Zkušenost s depresí u partnera

Anonymní
29.3.25 17:48

Zkušenost s depresí

Zdravicko,
omlouvam se za anonym, ale jedna se o citlive tema.
Mate nekdo zkusenost s depresi u sebe nebo u blizkeho cloveka? Manzel je miva. Nyni mame po pomerne zatezovem obdobi a on se zhoupl velice dolu. A moje otazka zni - co v tuto chvili depresivni clovek nejvic potrebuje od sveho partnera? Myslim, ze z deprese mu nepomuzu, ale nevim, jak se chovat, abych vsechno jeste nezhorsovala.
Dekuji za Vase postrehy a zkusenosti

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
29.3.25 18:03

Já v depresi nejvíc potřebuji „svatý pokoj“- aby se mě nikdo pořád neptal, jak mi je a nechal mě být. Popř. mi nabídl, že kdyby byla nutná hospitalizace, je to o. k. a on se doma o všechno postará.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 18:16

Dekuji. A dokazala byste mi rict, cim to je, ze potrebujete „svaty pokoj“? To je totiz neco, co u manzela vnimam take a musim se priznat, ze je to pro me to nejtezsi. Rada bych ho nejak rozptylila, probrala s nim jeho trapeni nebo jen podporila. Ale porozuji, ze to moc nejde. A je pro me opravdu tezke si predstavit, co se mu v hlave odehrava. Cim to je, ze potrebuje/te od druhych klid? Snad nevadi, ze se takto vyptavam, ale slutecne rada bych tomu porozumela.

• Citovat
  • Upravit
407
29.3.25 18:17

Svatý pokoj a možnost vypovídat se bez zpětné vazby.. Proste vrbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
29.3.25 18:21

Ono bude dost záležet na hloubce té deprese. Jsou stavy, kdy může pomoci procházka na čerstvém vzduchu, klid, heřmánkový čaj… ale mohou být stavy, kde i odborná pomoc s léčbou může být krátká.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 18:24
@Anonymní píše: Více

Zkus si to představit tak, že zrovna zažívá hroznou bolest. Je z ní vyčerpaný. Nedává běžné věci jako čištění zubů. Bere mu to veškerou energii k životu. A nezlepšíš to tím, že na něj budeš hodná. Uleví se mu, až mu zafunguje chemie v mozku. Pak přijde sám. Kdyby tě hrozně bolel zub, nebo třeba zlomená ruka, taky nebudeš chtít s někým mluvit, ale budeš tiše úpět pod peřinou. A budeš vděčná, když se o věci kolem postará někdo jiný.

• Citovat
  • Upravit
Vodnář-u-Topolu
29.3.25 18:25

To je to nejhorší co můžete udělat, pokud on sám si o to neřekne. Člověk má plnou hlavu myšlenek ve kterých se snaží vyznat a do toho na něj ještě někdo mluví.

• Citovat
  • Upravit
407
29.3.25 18:28

Mela jsi někdy migrénu? Nebo tu ohromnou bolest zubu? Utěšování proste nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.25 18:29

Nemám manžela ale dítě s těžkou depresí. A potřebuje přijetí a klid. Myslím si, že hodně je to o tom vztahu a důvěře, která běží v běžném období a podrženi, když je to v … My “mame “ za sebou i několik hospitalizací, pokus … Pro mě a vlastně i pro to dítě bylo důležité vědět kde je to záchranné lano, kdyby fakt šlo o průšvih … Což jsou kontakty na všechny linky, měl dohodu s terapeutem, že může volat / psát. Měl dohodu se mnou, že se nebudu ptát a bude konat ( což se nakonec stalo ). A že ho podpořím. Asi nejhorší byla pro mě, jako rodiče, myšlenka že když bude chtít, tak se fakt zabije a je to jeho rozhodnutí. A já neudělám nic. Je to těžké.
Co se mu honí v hlavě? Že je to na h… cele. Že ten svět je na h… Že on sem nepatří, že ho nechápe, nechce ani chápat a vysvobození je se zabit …. Jo poslat ho na procházku a vyprávět mu, jak je venku krásně a teplo nepomůže. Ty mechanismy musí najít on ( roky terapie ) a někdy pomáhá poslouchat. Nehodnotit, nedávat rady, jen poslouchat a prostě jen být. Prosím anonymy

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 18:33

Dobre, diky! Ale porad nerozumim tomu, v cem ten klid pomaha? Je to cekani na to, az „mozek naskoci“? Ja jsem si vzdycky predstavovala, ze manzel nad necim usilovne premysli, viri se mu v hlave myslenky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 18:36
@Lena. 24.6. píše: Více

V tom je to prave pro me asi velmi tezce predstavitelne. Kdyz me neco boli, vetsinou jsem rada, kdyz se me na to druzi zeptaji, obejmou me, daji mi pusu, kdyz se zajimaji. Naopak mi jako nejtezsi prijde, kdyz v tu chvili zustanu sama. Tady u te deprese mi to pripada trochu jine.
Mozna proto je tak slozite se na toho druheho cloveka vypadit.

• Citovat
  • Upravit
407
29.3.25 18:39

No tohle je srovnatelné s bolesti, kdy mate pocit, ze umřete. Ze uz dál nevydržíte ani minutu. A pozornost někoho, myslenka, ze na nej máte nejak reagovat taky boli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.25 18:42

Dost často ty myšlenky bohužel bývají o tom, jak tady ještě chvilku vydržet žít. Nebo jak tu bolest přežít. Ale i kdyby mu v hlavě jen vířily myšlenky s lepším obsahem, čemu pomůže to, že na něj do nich budeš ještě mluvit? Akorát po tobě vztekle vyjede a bude vám to líto oběma. A nebude za to moct, protože je třeba vystresovaný, jak je mu zle.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 18:43

Vazim si toho, ze tohle sdilite. Fiha, to musi byt narocne zazivat podobne veci s ditetem, musite byt tak silna :srdce: a taky verim, ze to jednou bude rad. Dekuju i za Vase postrehy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.25 18:47

Tak se ho zeptej. Co by mu mohlo pomoci, jak se cítí. Tedy ptala bych se v dobré kondici ne teď. Ale jak se opravdu člověk cítí a jak šíleně to musí být, když jediná cesta je se zabít, si myslím nikdo nedokáže. Ta psychická bolest musí být šílená.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová