Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
chci si s klukama hrát a už nevím, jakou pitomost vymyslet, tak jdu pro radu?? Oni si sami hrát umí, ale chci něco, čím se naučí něco nového, nějak mi došla inspirace. Prostě je chci rozvíjet, zní to blbě, ale tím, že se musím věnovat i miminu, tak mám pocit, že se klukům nevěnuju dost, prostě, aby mě měli pro sebe ![]()
tak co je učit? zvuky zvířat je nějak neba, tělo už docela umí, jako oči, ucho, nos, pusa, noha, pupík..
jizvíková píše:
Ahoj
chci si s klukama hrát a už nevím, jakou pitomost vymyslet, tak jdu pro radu?? Oni si sami hrát umí, ale chci něco, čím se naučí něco nového, nějak mi došla inspirace. Prostě je chci rozvíjet, zní to blbě, ale tím, že se musím věnovat i miminu, tak mám pocit, že se klukům nevěnuju dost, prostě, aby mě měli pro sebe
tak co je učit? zvuky zvířat je nějak neba, tělo už docela umí, jako oči, ucho, nos, pusa, noha, pupík..
tak u nas frcia vezicky , a hladanie rovnakych farieb . kupili sme take vajicka a musi hladat kde je rovnaka farba,
teraz som jej dala puzzle , su to asi tri dieliky vzdy, mali to v akcii v lidlu .. to ju bavi ..
pocitame na pocitadle .. ak ma napadne nieco dalsie tak napisem ![]()
Dřevěné pexeso. Malej (15 měsíců) ho miluje. Dávám samozřejmě obrázky nahoru a on si hledá stejné. Nejdřív jsem začala tak s třemi motivy, postupně přidávám. Jak přidám nějaký noý obrázek, je to zas něco jiného a pořád ho to baví ![]()
Teda jestli už ho nemáte.
Taky sbíráme venku kamínky a pak doma vezmu PETku (klidně malou) a střídavě tam ty kamínky dáváme hrdlem. Musím ho teda hlídat, aby nestrkal i do pusy, ale taky ho to baví a na docela dlouho nás to zabaví. A rozvíjí se mu tím jemná motorika.
Nevím, jestli je to dostatečně poučné, ale nejčastějihrajem pexeso - hledá stejné obrázky, modelína, malování - kreslím a on hádá, co to je. Pakrůzné přelévání vody, strkání fazolí do různých otvůrků. Povídáme si pohádky a říkanky a on se postupně učí doplňovat známá slova.
Ahoj,
tak u nás je poslední dobou velmi oblíbené listování v časopisech a ukazování obrázků, to stejné s knížkama. Taky je konečně začalo bavit vkládání kostek, strkání malých předmětů do pet lahví, šroubování víček z čehokoliv. Dala jsem jim papírovou krabici od bot a v ní jsou kartičky se zvířátky, tak mi je ukazují. Skládají do sebe a ne sebe kelímky od jogurtů a jiné mističky, házení balonem. Ovšem na prvním místě je teď skluzavka, tu mají nově a jsou z ní totálně nadšení. http://www.maxikovy-hracky.cz/…m-s-vlhcenim
To pexeso je dobrý nápad, nějaké pořídím.
Líbí se mi dřevěné motorické hračky např. od firmy woody, eichhorn, tak se u nich zkus inspirovat.
u nás frčí vkládačky,kostky,hodně čteme,malujeme vodové omalovánky,teď jsem zkusila střihání a lepení a taky jí to moc baví,má plastové nůžky chvilku se snaží střihat ona a pak jí něco vystřihnu já ( koupila jsem obyčejné omalovánky,jako že je vymalujem,většinou to počmárá já část vymaluju a pak vystřihnu obrázek,ona na to napatlá lepidlo v tyčince,já to dám na barevný papír a ona přimáčkne,strašně se jí to líbilo,ted jsme koupili xylofon,házíme míčem,stavím bungr( ten se jí líbí je od ní alespon pár minut klid,nanese si tam všechny hračky )
jizvíková píše:
představa nůžek a lepidla a dvojčat je děsivá
jj jak které dítě a ještě když jsou dva(ted už vlastně tři),malá je hodně klidná a pokud se jí takto věnuji tak se vydrží soustředit hooodně dlouho,nestřídám činnosti po pár minutách,ale třeba po hodině,ale tak za zkoušku nic nedáš,jeden nůžky,druhý lepidlo a je to…
![]()