Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Promiň, praktickou zkušenost nemám, třeba ti tady holky poradí.
Můžu se zeptat, jak se ta LMR projevovala dřív, ve školce? Všimla sis něčeho neobvyklého, kvůli čemuž jste šli na vyšetření?
Určitě bude v pohodě. Možná bude třeba pohlídat, aby ji někdo nepodvedl, ale zvládnete to.
Bude mít normální rodinu i práci, i když možná ne jako vědkyne.
@Judy Hopkava píše: Více
Ve školce ještě žádný příznak nebyl, kromě vady řeči. Ale opravdu silné. Začala mluvit až ve 4 letech, a to tak, že jí nikdo kromě mě nerozuměl. Lepšila se rychle, ale oproti vrstevníkům mluvila pořád nesrozumitelně. Jiné potíže ve školce nebyli. Do PPP na předškolní zralosti jsme byli odeslání pouze skrz řeč.
Nic méně je asi důležité říct, že dcera byla oživována po CS, těžký protahovany vyvolávaný porod po termínu, s akutním CS a hypoxii. Doktorka mě uklidňovala, že těchto dětí má hodně, a jsou v pořádku. No a teď ve škole se začíná projevovat problém v logickém myšlení. Jinak vesměs pořád vše zvládá, jen pomaleji.
@jita555 píše: Více
Děkuji za povzbuzení
právě tohle je pro mě vnitřně důležité. Mít naději, že má šanci mít normální práci a jednou založit svoji vlastní rodinu.
Mám syna, skoro 8 let… taky bylo podezření na mr nebo vlastně pořád je. Dřív Nebyl vyšetřitelny, nedávno mu diagnostikovali hraniční autismus a má teda těžší poruchu řeči.
Psycholog zatím řekl, že je v pásmu nižšího průměru, bude ho dál ještě vyšetřovat.
Chodí do třídy pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami…zde to zvládá výborně, je i napřed. Šel tam hlavně kvůli autismu, nesnáší velký kolektiv a má i další problémy.
Pomalejší děti jsou, ber to tak, že každý nemůže mít vysokou školu, základní školu určitě zvládne…i když třeba s horšími známkami a potom se vyuči…
Budete to mít složitější, ale je fakt, že je spousta profesí, kde nepotřebuješ být zrovna Einstein, ale pokud jsi šikovná manuálně, můžeš se mít líp než prakticky nepoužitelný vysokoškolák s IQ 150. Vždycky si vzpomenu na našeho zedníka, který byl (pardon) fakt jednoduchý, ale práce mu šla od ruky a vydělal si víc než my s manželem dohromady, a spokojený byl taky, normální manuální práce, manželka, dítě… Lehká mentální retardace je ještě v pohodě a kolikrát není na první dobrou poznat, jak dítě dozrává.
Hlavně je třeba s holčičkou pracovat, najít její silné stránky.
Možná nějaké kurzy podpůrné, kromě logopedie jsou i jiné, ale v tom se úplně nevyznám.
Každé dítě má nějaké problémy a může být i velmi chytré. Když se zlepší řeč, což může i několik let trvat, uvidíte pravděpodobně velký pokrok (máme v rodině, taky těžký porod).
@Judy Hopkava píše: Více
To ano. Na praktické věci je šikovná. Obavy ve mě vzbudili spíše vyšší ročníky a poté dospělost. Miluje být mezi lidmi, mít spoustu kamarádek, nemá problém něco vyřídit, nebojí se něco vykomunikovat. Na soutěžích vystoupí před stovky lidma bez problémů, je v tomto sebevědomá, obdivuji ji, já bych to nezvládla
, proto na mě padli obavy, že třeba bude muset později přestoupit na jinou školu, opuštění kamarádek, vyčlenění. Bojim se, že by to mělo na její psychiku špatný dopad.
@Anonymní píše: Více
Mám velmi chytré dítě a světe div se, sociálně je na tom možná hůř než tvoje holčička, protože o všem moc přemýšlí, stydí se, je příliš sebekritická (co si ostatní pomyslí) a zároveň dětinská. Není to žádná třídní star, i když co se týká učení, je ve třídě nejlepší (2. stupeň). Chápu tvoje obavy, každá maminka je má, obzvlášť když je startovní čára posunutá, ale neboj, zvládnete to! Máte dobře našlápnuto. Mimochodem korelace mezi zjištěným intelektem v raně školním věku a čerstvou dospělostí je jen 60%, třeba vás ještě hodně překvapí.
Nemám dítě s LMR, ale mám profesní zkušenost. U těchto dětí strašně moc záleží na tom, jaká péče je jim věnována a do jaké míry je jejich potenciál využit naplno. Proste dělejte maximum, pokud dcera nemá potíže v kolektivu, je empatická, může z ní jednou být třeba skvělá pečovatelka. Není důvod, aby neměla partnera, rodinu. Je super, že tanci a zažívá tam úspěch a přijetí, to je důležité. Soustředila bych se fakt na rozvoj toho, co ji jde, a na to, aby byla samostatná v praktických věcech.
A ještě mám dotaz - předpokládám, že psycholožka dělala IQ testy. Jak moc je vada holčičky limitující při těch testech? Dokázala srozumitelne odpovědět?
Moje dcera trpí elektivním mutismem - nemluví s cizími lidmi a verbální část tohoto testování ji značně snížila celkový výsledek.
Držím pěsti, ať to jde co nejlepe ![]()
Moc děkuji za povzbuzení. Jsem o něco klidnější.
. Přepadl mě akorát hrozný strach o ní, jak bude větší. Diagnóza je čerstvá, tak člověk hned přemýšlí, co bude, nebude. Děkuji holky ![]()
Rozumím ti moc. Moje dcera (ta s mutismem) je doma úplně normální dítě, veselá holčička, ale nic si nezaridi, protože mimo domov zkrátka nemluvi. U velmi malého procenta lidí to přetrvává do školního a staršího věku…a já mám dny, kdy se bojím, že to bude zrovna ona a jak bude vlastně žít…A pak si řeknu, že prostě musíme udělat všechno, co je v našich silách, ale nemá cenu se bát dopředu.
Ano dělala IQ test. Dcera odpovídala vesměs jedním slovem. Rozumět už jí jde dobře, ona pouze už komolí slovosled, skloňování a vynechává zvratná zájmena. Je si toho vědoma a skrz tohle má teda problém, že se stydí. Takže když měla převyprávět příběh, tak se styděla, a zvolili taktiku, že jí bude pouze odpovídat na otázky a nemusela vyprávět děj.
Jak důkladné bylo to psychologické vyšetření?
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, kdo máte starší děti s LMR, jaké to je.
Dceři (7) vyšla podle klinické psycholožky Lehká mentální retardace. Je v 1.třídě, zatím pouze pomalejší tempo a vada řeči. Nicméně mě zajímá, co bude dál. Jaké jsou tyto děti například v pubertě, dospělosti.. Moc si neumím představit, co nás čeká. Dcera je moc hodná a empatická holčička. Tancuje závodně, úspěšně. V kolektivu je oblíbená, je klidná, citlivá. Diagnóza překvapila i pediatricku. Diskuze na stejné téma jsem si prošla, ale vesměs jsem nenašla, co jsem chtěla, hodně diskuzi je o menších dětech. Mě zajímají ty starší. Při předškolní zralosti dcera vyšla jako „hraniční“, nyní při kontrole ale už v pásmu LMR, překvapení to pro mě není, ale upínala jsem se na tu hranici, proto mě nutí více přemýšlet, jak kvalitně může člověk s LRM např v dospělosti žít. Děkuji všem se zkušenostmi za nazor.