Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
@annapal Tak jí tam nech nějaké noční světýlko..? Taky to tak děláme - má nad postelí jemné vánoční žárovičky a přijde mi, že když je nechám svítit celou noc, tak spí klidněji.
Zkusím, třeba to zabere. Má takové berušky, ale ty nechce, tak zkusím něco jiného. Díky.
Podle me je idealni nechat si kojence v posteli, po odstavu zacne tvrde spat a v nejakych trech letech je presun do vlastni postele na pohodu.
Ted holt vydrzet nebo ji dat postylku (klidne malou) k vam.
Na klidnějsí spánek můžeš zkusit bachovky, pro sebe i dceru. Jinak bych ji nechala spát u mě celou noc. Pokud máš ty problém se spaním a dcera taky, tak to možná bude rodové. Náměsíčnost jsi třeba s doktorkou řešila? Nemám s tím zkušenost, tak je to možná úplně zcestná otázka ![]()
@Lucie_Sx píše:
Podle me je idealni nechat si kojence v posteli, po odstavu zacne tvrde spat a v nejakych trech letech je presun do vlastni postele na pohodu.Ted holt vydrzet nebo ji dat postylku (klidne malou) k vam.
@unuděná píše:Jasně, u všech dětí to takhle funguje
Je úplně normální, že se dítě v noci budí. Ty se snad nebudíš? I dospělí se poloprobudí, změní polohu, přikryjí se atd. A dítě, které z nějakého důvodu nechce spát samo ve své posteli, prostě znovu samo neusne, pláče nebo přijde. A je fuk, jestli mu jsou 3 nebo 8
Nerikam, ze to funguje u vsech
.
Ale zacala jsem si toho vsimat, ze to takto fakt hodne casto je.
Ty deti, co spaly s rodici od malinka, proste v te svoji posteli uz byt chteji, a ani se casto v noci nebudi, protoze nikdy nemely potrebu se vzbudit stylem " kde je mama??". (resp. ta mama tam vzdy byla, tak tahle potreba vymizi)
@Lucie_Sx To bohužel u nás vůbec nefungovalo, přesně naopak. Skoro jako by se dcera naučila spát v mojí blízkosti a vyžaduje to pořád. Když se jí zeptám, proč v noci zase přišla, tak ani pomalu neví, jde tam nějak automaticky
Ale ona je hodně kontaktní dítě, mazlinka
Naopak syn, který se mnou nikdy moc v posteli nespal ani jako mimino, tak ten se ve 3 letech v noci už vůbec nevzbudil a spí sám až do rána ![]()
@Lucie_Sx píše:
Podle me je idealni nechat si kojence v posteli, po odstavu zacne tvrde spat a v nejakych trech letech je presun do vlastni postele na pohodu.Ted holt vydrzet nebo ji dat postylku (klidne malou) k vam.
A courání petiletého zpět toto řeší jak?
@ProfZav píše:
Na klidnějsí spánek můžeš zkusit bachovky, pro sebe i dceru. Jinak bych ji nechala spát u mě celou noc. Pokud máš ty problém se spaním a dcera taky, tak to možná bude rodové. Náměsíčnost jsi třeba s doktorkou řešila? Nemám s tím zkušenost, tak je to možná úplně zcestná otázka
Ty Bachovky bych mohla zkusit. Já jako malá spala jako dřevo. U mě problémy se spaním možná budou souviset s psychikou… Začnu myslet na různé věci, i když se snažím myslet třeba na něco příjemného, tak to nějak nejde, jsem vzhůru a je to tedy dost otrava.
Náměsíčná bude po manželovi, ten byl v dětství také a občas i v dospělosti. S doktorem jsem to zatím neřešila.
@annapal píše:
Ty Bachovky bych mohla zkusit. Já jako malá spala jako dřevo. U mě problémy se spaním možná budou souviset s psychikou… Začnu myslet na různé věci, i když se snažím myslet třeba na něco příjemného, tak to nějak nejde, jsem vzhůru a je to tedy dost otrava.
Náměsíčná bude po manželovi, ten byl v dětství také a občas i v dospělosti. S doktorem jsem to zatím neřešila.
Možná se spíš zaměř na svůj spánek a klid, pak bude „jedno“, že se dcera budí. Nepomohlo by ti jít třeba chvilku něco dělat a pak si jít lehnout? Já jsem jednu dobu taky hůř usínala, tak jsem si chvilku četla, to unavilo oči a usnula jsem. Nebo jsem jednou žehlila, dala prát pračku, umyla záchod
A šla zase spát.
@j.a.n.i1 píše:
A courání petiletého zpět toto řeší jak?
To resi ta posledni veta.
@Lucie_Sx píše:
To resi ta posledni veta.
Takze to predtim bylo zcela ot…
@j.a.n.i1 píše:
Takze to predtim bylo zcela ot…
To je tenhle tvuj prispevek taky
.
@ProfZav píše:
Možná se spíš zaměř na svůj spánek a klid, pak bude „jedno“, že se dcera budí. Nepomohlo by ti jít třeba chvilku něco dělat a pak si jít lehnout? Já jsem jednu dobu taky hůř usínala, tak jsem si chvilku četla, to unavilo oči a usnula jsem. Nebo jsem jednou žehlila, dala prát pračku, umyla záchodA šla zase spát.
Jo to by asi pomohlo, ale to se mi ve 2 nebo ve 4 v noci moc nechce
Večer usnu v pohodě, ale jak se vzbudím v noci, tak už nemůžu zabrat.
@Lucie_Sx píše:
Dcera se mnou byla v posteli asi rok a čtvrt, byla dost pricucka
Pak byla v pokojíčku se svou sestrou a teď má svůj pokoj. Večer usíná v pohodě.
Jenže on si to nepamatuje že pláče nebo že jo přinášíme za námi do ložnice a navíc spaval sám dělá to teď posledních 14 dní a přijde mi normální aby dítě spalo samo v pokoji co mám známé mají děti a od 2,3,4,5 a dál spi sami