Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Chci se jen zeptat, od kolika let (měsíců) dáváte své dětičky k rodičům na noc? Malé je 14 měsíců a už na nás začínají babičky a dědové tlačit ať jim jí půjčíme na noc. Že prý si už musí zvykat, co kdyby jsme chtěli někam večer jít a tak… Nevím jestli to přeháním, nebo ne, ale já mám prostě pocit, že je na takové návštěvy ještě maličká. A ani jí tam vlastně nechci tak dlouho nechávat. Vím, že my jsme rodiče a naše rozhodnutí je jediné správné, ale zase jim nechci brát tu radost, že tam budou mít vnučku i přes noc. Co si o takových přespávacích návštěvách myslíte?
Od dvou nebo tří měsíců, už přesně nevím.
Žádný problém jsme v tom neviděli ![]()
Synovi je 20 měsíců a babička s dědečkem na mě tlačí, ať jim ho na noc nedávám
Tak ne že bych nebyla ráda, kdyby si ho vzali, ale nemám hlídací rodinu ani kamarády, takže byl pryč max. na procházku.
Když nechceš, nedávej..starší spal poprvý a naposledy u babi v 3 a 3/4. bylo to nutný, byla jsem s mladším přes noc v nemocnici..a zvládl to v pohodě, tak myslím že zvykání není potřeba pokud je vídá často přes den
Starší syn jezdí k našim 1 měsíčně na víkend od 6m. Mladšího ještě kojím (má 6m), tak u něj to ještě nebude ani honem ![]()
@Bekyn …od 5mesice a naprosto bez problémů
nevudim v tom take problen ![]()
Poprvý kluka hlídala večer moje mamka v 5 měsících (ale to jsem se vracela přespat k ní). Přs celou noc ho měla ve 13 měsících.
Tak já jsem poprvé nechala dceru u prarodičů teď o velikonocích na týden, ale jsou jí 3 roky. Dříve jsem tak nějak „nechtěla“ a i když jsme odjížděli, tak bych auto nejraději otočila a dceru odvezla. Syna necelých 18 měsíců jsem tam však nenechala a myslím si, že má času dost. A hlavně on je nyní „máma“ a jen máma. Takže i z toho důvodu bych ho tam nenechala.
Pokud byste chtěli jít večer někam, tak snad může být hlídání u vás doma. To mi přijde daleko lepší a to jsme snad nechali takto na večer na 3 hodiny hlídat tetu v necelém roce u dcery.
Jak tak koukám, tak to asi přehnáním… Nejspíš budu přehnaně upjatá matka ![]()
@Bekyn myslím, že přeháníš ![]()
Malému je 10 m, už asi 2× byl téměř celou noc s našima (já jsem se vrátila kolem 2 hodiny ráno). Za měsíc a půl jedeme známým na svatbu a to bude s našima sám celou noc a my přijedeme někdy kolem 11 ráno druhý den.
Neboj, prcek to zvládne. Určitě je to šikovná holka a ještě tě překvapí, že si to užije víc než čekáš.
Ad věta:
Vím, že my jsme rodiče a naše rozhodnutí je jediné správné.
podle mého názoru není správná.
Někdy jsou opravdu „zkušenosti nad mateřskou lásku“ - samo pokud se to netýká věcí jako párek půlročnímu dítěti, víc než osolené jídlo o něco staršímu, vožení nepřivázaného dítěte „jenom pár metru“.
Já bohužel mám obě babičky daleko, kdykoliv jsou v dosahu (tj. tak jednou za měsíc max), malého jim mileráda svěřím ![]()
Pokud to ty nechces, tak ji nech doma. Ja v tom problem urcite nevidim. Nase babicky hlidaji takto asi od 2mesicu. Deti jsou u nich radi, mnohem vic dovoli. ![]()
Ja kojim a jakmile si budu jista, ze se mala nebude v noci a rano pidit po koze posupajdi na noc k babicce, predpokladam, ze v te dobe ji bude tak ten rok a ctvrt/pul…