V 8 vykoupu, nakrmím, občas usne. Ale za půl hodiny je vzhůru, plná života, kouká, občas kňourá, ale nespí. A tak to jde až do půlnoci kdy odpadne a spí až do šesti ráno, což je fajn, ale já tu nechci trávit večer houpáním a přemlouváním ať spí, protože já bych nejradši už šla taky spát.. Nic neudělám, vlastně je se mnou celý den nonstop
nějaká rada?
Tak u dvoumesicniho bych jeste neocekavala pevny rezim
Nicmene nemuze mit hlad?
Jeee, my mame trimesicni a ma totez od narozeni:-)
Usina kolem osme, po mensim brekotu v postylce, za pulhodku max trictvrte je vyspana a fit a chce zabavit, anebo jen koukat. Nekdy usne za hodku, jindy az kolem pulnoci a jeste pri noseni-jeci pak, kdyz uz je pretazena. rada si poctu, zadne z deti mi takhle nevymyslelo ![]()
A jeste mne napadlo pevne zavinovani…Muj druhorozeny to skorro az vyzadoval. Proste pokud nebyl zavinut, tak knoural, usnul na dvacet minut a zase knoural. Prebalenej, nakrmenej a furt knoural, pak jsem si vzpomela na porodnici a zavinovani a ono ejhle, spal jak dudek.
Co bříško, nebolí ji, nebo to může být nespavec (jako jsou moji dva raubíři) u prvního mi pomohla kolíbka většinou po hodinovém kolibání usnul, ale dcera ji nesnášela u ní pomohlo zase ježdění v kočárku po bytě a houpaní, nebo gymnastický balon taky hodně pomáhal ![]()
Vydržet…být ráda, že pak spí 6 hodin v kuse. U nás tehdy rvala i přes nošení do 22 h než usla a já jsem byla ráda, že vím kdy cca odpadne a bude pak spát.
Stridej se s partnerem pokud jsi unavená… dobré je si poslat odpoledne, když dítě spinka..
Tak dvoumesicni a pevnej rezim - to je vazne brzo.
Ja sem se u syna drzela pravidla, ze vecer po koupani (uz od narozeni) sem na nej mluvila tise, minimalizovala sem vecerni „hrani“ - proste vse co se odehralo po koupani uz bylo komorni a zustalo to tak az do rana. Nerikam, ze to je uni rada, ale u nas to zabralo.Asi, ptotoze sem se nezblaznila ![]()
Tedy krom toto sem zavinovala podle Karpa… ne vzdy chtel a pokud zavinut nebyl, tak spal podstatne kratsi cas.
Přes den spí, přijde mi, že dopoledne dohání večer. Pak spí míň, kolem té osmé začne být nepříjemná, spát se jí evidentně chce, ale prostě nespí. U kojení má otevřené oči dokořán, jak kdyby se bála, že něco prošvihne.
Hlad taky nemá, kojím jí za večer několikrát a moc toho nesní. Nebrečí, je hodná, ve vibračním houpátku v zavinovaččce se na mě tlemí, kňíká, ale prostě nespí.. ![]()
Jo a manžel si jí bere, já si vlezu do vany, včera jí po půlnoci spící odnesl do postýlky, pak vzbudil mě na sedačce a šli jsem všichni spát. Jinak by mi asi vážně hráblo.
Jo a odmítá dudlík.
Nechápu jak se mi to povedlo u prvního.. asi pravidelností? Prostě dopoledne kolem 9 jsme šli ven, nakoupit, popř. jeli k našim, spal cca do 12, najedl se, babi si s ním pohrála, a jeli jsme domů a prospal odpoledne. Vzbudil se, o půl 7 večer jsme koupali, najedl se, většinou u kojení usnul a v 19!! hod byl v posteli. Jsem hlavně večery tak potřebovala naučit, protože neelé 2 měsíce po jeho narození měla ségra maturák, a já chtěla alespoň na šerpování
.
Druhé dítko… od 6 pobrekává v posteli, v mé posteli, v 7 vylejzáme. Celé dopoledne ho mám na rukou já či otec, nebo v lehátku drndám, chvílema vydrží pod hrazdičkou. Usne na pár minut
Po obědě se už alespoň naučil spát v kočáru. Jinak doma usne a za chvíli řev, usne.. řev… zkusila jsem do postýlky a to koukal vyjeveně co tam dělá když není večer.
Tím že starší začal chodit do školy, jsou už večery lepší. Resp mám vypozorováno a snažím se prťouse tak udržet, do 17 hod aby spinkal, do cca 19 hod ho zabavíme jak se dá, koupání a nejdýl v 8 jde do postýlky. Zpívám staršímu, mladej usne sám (teda spí spolu v místnosti) třeba se chvíli plácá, ale usne. Uf.. aspoň něco.
Ale asi to chce prostě tu pravidelnost. Jak jsem se před dvěma týdny nakrkla že prostě po o nezabere pořádně a šoupla ho do kočáru, tak to vypadá že si prostě zvykl. Včera jsem ho uspala v korbě na balkoně a spal i když se nedrndalo.
@pikola Ty brdo, ty pises jako o te nasi!!! Taky dopo prospi, odpo uz min a vecer zacina ![]()
Moje dvoumesicni smradoska taky strasi dlouho, driv jak ve 22h neusne. Cely den spi a pak v 19h ozivne a ma koliku, rve tri hodiny a uspavam u prsa… uz jsem z toho dost KO
pevne zavinuti mi snese vylozene az kdyz uz chce spat, jinak to na ni nezabira :/
Starsi taky prvni tri mesice chodila spat v 22h, ale aspon byla hodna. Koukala, povidala.
Jo, v kočárku a autě spí, jen když se jede. Jakmile zastavím, nebo vypnu motor, je vzhůru.. My nějaký takový režim máme, většinou kolem druhé si chodíme lehnout spolu, někdy spí hodinku, někdy tři, ve dne není problém.. ale ty večery