Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
To si musíte vyřešit mezi sebou
Jestli máte dost energie, financí, prostoru doma,…
Peníze jsou důležitý. Nikdy bych vědomně nepřivedla dítě do finanční tísně, byť i malého nedostatku, kdy musím počítat nebo vycházím jen tak tak. Co až děti porostou, budou chtít značkový věci, chodit na kroužky, mobily a jinou elektroniku. Jezdit na školní výlety, zájezdy do zahraničí. Za mě je lepší míň dětí a dát jim víc, než víc děti a muset o to víc počítat. Děti jako malý nejsou zas tak drahý, ale příjde to se školou… Nepíšeš v jakých vztazích jsou problémy, ale pokud s partnerství, dítě to taky nevyřeší.
To dítě už “je”, a nevim, jestli je tak dramaticky rozdíl mít děti tři nebo čtyři. Jestli ti jde jen o to, aby byla holčička, je to trochu hloupý důvod. Ale každému co jeho jest ![]()
Jit na potrat z ekonomických důvodů je legitimní důvod, ale snažila bych se to nějak vymyslet jinak.
Jojo s chlapečkem počítám taky jen mám tu naději v tu holčičku. ![]()
Já jsem upřímně proti potratům. Jsem ta to że když si to ten člověk umí udělat tak se má postarat. ( Neberu znásilnění a rizikové ). Jen mě do toho hodně lidí tlačí. Tak to mám hodně v hlavě. Můj mi říká že je to na mě že on se postará v každé situaci. Což se vždy stalo.
Když už to dítě je tak bych ho jen tak pryč nedala…a i z finančních důvodu pokud bysme teda vyloženě nezivorili…a teď nemyslím dobu rodicaku ale potom…protože jak je psáno školka, škola, kroužky, výlety, to něco stojí a puberťák třeba asi nebude chtít věci ze sekáče kdežto miminu je to jedno…
@Vladusxx píše: Více
Přesně tak. Jak píšu, to si musí oni probrat, zda vše zvládnou, ostatním je po tom houby ![]()
@Dahlia0409 tak tak…my jsme se kvůli tomu rozhodli nemít ted třetí dítě ( ani ho nepočít) protože víme že kdyby vzniklo už bysme ho nedali 😁 ale jsme teď finančně docela vyčerpani (rekonstrukce bydlení, já pátým rokem doma, konci nám fixace hypo) tak si chceme už trochu odfrknout a ne se v tom točit další třeba 3-4 roky
Uvidíme treba na to ještě jednou dojde…ale teď si prostě dáváme sakra bacha…za rok dva to případně můžeme přehodnotit…
@Anonymní píše: Více
A umíš si představit, že s takovým nastavením bys na ten potrat jít dokázala? Umela bys s tím žít?
Ani já, ani nikdo z okolí to dítě vychovávat nebudeme, takže bych si nedovolila ti říkat, co máš dělat, ale být proti potratum a jít na něj kvůli tlaku okolí, to mi přijde solidní cesta do pekla.
@Vladusxx píše: Více
To je jasný, přesně proto to říká. Třeba obecně vzato, kdybych měla 2+1 být, už taky b, ch musela spát v obýváku, v pokoji by byly nacpane 2 děti s prostorem spíše menším a. penize b, byly o něco navíc, rozhodně bych další dítě neměla, že jo
Nedělala bych to pro tu vysněnou holčičku, ale proto, že chci další dítě. Počítala bych s chlapcem, ať tu za dva měsíce není diskuze o bu bu bu ja chtěla holku.
Ty jsi proti potratům a manžel je s tím ok, že se postará - to jsou ty dvě hlavní informace od dvou hlavních osob. Názor ostatních je naprosto irelevantní. Takže už jen dodám, že gratuluji a přeji zdravíčko.
![]()
Pokud už teď máš problém s financemi, časem a energií kvůli třem malým dětem, přidat čtvrté bude jen přitěžující faktor. Je to ironií, že partner říká, že už nebude mít energii na další dítě, ale stejně počítá, že všechno bude fungovat s čtyřmi dětmi. Možná je čas přestat hledat výmluvy a podívat se na to realisticky – jak to zvládnete? Kde vezmete čas na sebe, na partnera, na všechno to, co už teď nestíháte? A co peníze? Už teď je to stresující, a jak se to změní, když přidáte další závazek? Pokud teď cítíte tlak, nebude to o nic lepší, až se dítě narodí a všechno bude ještě horší. Není to o tom, co chcete, ale o tom, co můžete v SOUČASNOSTI zvládnout…
Prosím o anonymitu je to hodně choulostivé téma.
Máme s mužem 3 krásné chlapce všichni jsou hone blízko sebe a jsou ještě malý. A zjistila jsem, že jsme opět v očekávání. Já vždy chtěla velkou rodinu i můj muž. Jen nevím jestli je na to vhodný čas. Peníze, vztahy je to teď hodně stresující. Vím že se z toho dostaneme jen musím počkat. Ale co ten prcek. Muž je už starší a řekl mi že tohle je poslední šance mít další dítě. Na další které by bylo později už by neměl energii. Tak nevím spokojit se třemi kluky a nemít už další možnost na tu vysněnou holčičku nebo to risknout.