Dítě nebo VŠ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
114
22.4.14 15:43
@blumen píše:
Urcite bych si udelala aspon bakalare, prinejhorsim muzes jit na statnice s briskem. Vek 35 u chlapa nic neni, tri moji kamaradi se stali otci ve 38 poprve a moc jim to prospiva :-) tech par let uz neni rozdil, pokud je ochotny pockat s tebou

Na státnice s bříškem bych nedoporučovala, ten stres kolem zkoušek miminko hrozně zatěžuje, není to dobré. Sama jsem to tak měla a nakonec státnice musela kvůli špatnému nálezu odložit, abych předčasně neporodila. A to jsem se ani ve stresu necítila, přesto se to hodně projevilo na děložním čípku, měsíc potom, co jsem státnice odpískala jsem zase byla v pořádku. To vážně není ta nejlepší varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
22.4.14 15:44

Udělala bych si Bc., zbytek zkusit dálkově, když to krachne, budeš mít aspoň něco…za mě si teda nedovedu představit, že bych byla vykulená z prváku vš a do toho měla doma dítě, případně dělala prvák a do toho blila do záchoda a měla těhotenskou „spavou“. Hlavně ve 20 bych se nezakopala doma na mateřské :think: nejsem žádný pařmen, ale byla to super zkušenost, člověk si užil trochu volnosti a zodpovědnosti sám za sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
22.4.14 15:45

Za mě nejdřív svatbu a pak až dítě :oops: :lol: :mrgreen: Dítě místo školy bych klidně brala - školu jsem neměla ráda a tak jsem na výšku ani nechtěla, šla jsem hned po maturitě pracovat :) Takže kdybych to měla brát podle sebe tak práce - svatba - dítě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.4.14 15:46

@Andrea.W šla bych do školy a o dítěti neuvažovala - hele, je Ti teprva 20, chlap je taky ještě mládě. nechápu, kam třeba spěchat - bc máš na 3 roky - pak uvidíš - zbytek můžeš dodělat nebo taky dodělat s mládětem v podpaží - když se chce, jde všechno. Ale evidentně váháš, tudíž to dítko odlož.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1188
22.4.14 15:47

@Andrea.W Ahoj… Tak já jsem byla úplně stejné situaci :).. je mi 21 a mám podanou přihlášku na VŠ a teď jsem ve 3 měsíci.. Doufám, že to všechno zvládnu, ale určitě nebudu první a poslední :)
Takže za mě si myslím, že to jde oboje dohromady když se chce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85320
22.4.14 15:57

@Janitschka aha, tak tim padem mimco az po statnicich. No my se ted o miminko snazime a rada bych to na konci spojila se zkouskou, ale ono zalezi, jak moc stresujes… ja jsem pred zkouskama spis klida a myslim, ze brisko k tomu jeste prispeje, uvidime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
22.4.14 16:05

Já jsem se vdávala hned po maturitě (bylo mi 19) s tím, že prioritou je vysoká škola. Manžel je taky starší a plně mě podpořil. Loni jsem vysokou dodělala (VŠCHT) a na podzim jsem zkusili miminko. Nyní je mi 26, jsem ve 20.tt a manželovi skoro 41. Pokud máš možnost studovat, studuj. Jestli ne, vrhni se na rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
22.4.14 16:52

Tak jestli rodinu chceš, tak bych do toho šla. Pokud si chceš udělat VŠ, tak si ji uděláš i s dítětem, dětmi. Vím o čem mluvím, bakalářské státnice jsem dělala se skoro půlroční dcerou a magisterské státnice už se dvěma. Nebudu lhát, že to bylo jednoduché, ale zvládla jsem to, protože jsem chtěla hodně moc obojí. Učila jsem se a hlavně psala práce po nocích. Opravdu jsem v té době nevěděla, co je televize a emimino jsem objevila také později. Nemám pocit, že bych ošulila školu, děti nebo domácnost. Zpětně si říkám, jak jsem to mohla zvládnout, ale když člověk chce, tak to jde. Normálně jsem měla denní studium, protože můj obor nebyl dálkově a měla jsem individuální studijní plán a z toho důvodu bych s mimčem počkala aspoň do druháku, protože u nás by individuální studijní plán v prváku nedali. Žádné extra hlídací babičky nemám, prostě když jsem potřebovala do školy, tak si vzal manžel dovolenou a jezdil s kočárem po městě, takže se nám taky stalo, že jeden rok neměl vůbec žádnou dovolenou vkuse, protože to padlo na moje studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
22.4.14 17:06

Pokud jde o svatbu, přítel už se několikrát zmínil, že by si mě chtěl vzít :)ale nějak obzvlášť se do toho ještě nehrneme. A pokud jde o disco nebo nějaké plesy, na to mě nikdy moc neužilo.. :D vždy jsem raději poseděla v klidu s rodinou, nebo přáteli:) musím říct, že nepatřím mezi klasické dvacítky :D právě si říkám, že kdybych chtěla studovat nějakou vysokou, která by byla volnějšího typu, asi by to šlo skloubit, ale jsem přihlášena na obor psychologie, kde se dá zařídit kombinované (dálkové) studium až na magistra. Bc je prezenční. Plus po mgr. ještě 5 let atestace, takže to asi nebude úplně procházka růžovým sadem :( ach jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
22.4.14 17:13

@Andrea.W Pokud je to studium, o které stojíš, šla bych rozhodně nejdřív do něj. Ale přijímačky jsou tam orý dost maso, tak možná ti to pomůže v rozhodování. :lol: Ale přeji ti spíš přijetí, ono to dítě pak stejně přijde samo, až to nebudete čekat. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1416
22.4.14 18:31

@Ali-Ali jo, pocitam s tim a doufam, ze babicky pomuzou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
22.4.14 18:32

To si musíš rozhodnout sama, já měla první dítě v 21 (narodil se ke konci druháku vš). Státnicovala jsem s ročním dítkem a těhotná. Dala jsem si rok pauzu, při které jsem ale nelenila a doplňuju si praktické zkušenosti. Teď se chystám k přijímačkám a chci pokračovat dál. Mně to takhle vyhovuje, někomu třeba ne. Já bych neměnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
22.4.14 22:29
@blumen píše:
@Janitschka aha, tak tim padem mimco az po statnicich. No my se ted o miminko snazime a rada bych to na konci spojila se zkouskou, ale ono zalezi, jak moc stresujes… ja jsem pred zkouskama spis klida a myslim, ze brisko k tomu jeste prispeje, uvidime.

Já třeba taky neměla pocit, že jsem ve stresu, ale doktorka byla docela nekompromisní. Jedna známá taky měla státnicovat těsně před porodem a nakonec porodila o dva týdny dřív císařem, taky tomu ten stres mohl přispět. Ono je taky rozdíl, jestli jsi ve 4. nebo 9. měsíci. Já měla naplánovaný, jak hezky otěhotním během posledního ročníku, jenže jsem otěhotněla hned, nejdřív mi bylo pořád špatně a neměla jsem náladu se učit a pak už jsem vůbec neměla náladu se učit. Diplomku jsem dopsala den před porodem :) Ale zase musím uznat, že přijít na zkoušku nebo státnice s břichem taky není od věci, všichni jsou na tebe hodný, abys jim tam náhodou nezačala rodit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
22.4.14 22:38

Já bych se určitě přihlásila na VŠ, vydržela alespon rok a pak se případne začšala snažit o díte. Človek taky nemusí otehotnet hned, že… Hlavne budeš videt, jestliu te vubec ta škola baví atd. Všechno se naplánovat stejne nedá a ono se to nejka vyvrbí samo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
23.4.14 10:49

..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová