Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny,
potřebuji poradit nebo se jen podělit s ostatníma mamkama.
Můj syn (1,5 roku) je od malička závislý na mých vlasech..vždycky si s něma hrál a tím se uklidnil. Myslela jsem,že to časem přejde,ale už je mu 1,5 roku a stále si s něma hraje a už má dost síly,tak mě to i dost bolí,jak za ně tahá. Prostě když je moc unavený,tak se přijde mazlit a chce jen vlasy:( to samé i v noci..špatně spí a budí se,ale když si ho vezmu do postele,tak si hraje s vlasama a hned usne.
Máte někdo podobného „závisláka“? myslíte,že to přejde, nebo bych to už měla řešit? ale hrozně se vzteká,když ty vlasy chce a já mu je nechci dát.
Jo a panenku s vlasama jsme zkoušeli..nepomáhá to, nechce ji.
díky za rady..
neteř byla závislá na ušním lalůčku,když byla unavená nebo se mazlila tak ho každému žmoulala dělá to ještě teď a to jí je 6 let,já bych ho nechala,jen bych mu řekla že to třeba bolí,aby tě jen hladil,máme přibližně stejně staré děti dcera také miluje vlasy já je tedy nosím hodě v culíku,ale když už je mám rozpuštěné a zatahá tak jí to důrazně řeknu že to bolí,že budu plakat když mě bude tahat a že já jí přeci za vlásky taky netahám,ale hladím jí
Tak to neporadím, jen se přiživím a budu koukat, kdo má zkušenosti. My tedy máme problém jiný…při kojení mě Luky stále štípal, později jsem vždycky začla naříkat, že mě to bolí, ať si štípe sebe a on to začal dělat
Má na krku úplný flek, jak se pořád štípe do stejného místa. Už nekojím půl roku, ale štípe se při jakémkoliv pití a vůbec nemůžu najít způsob, jak ho přesměrovat třeba na žmoulání trika nebo cokoliv jiného, míň sebepoškozujícího ![]()
ahoj, moje dcerka mi zmoula vlasy uz od narozeni a jsou ji 3 ![]()
uklidnuje se tim, kdyz place, dam vlasy, je klid.problem je, ze je mam kratke ![]()
taky ji nechavam, lepsi nez kdyby si cucala palec ![]()
kdyz je unavena, sahne po vlasech a zmoula je, ja ji to delam taky, nekdy me tedy zataha,to ji razne reknu ze to maminku boli a prestane,ale jinak si myslim, ze na tom neni nic spatneho.
pouze kdyby tahal mu rekni ze to boli.ja ji postupne prevedla na plysovou hracku, kterou zmoula a usina i bez mych vlasu, trvalo to ale taky dlouho
Náš kluk má 3,5 roku a ještě s tím nepřestal. Jede nejvíc po mě, někdy po dcerce. Já myslím, že to jednou přejde. ![]()
Tahání bych si ale líbit nenechala.
Jsem teda mmch ráda, že se takových závisláků našlo víc. ![]()
Zdravím, dcera mě taky probírá vlasy, když pije mlíko, nebo když se v noci vzbudí. Jemně se jich dotýká a plyšáka odstrkuje.
Nechávám ji, ale kdyby tahala, tak jí v tom zkusím nějak zabránit. Asi se tak mazlí a užívá si blízkost. Dělá to jenom mě, případně sobě.
Ahoj,tak zrovna v této chvíli mě i můj malý tahá za vlasy,takže u nás je to to samé.Můdlá mi je skoro pořád,tahá i za jednotlivé vlásky,což děsně bolí.
A odpoledne,když usíná,tak mě taky prohrabuje vlasy,vytáhne ruku,a už jede.
Co s tím?nevím ![]()
Tak jsem ráda,že nejsme jediní,co tahají vlasy ![]()
Syn tahá za vlasy jen mně..stačí,kdysi si mě sedne na klín a hned automaticky vytáhne ruku nahoru a tahá ![]()
Už jsem uvažovala o krátkém střihu, ale nechce se mi do toho ![]()
Tak jsem zvědavá, jak ho to dlouho bude bavit ![]()
xmamka píše:
Zdravím všechny,
potřebuji poradit nebo se jen podělit s ostatníma mamkama.Můj syn (1,5 roku) je od malička závislý na mých vlasech..vždycky si s něma hrál a tím se uklidnil. Myslela jsem,že to časem přejde,ale už je mu 1,5 roku a stále si s něma hraje a už má dost síly,tak mě to i dost bolí,jak za ně tahá. Prostě když je moc unavený,tak se přijde mazlit a chce jen vlasy:( to samé i v noci..špatně spí a budí se,ale když si ho vezmu do postele,tak si hraje s vlasama a hned usne.
Máte někdo podobného „závisláka“? myslíte,že to přejde, nebo bych to už měla řešit? ale hrozně se vzteká,když ty vlasy chce a já mu je nechci dát.
Jo a panenku s vlasama jsme zkoušeli..nepomáhá to, nechce ji.
díky za rady..
Náš sice ne od mala, miluje moji „afinku“, když v poledne usíná, tak ji drží v ruce, když pije mlíko (na podzim mu budou tři), tak sedí na tátovi a já ležím a on drží moji afi. Přes den ji chce občas pohladit, když mu obouvám boty, hladí ji…
Já bych ti poradila asi to, že jak bude se chtít mazlit s vlasy, tak mu říct, že jemně, že chceš pohladit /vůbec neříkat slovo „netahej mě“- protože děti neslyší to ne, ale slyší tahej, tak tahá…). Nám tohle pomohlo na kousání, že jsem mu řekla - chci pusinku, pusinku…a on dal pousinku místo kousance.
Taky jsem měla závisláka na vlasech, při všech kojeních si hrál s vlasama, při usínání potřeboval moje vlasy. Vydrželo mu to dokonce i při přestěhování do velké postele. Byl to prostě takový jeho uklidňující rituál.
Mému synovi to vydrželo do 4 let, do doby než se narodila sestřička. Pak naráz už neměl zájem a je z něj velký brácha.
Pokud Ti to nevadí, neomezuje Tě to, tak bych mu ty vlasy nechala. Já jsem to měla ráda, byla to taková naše soukromá chvilka, tak jsem si to užívala dokud chtěl.Teď má syn necelých 6 ĺet a o pusu na dobrou noc musím skoro „žebrat“, a takový to byl mazílek ![]()