Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Thomassss většinou přesně 2 hodiny
Zkoušela jsem zkracovat nebo klidně nechat jak dlouho chtěla ale žádný rozdíl
@Veru1987 píše:
tak já neasistovala nikdy… od miminka jsem ji nechávala si hrát samotnou, měnila hračky na hrazdičce atd… ale samozřejmě jsem si s ní i hrála, ne že by si jen sama hrála… ale hodně i sama. Nebo nasměrovala k lince kde vytahovala misky atd… donesla hračky kde já zrovna byla.. měla jsem vždy vytáhnuté nějaké hračky na 14 dní, pak je schovala a vytáhla jiné… a tak jsem to měnila různě… pořád to bylo jakoby nové…zabavila se u hraček vždy na 15-30minut…a já něco udělala a pak vymyslela pro ni jinou zábavu… ve 18m ve dvou letech už dostala hadru a „utírala prach“ a byla mooc důležitá jak mi pomáha
Nezlobte se, ale přijdete mi ten typ, co jede „já to dělám takhle, moje dítě je takové…kdyz to budete dělat stejně, bude to fungovat i na vaše dítě“, jenže takhle to vůbec není. Pardon, jen můj názor… Dělala jsem to samé a stejně prostě vyžaduje kontakt, některé děti si hrají samy, některé ne, stejně jako některé mluví v roce a některé ve třech atd atd.
@Slečna Ferka píše:
Souhlas. Tělo se vyvíjí, mozek začíná fungovat jinak a prostě dítě udrží v běhu. Pokud jde o spánek, snaž se co nejvíc respektovat dceru, jak ona bude chtít odpadnout.Obecně bych se večer snažila ne uspávat, ale prostě mít klidný režim: dát si jídlo, vykoupat, číst knížku, třeba stavět kostky nebo tak, ale v tlumeném světle, pomalu, v klidu, třeba v pyžamu, aby to dítě chápalo jako předstupeň před spaním. Základem je nedělat to proto, aby si TY odpočinula, ale proto, aby DCEŘI bylo příjemně; nebýt vnitřně podrážděná, že zase ještě pořád nespí a Ty už toho máš plné zuby… Samozřejmě se to lépe řekne, než udělá (já si ještě tu frustraci z nedostatku spánku taky pamatuju!), ale pomáhá to.
Moje dcera třeba od půl roka věku chodí spát v devět. Jak já záviděla maminkám, které v půl šesté koupaly, v šest dávaly poslední mlíko a v půl sedmé uspávaly… U nás to prostě nešlo. Čas pro sebe mi samozřejmě taky chyběl – hlavně proto, že přes den dcera spala max. třikrát hodinku, z toho jednou v kočárku za nepřerušované chůze, a tudíž já jsem v těch devět odpadala taky
Btw. Během dne, když spí, si s ní nemůžeš lehnout? I hodinka odpoledne hodně pomůže…. Ale myslím, že to prostě jinak nejde, než na sebe zapomenout. Není to napořád, ono se to zase srovná.
Co ja bych dala za tak uzasne pohodove dite
Takova je az nase ctvrta a ja si tu pohodu neskutecne uzivam. Az na usinani po 22. a vstavani pred 7, nekolik nocni mych kojeni, uz je ji 15 mesicu. Ale to je fakt pohodicka oproti starsim. Navic s prvnimi tremi jsem nemela temer zadnou pomoc manzela, od babicek nulovou.
Takze zakladatelko, jak uz pisi holky vyse, smir se s tim. Pres den zkus spat s malou, pokud nespi jen v jedoucim kocarku. Manzel muze chvilku pomoct po prijezdu z prace.
@MichaelaKr01 u nás se osvědčilo neposlouchat dobré rady, co jak kdo dělá, ale trochu experimentovat. Poslouchala bych potřeby dítěte, ale taky svoje - máma nemůže být otrokem nebo zombie. Takže si klidně představ, jak by měl vypadat váš ideální režim a pomalu zkus měnit čas usínání, délky bdělých oken. Ono, když to nepůjde, tak to budeš vidět už po pár dnech, tak pak můžeš změnit plán tak, aby byl vlk sytý i ovca celá. Plus teď bych večer zkusila zatemňovací žaluzie. Tak co sleduji, u spousty dětí to udělá veliký rozdíl. A večer bych dítko nemilosrdně dávala tatínkovi - taky potřebují strávit nějaký čas spolu. Hodně zdaru
.
@Veru1987 píše:
tak já neasistovala nikdy… od miminka jsem ji nechávala si hrát samotnou, měnila hračky na hrazdičce atd… ale samozřejmě jsem si s ní i hrála, ne že by si jen sama hrála… ale hodně i sama. Nebo nasměrovala k lince kde vytahovala misky atd… donesla hračky kde já zrovna byla.. měla jsem vždy vytáhnuté nějaké hračky na 14 dní, pak je schovala a vytáhla jiné… a tak jsem to měnila různě… pořád to bylo jakoby nové…zabavila se u hraček vždy na 15-30minut…a já něco udělala a pak vymyslela pro ni jinou zábavu… ve 18m ve dvou letech už dostala hadru a „utírala prach“ a byla mooc důležitá jak mi pomáha
Nelze než zopakovat. Měla jsi to fajn, že Ti to fungovalo, ale opravdu to tak nejde u všech dětí.