Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedávno jsem četla knížku Dítě na vlastní pohon a autor jako stěžejní pro spokojený život dětí považuje podporovat je v tom, co je baví a co jim jde. Nechci te´d vůbec říkat, že mi holčička měla mít v budoucnu nějaké problémy, naopak, navíc to opoždění může být opravdu maličké a v běžném životě nepostřehnutelné. Ale občas mám pocit, že my rodiče se snažíme děti zbytečně cepovat v oblastech, co jim tolik nejdou, a zanedbáváme to, co jim dělá radost. Pokud je dcerka tanečně nadaná, extrovertní a přátelská, rozhodně bych ji v tomto podporovala, v budoucnu může třeba učit děti tancovat v nějakém DDM nebo tak něco ![]()
@Menton píše: Více
Řekla bych že velmi. Je to klinická psycholožka. Odmítla jsem psychologické vyšetření v PPP, protože dceři nerozuměli a neuznali ji odpovědi. Řešila jsem s pediatrickou a ta nam dala žádanku ke klinické. Řekla bych že je opravdu zkušená a precizní, netlaci, test nám rozdělila na 2 termíny. Dokonce pro jistotu chtěla zkusit ještě jiný typ, aby se ujistila. Výsledek se dozvíme příště, ale vypadalo to podobně.
@Anonymní píše: Více
To vyšetření bych brala jako informaci, měla by vám i poradit, jak pracovat v budoucnu, jak v pubertě.
Zatím bych podporovala v tom co jí baví, pokud je prakticky zaměřena a má koníček, tak to je perfektní. Ať má hlavně místo a činnosti, co jí baví a má možnost zažít nejde úspěch.
Uvidíš jak v budoucnu.
Brácha má syna s LMR a šel nakonec na praktickou ZŠ i ucnak má paragrafovy. Ve finále dělá vedoucího směny pro jedno oddělení v nejmenovaném hypermarketu v Praze, bydlí sám. Nepoznáš na něm nějaký rozdíl.
Obavy chápu, já mám dítě s VD a taky mi často litá hlavou co jeho budoucnost ![]()
@ka2ka píše: Více
Přesně tohle mě napadlo. Když si vzpomenou na kolečko. SPEC a psycholog v první třídě a kde je dneska v páté, tak neuvěřitelný rozdíl. Jediný, kdo ho odhalil správně byla školní speciální pedagožka. U psychologa pro diagnózu jsme byli až na konci druhé třídy a ten mi sám řekl, že to co ho brzdí, je možnost to co má v hlavě formulovat ústy. Proto bych se na to vyšetření úplně neupinala.
@Menton ta holčička je chytrá, šikovná, komunikativní, nebojí se dětí, myslí jí to jediný problém má s mluvením tak bych si došla ještě jinam k mudr ![]()
Ano slyšela jsem už o tom, že se to lehce zamění. Ale u VD není příznak snížený intelekt, což dceři vychází. Logické myšlení má oslabené. Také mě ale napadlo, že se pouze neumí vyjádřit, ale nevím. Bylo mi řečeno že v první třídě tyto děti ještě nemusí mít takový problém, že se to ukáže později. Násobení, dělení atd..
hele uvidíš pokud se neumí vyjádřit tak v tom je velký problém, my byli u skvělý psycholožky která si s ním hrála a různě tvořili a kdoví co dělali takže to že se neumí vyjádřit odhadla asi dobře, VD by ještě poznal i klinický psycholog
, ale ono je to jedno stejně ukáže čas co zvládnou nebo ne
Samozřejmě. Já se diagnóze LMR nebráním, od té doby co před rokem vyšla hraniční, jsem se na to v sobě musela stejně připravit, že to tak může ještě být. Psycholožka je skvělá, důvěřuji ji. Sama řekla, že si chce být stoprocentně jistá, že nad dcerou hodně přemýšlela, proto zvolila ještě jiný typ testu inteligence, výsledky ještě nevím, ale raději s tím počítám, a vážím si její preciznosti. Zajímalo mě pouze, jaké tyto děti jsou, jak odrostou
, člověk je najednou zmatený. Děkuji všem za vaše zkušenosti a komentáře, moc se mi ulevilo. Holčičku si vypiplávám a budu dál, zvládneme to
všem v podobné situaci přeji mnoho sil ![]()
ještě mě napadlo, možná úplně mimo, pokud špatně mluví, zkuste si sehnat doporučení na orofacionální rehabilitace, u syna se nepřišlo na to že má částečně ochrnutou tvář a svaly, nebylo to vidět, tohle hodně pomohlo, cvičí se i jazyk tak nad tím popřemýšlej, jsou i videa na youtoubu
Nikdy jsem o tom neslyšela. Určitě si zjistím více, děkuji ![]()
Osobně v rodině nikoho nemáme ale měla jsem na základce spolužáka. Byl také po těžkém porodu a resuscitován. Nevim jestli měl přímo diagnózu LMR ale řekla bych že ano. Byl pomalejší. Měl vadu řeči (hodně koktal, ale časem se to dost zlepšovalo) se školou měl potíže, byl dislektik, disgrafik. Hodně se snažil ale matika, fyzika to mu neslo. Propadl v 5 třídě to se dostal do naší tridy. A pak znovu v 6, základku vyšel v 8 třídě. Dostal se na ucnovsky obor. Byl hodně manuálně zručný šel na klempíře. Je OSVČ (počítám že tam mu někdo pomáhá s fakturacemi a účetnictvím. To by asi sám nedal) má manželku dvě krásné zdravé děti. Dělá jednu zakázku za druhou a má se docela dobře. Jako řemeslník se není čemu divit. Každopádně je to milej, šikovnej, v kolektivu oblibenej kluk. Protože chodil na vesnickou základku kde jsme se skoro vsichni znali od plenek tak nikdy nebyl šikanován ani se mu nikdo kvůli koktani extra neposmíval. A když tak mu to bylo hodně rychle od nás ostatních vysvětleno. To bude asi potřeba ohlídat, aby ji nikdo třeba nějak nevyužíval, nenavadel k nějakým hloupostem nebo neposmíval se. Ale jinak pokud se vy jako rodiče srovnáte s tím že inženýrka z ní nebude tak může žít úplně normální život.
@Vladusxx píše: Více
To je skvělý, děkuji
. Ing. z ní opravdu nepotřebuji
stačí mi, že bude šťastná
, že bude mít jednou děti a že bude v pořádku.
Jak se říká, nejhorší je, když člověk začne „googlit“
.. po napsání LMR do vyhledávače, se mi opravdu neudělalo dobře, co jsem se dočetla.. proto jsem založila tuto diskuzi. A hrooozně moc mi pomohlo co jsem si od všech přečetla
teď už vím, že nic není tak horké, jak se na první pohled zdá. ![]()
A já můžu jen a jen doporučit neurovyvojovou terapii.
Klidně mi napiš SZ, je to náročný..
V první třídě mi SPEC kluka pomalu posílali do praktické školy…