Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potápí se vaše děti v přírodních vodach (rybniky, jezera, piskovny…)? Můj predskolak se potápí moc rád, ale já mám z toho vždycky obavy, kdyz si představím, co všechno tam je za prvoky, bakterie nedej bože améby. Zase mu nechci bránit v něčem, co ho baví, tak zjišťuji, jak to máte vy. ![]()
A to je tam jen při potápění? Kdyby se nepotapel, tak tam prvoci nebudou? Ach jo. To bude fakt hustý, do září.
Zavřela bych ho doma, aby nic nechytil. Nechápu ze hi necháš takhle koupat.
@Pmmm Tak když ho pustíš do rybníku plavat, tak v čem je rozdíl?
Jako děti jsme se koupali téměř ve všech vodach a několikrát jsme se i parádně nalokali.. Všichni jsme zdraví a nic nám neupadlo ![]()
Několik předchozích generací se koupali jen v přírodních vodách a nic se nestalo. Pochybuji, že se koupete v úplném brčálu. Pokud dítě odněkud mělo byť i kožní reakci, asi tam znovu nejdete.
A tys nikdy neplavala v rybniku? Jakej je rozdil mezi plavanim a tim, ze se tam potapi?
Tak vzhledem k tomu, ze jsme narod pani radove, co nepotapi hlavu, tak zakladatelcin dotaz chapu.
Zakladatelko, neresila bych to. At se potapi, kdyz ma z toho radost.
Osobně tě chápu. Nelíbí se mi to a mám z toho špatný pocit. Jako dítě jsem odmítala do podobné vody vlézt a dodnes nelezu, protože okamžitě se mi rozjedou různé problémy.
Syny nechávám. Resp. mám problém jen u syna, co má ekzém a trpí na uši. Ale nechci mu kazit dětství. Naopak je tam tahám, protože ti moji rozcapenci se koupali zatím jen v chlorovanych bazénech a podle mě toto k dětství patří.
Přiznávám, že mi vadí taky víc potápění, než obyčejné plavání.
My tam nechodime vubec. Ale v bazenu na zahrade nebo ve meste se potapi. Ted maji oblibu stojky a kotrmelce pod vodou, dat si bryle a plavat pod vodou. Ale ja sedim u bazenu nebo jsem primo ve vode, vidim je. Dela to druhy rok i nejmladsi. Taky je ted predskolak. On umi plavat, ze 3 sezony po sobe jezdil ve skolce na kurz plavani. A naucil se.
V te spinave, prirodni vode bych taky mela strach.
Vzhledem k tomu ze letos zacla nase skoropredskolacka konecne plavat s hlavou normalne nad hladinou, predchazely tomu pochopitelne loky a loky spolykany vody kdekoli, more, bazen, piskovna, rybnik. Takze na to, aby se do ditete dostala hnus voda, se vubec nemusi planovane potapet ![]()
Pokud v tom nejsou sinice nebo tam zemědělci nevyklopili náklaďák močůvky, v kterýchžto případech byste si znečištění asi všimli, tak nevidím problém. Normální trénink imunity.
Když si vezmu, že my jsme celé dětství okurky ze zahrady oplachovali u dědečka v sudu (dešťovka prokládaná komáry) a rovnou konzumovali
Div, že nejsme dávno mrtví, že ![]()
Myslím, že lidi ani děti nejsou z cukru. V rybníku žije spousta živočichu, kolik myslíš, že by jich přežilo například ve chlorované vodě? Za mě pořád lepší trochu kalná voda, než chemie. Nevím, v čem je problém.