Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
vidím-li couvat auto z řady, automaticky zastavuju a čekám. I když mám přednost a ono by mě mělo pustit. Ale nevím, co se honí řidiči hlavou a jestli mě vidí, když si hlídá, aby předkem neštrejchnul auta kolem. Stačí předvídat a nespoléhat se na to, že mám přednost.
Matka by zasloužila proplesknout. I já byla svědkem podobné situace, u toho ona ještě čuměla do telefonu
Ženy si často myslí, že když mají mimino, tak najednou starší dítě (ale pořád ještě kolikrát batole) už je prostě „dost velké“ a musí se o sebe víc postarat. A pak to mnohdy končí tragicky. U nás tak do 5 let neexistovalo, že by dítě šlo přes přechod samo (vždy jsem je brala za ruku).
@Divná Bára píše:
@neumisa
Píšu : učit důsledně
Asi bude nutné učit i nácvik na přechodu
jojo, už to vidím… třeťáci si přitáhnou do školy kočárek s panenkou a budou s ním drandit po dopravním hřišti… no děkuju pěkně, toho se účastnit nechci. Stačilo by, aby matky používaly hlavu.
@neumisa píše:
@axlpolvidím-li couvat auto z řady, automaticky zastavuju a čekám. I když mám přednost a ono by mě mělo pustit. Ale nevím, co se honí řidiči hlavou a jestli mě vidí, když si hlídá, aby předkem neštrejchnul auta kolem. Stačí předvídat a nespoléhat se na to, že mám přednost.
jo, jo přesně proto jsem zastavila, Spoléhat se, že zastaví nebo si usurpovat přednost je bláznovství…ale auto couvalo dál a nešlo nic udělat…jsou lidé co nekoukaj.
Ja mam strach doted s kracejici 5-letou dcerou u silnice. Vi, ze na silnici chodit nema, ale uvidi kocku a nestesti je na svete. Takze ja mam z aut velky respekt. Vzdyt kolik deti takto zahynula pod koly aut. ![]()
@neumisa já zase dva dny zpátky parkovala (couváním), a tak vehementně si hlídala svou stranu, že jsem málem čumákem najela do auta zaparkovaného na druhé straně
A to jezdím dvacet let, bez nehod, hlídám si chodce, přechody, zrcátka a kdesi cosi. No a teď najednou nečumim ![]()
Prostě člověk není neomylný
@axlpol jak mohly autosedacky letet vozem, kdyz jsou pripasany nebo na isofixu?
predpokladam, ze jsi nejela uplne rychle ![]()
@axlpol
Při dešti nejsou bílé barvy na silnici vůbec vidět-pokud tam ještě vůbec nějaké jsou
Přechod má být bezpečným místem, já zastavuji témeř vždy. Ale často tam jen stojí dvě a povídají si, jistě to zažil každý kdo jezdí.
Pak tady byl ten nesťastný zákon: chodec má výhradní právo. Mnozí ani neví, že toto právo už dávno nemá
@neumisa píše:
jojo, už to vidím… třeťáci si přitáhnou do školy kočárek s panenkou a budou s ním drandit po dopravním hřišti… no děkuju pěkně, toho se účastnit nechci. Stačilo by, aby matky používaly hlavu.
Ach jo, to vypadá že jsi učitelka. Pokud se dopravní výchova učí pouze ve 3 třídě tak je to zoufalé. A co tatínci? Ty nechodí po přechodě?
@Euforia píše:
@axlpol jak mohly autosedacky letet vozem, kdyz jsou pripasany nebo na isofixu?predpokladam, ze jsi nejela uplne rychle
Mám v autě 4 sedačky, v jedné bylo dítě, další jsou volně (fixuje se pouze hlavovou opěrkou a pásem, když se v nich sedí) Isofix bohužel nejde použít, když jsou tři vedle sebe.
Rychlost cca 30km/hod, ale vycouvávala doslova před nosem (šíkmé stání, žádná auta okolo, kde jde při couvání vidět) prostě zpátečka a jela, bez podívání. Já byla už fakt blízko, takže dup na brzdy, ale couvala dál…i mě to překvapilo, tak ty sedačky letěly a to mám celkem „masivní“ sedačky Cybexy.
@Divná Bára píše:
Ach jo, to vypadá že jsi učitelka. Pokud se dopravní výchova učí pouze ve 3 třídě tak je to zoufalé. A co tatínci? Ty nechodí po přechodě?
učí se průběžně od 1. třídy, neboj. Děti skládají průkaz chodce a cyklisty. Tatínci zajisté po přechodu také chodí, ale nepamatuju, že by mi kdy nějaký tatínek strčil kočár pod auto.
Co tam máš dál?
@Takco píše:
Vcera situace na prechodu: máma s kočárkem a za ní do silnice vchází asi dvouleté dite, ale tak tři metry pozadu. Auto jede pomalu, dává mamince přednost. Jenže za řadou aut stojících u chodníku řidič nevidí, že ještě vyběhne prcek. Měli štěstí. Ditko, automaticky kráčející maminka i šofér. Nic se nestalo. Ale být blíž u přechodu a myslet si, že už se můžu rozjet, byla by tragédie na světě.
Shodou okolností včera přišel na silnici o zivot dvouletý chlapec. Napadá mě, jak se to mohlo stát?
Upřímně, toto je pro mě, jako řidičku noční můra. Snažím se předvídat, ale…
Když jsem šla s ditkem přes přechod, vždy šlo se mnou za ruku a to i přes to, že druhou jsem Vezla kočárek.
@axlpol píše:
jo, jo přesně proto jsem zastavila, Spoléhat se, že zastaví nebo si usurpovat přednost je bláznovství…ale auto couvalo dál a nešlo nic udělat…jsou lidé co nekoukaj.
Někteří couvající nekoukají, a někteří nevidí… Prostě občas se couvá na slepo, protože vedle je dodávka, SUVčko, kombík s tmavým sklem atd atd. Někdy couvajícímu řidiči nezbývá než prostě začít couvat (jasně, ne jako magor, bum zpátečka jeduuuu, pomalu, třeba jen malinko vystrčit kufr, ať je vidět, že chci vyjet) a věřit tomu, že narazí - spíš nenarazí- na řidiče, který prostě jen slepě nejede. Případně někomu říct, ať ukáže, ale často není komu. Já mám naježděno několik set tisíc km - bez nehod, nejsem kamioňák ani řidič z povolání. Můj chlap má mnohem víc naježděno, bez nehod. A co říkáme vždy: „Nejhorší je řidič bez fantazie“ = takže někdo, kdo prostě má v hlavě nahučený „zprava, zleva, 50km/h, hlavní, vedlejší, červená, zelená“, ale nesleduje provoz a nedomýšlí situace. Je to jako se vším. Mezi řidiči i chodci jsou slušní, chytří, předvídaví, ohleduplní… a pak ti druzí. A těch je bohužel víc…
Taky hrozně záleží, kde dotyčný bydlí a jezdí. Někdo, kdo má najeto 20km za týden do krámu, kde má obří parkoviště, nikdy nebude vyježděný a v každém průměrném provozu bude ve smrti.
Maminka, co tlačí kočár a má k tomu batole to má prostě složitější. Já jsem extra opatrná, takže já bych odrážedlo před přechodem pověsila na kočár a batole čapla za ruku nebo bych ho nesla těch pár kroku v podpaží.
@Divná Bára píše:
Já často spolupracuju se školkou. Kreslím různé pomůcky, pracovní listy, omalovánky, „výzvy“…a ted mám v hlavě udělat nějaké pracovní listy pro školku, kde by děti aktivně s rodiči označovali po městě přechody co jsou pro malé děti extremně nebezpečné (např. ty u křižovatek, v zatáčce nebo jeden máme na „stopce“, kde stojí na stopce řada aut, ale druhém směru stopka není, auta tam jezdí z hlavní dost rychle. Takže člověk vleze na přechod mezi stojící auta na stopce, uprostřed přechodu vykoukne, aby ho nesmetlo auto v druhém směru a snad přejde.
No a na takové místa by mohly formou omalovánky, výzvy atd upozorňovat děti ze školek a aspo symbolicky předat městu… aspon nějaká iniciativa, poučení dětí…než nic.
@neumisa píše:
učí se průběžně od 1. třídy, neboj. Děti skládají průkaz chodce a cyklisty. Tatínci zajisté po přechodu také chodí, ale nepamatuju, že by mi kdy nějaký tatínek strčil kočár pod auto.Co tam máš dál?
Já ano, neni nutné psát jen o matkách