Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.
Chtěla bych poradit co si myslíte o tom, kdyz malá mně spí stále 2krát denně. A pak v noci ne snad, že by nespala, ale často si sedí v postýlce a kouká. Myslíte, že to ma něco společnýho s těmi dvouma spánkami.
Ale také má občas noce, že nemůže spát a brečí já chovám minule už jsem nevěděla tak jsem jí šoupla do kočárku a houpala..mimochodem tak spínká i přes den. Ale to si myslím, že jsou zoubky pač to tak nák to trvá 3dny a pak zas 3dny klid. My totiž máme stále jen 4 zuby.
Já bych ji hrozně, ale vážně hrozně chtěla naučit spát a každou noc, když je takle pronošená tak říkám zítra..!! No a jako, když má radar a spí.. Také se mockrat uklidnuji v hlavě, že to jsou zuby..
Jáké máte rituály.. Třeba večer my v 18.00 večeříme no teda jen z teží, pač nic nechce. V 18.45 koupem zhruba ve 19.15 do postýlky. A pak tak nák 30minut trvá než usne já u ní děla si blázny..dělá hají potom se postaví a chychy posílá pusinky atd.. ![]()
Děkuji za rady a omlouvám se za román.
Rituály? No cca od půl roku ho v jeho pokojíčku uložím, dostane pusu, zhasínám, odcházím a dítě spí..podle mě čím víc rituálů, tím horší usínání
(někdy třeba čteme a tak, ale to nedělám, když leží, prostě v posteli se u nás jen spí)
Mám 14ti měsíční holčičku a spí ještě pořád nějdy i 3× denně…ale spinká pak i celou noc. Vstává v 7:30 dostane mlíčko a ještě tak na hoďku usne…jak kdy…pak chodí spát kolem 11:30 to spí někdy i 2,5hodiny no a dost často spinká ještě kole 17:00 pak má v 18:00 večeři jde se koupat…cca ve 20:00 dostává mlíčko a kolem 21:30 spí. ![]()
Já si nemyslím že by to noční buzení bylo ze spaní přes den…třeba ji opravdu trápí zoubky. Naše malá se taky v noci budí ale většiniu je to tím že se v postýlce hrozně mele a i přes mantinel se bouchá a to ji budí…ale vždycky když se posadí a kňourá tak ji pohladím znivu položím a ona hned spí dál…myslím že se ani nestihne úplně vzbudit že je v takovém polospánku. ![]()
Tak jsem se koukla a přesně od 15.m. jsem malou přestala kojit (kvůli dalšímu těhotenství) a zároveň začala spát 1× denně
,tak bych to možná už zkusila
!
Rituály máme asi takové, že okoupu po večerníčku, oblečeme pyžamko + plína, pak krupička, vyčistit zoubky, vybere si plyšáky a jdeme do ložnice - v mojí posteli jí dám spací pytel, pomazlíme se a budˇ si sama přeleze do své postýlky nebo usne v mojí a to ji pak do její přenesu nebo si tam někdy v noci stejně sama zaleze…od asi 20.30,kdy usne spí celou noc do 7
!
Rituál je u nás to koupání pak mlíčko a jde do postýlky…chvilku ještě blbne s taťkou u nás ve velké ale pak jde do svojí chvilku si tam ještě hraje a pak si lehne a spí…já už ji jenom přikryju ![]()
U nás teda za nočním „nespaním“ bylo spaní přes den. Dřív se malej budil mezi 5-6 na mlíko, pak usnul, vstával v 9, na půl 12 byl oběd a pak spánek a vydržel i tři hodiny spát a pak v noci tři hodiny kňoural, povídal si. Tak jsem spaní „ukrouhla“ na ráno do 8 a odpoledne max do 14:00, dřív jsem ho budila, teď se už v poho budí sám a v noci spí krásně celou noc od cca 19:00 do 5-6 na mlíko a pak do těch půl 8 nebo bez mlíka do 7 - 7:30
Já mám též 15 měsíčního a už měsíc nám spí celou noc (předtím jsem ještě 1× v noci kojila). Pochopila jsem, že má malou potřebu spánku a já jsem si pořád myslela, že musí spát přes den víc a večer chodit dřív a nutila ho do toho a on pak v noci neměl potřebu spát a hodně se budil. Vyřešila jsem to tak, že spí jednou denně a nechávám ho maximálně 2 hodiny (spíš ale 1,5 hodiny), pak vzbudím (pokud nevzbudím, bude se v noci budit-je vyspalej). Večer probíhá tak, že v 19,30 dělám kaši, pak se koupe, čistíme zuby, oblékáme (u toho říkám básničky, pohádku nebo písničky), pak jdeme do postele, kojím a u toho vyprávím co jsme spolu celý den dělali, pak dám pusu, uložím do postýlky. Pokud hned neusne, hladím po ručičce. Ve 20,30 spí. Vstává cca mezi 6,30 až 7,00.
Já také věřím, že je to společné s denním spánkem, ale malá vstává v pět a do 11.00 nevydrží a když jí dám v 9.00 tak mi pak nevydrží do večera.. Tak nevím jak to mám udělat..! Na dneškem opět koukala v postýlce ![]()